Clienţi răsfăţaţi cu o prăjitură uriaşă
Dimensiune font:
Uvertura Mall şi-a răsfăţat clienţii cu cea mai mare prăjitură de ciocolată preparată la Botoşani pentru a marca Ziua Internaţională a Ciocolatei * sute de prichindei pofticioşi, împreună cu părinţii lor, au asistat la asamblarea răsfăţului cu glazură, apoi l-au savurat
„Negresa” de 42 de kilograme şi 2 metri pătraţi a încântat papilele gustative ale invitaţilor, iar trataţia a fost gratuită. „Copilul meu a fost atât de încântat încât mă pune să îi fac şi acasă o prăjitură aşa de mare!”, a declarat Andreea Albescu.
Ziua Internaţională a Ciocolatei a fost sărbătorită pentru prima oară pe 11 iulie 1995, la sugestia Franţei. Ideea a fost repede îmbrăţişată de toată lumea, ciocolata fiind unul dintre cele mai savuroase preparate alimentare.
Istoria celui mai răspândit desert
Istoria ciocolatei începe cu două mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în America de Sud. Cristofor Columb (1502) a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă. Aduse în Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atenţie deoarece nimeni nu ştia la ce folosesc. În 1519, conchistadorul Hernando Cortez a descoperit că Montezuma, conducătorul aztecilor, obişnuia să bea o băutură preparată din seminţe de cacao, numită „chocolatl”. Montezuma obişnuia să bea aproape cincizeci de căni pe zi. El i-a servit lui Hernando Cortez această băutură regală, pe care acesta a găsit-o cam amară pentru gustul său.
Citeşte şi Piaţa Viilor a fost redeschisă
Spaniolii au adăugat trestie de zahăr şi i-au îmbogăţit aroma cu ajutorul vaniliei şi scorţişoarei. În plus, au descoperit că băutura este mai gustoasă servită fierbinte.
Locuitorii Spaniei au început, treptat, să aprecieze miraculosul preparat, servit cu precădere de aristocraţie. Ei nu au dezvăluit Europei secretul acestei băuturi timp de un secol. Călugării spanioli au fost cei care au făcut public modul de preparare a acestei băuturi ce a fost rapid apreciată la Curtea Regală din Franţa şi apoi din Marea Britanie.
Alina CALINIUC
Ajunsă pentru prima dată în Europa în secolul al XVI- lea, gustul s-a îmbunătăţit de la zi la zi, iar pe măsură ce a devenit cunoscută oamenilor de pe continent, ciocolata a început să fie considerată drept un aliment de lux pe care şi-l puteau permite doar cei înstăriţi. Cei care s-au bucurat pentru prima dată de existenţa unei ciocolaterii au fost londonezii secolului al XVII-lea.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau