Cu dragoste, despre carte şi ciocolată
Dimensiune font:
„Îmi plac cărţile şi ciocolata”, răspunde Mihaela Tatiana Ulman când o întrebi despre pasiunile ei cele mai mari şi pe care le combină perfect. A trăit mereu în lumea cărţilor, iar biblioteca i-a fost lăcaş de meditaţie încă din copilărie, când îşi însoţea mama la locul de muncă, după orele de curs. Planul vieţii a inclus absolvirea unei facultăţi tehnice, apoi o experienţă de inginer textilist, după care Universul i-a deschis din nou calea sortită de un destin frumos – cea de bibliotecar. La un moment dat a simţit că ar vrea să adauge un nou fragment poveştii personale, a privit în suflet şi a ştiut imediat – va intra şi în lumea gastronomiei, parola fiind „ciocolată”. „Am urmat un curs de cofetar-patiser, apoi am început să fac practică. Am lucrat ca voluntar în cofetăria Tufli, unde am cunoscut maeştri adevăraţi. Le port un real respect pentru ceea ce m-au învăţat. Mereu voiam să muncesc în laborator, voiam să aflu cât mai multe”, ne-a spus Mihaela Tatiana Ulman. S-a înscris apoi în Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, sub antetul căreia a început să participe la primele concursuri. În cei patru ani de competiţii, Mihaela a adunat „trei rafturi de „medalii, diplome şi cupe”, dar cel mai mult a contat bucuria pe care a adus-o celor care i-au gustat preparatele şi publicul de la concursurile la care a participat.
Ultima reuşită a fost luna trecută, când echipa culinară a României, formată din membrii Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ, s-a întors din nou victorioasă de la competiţia din Novi Sad (Serbia). Maeştrii au adus acasă medalii de aur câştigate la categoriile Pâine şi Patiserie de către Mihaela Ulman şi Nina Rus, dar şi o medalie de aur câştigată la categoria Miniaturi-Deserturi de către Mihaela Ulman. Ieşeanca îndrăgostită de cărţi şi de ciocolată a revenit şi cu o medalie de argint la categoria Paste.
Reuşita a venit după aprecierile primite la Festivalul Păstrăvului, derulat în august la Bistriţa. „Avem tiramisu varianta clasică, îmbunătăţită în varianta mea cu ciocolată specială. Avem o prăjitură cu vişine şi bezea cu nucă, avem mini checuri cu ciocolată şi vişine”, le-a spus pofticioşilor ieşeanca îndrăgostită de cărţi.
Mihaela Tatiana Ulman preţuieşte enorm bucătăria tradiţională şi încearcă mereu să o promoveze chiar şi prin reţetele inovatoare pe care le abordează, aşa cum au fost bomboanele cu slăninuţă afumată, pentru care a fost foarte apreciată la un festival gastronomic derulat în iarnă, în Ardeal.
Idei curajoase, preparate delicioase
În preparatele ei regăsim combinaţii foarte curajoase, cum ar fi cremele de pătrunjel ori jeleurile de soc sau de leuştean, care stau alături de blaturi de ciocolată fără făină. Pentru un preparat cu astfel de combinaţii a primit un premiu important şi la secţiunea Tortul Anului de la „Gastro Pan”, cea mai apreciată manifestare de profil din România. Şi pentru că Mihaela nu dezlipeşte niciodată cartea de ciocolată, în urmă cu ceva timp a ispitit şi publicul venit la o expoziţie deschisă la Biblioteca Centrală Universitară să guste dintr-o astfel de combinaţie. „Am confecţionat o carte care avea coperţi şi foi din ciocolată. Chiar şi creioane din ciocolată am făcut, cu care invitaţii au scris mesaje în carte, apoi le-au savurat”, a zâmbit Mihaela la amintirea unei alte poveşti frumoase scrise la Biblioteca Centrală Universitară, unde slujeşte cu drag cartea de foarte mulţi ani.
Cât despre viitor, proiectele bibliotecarului pasionat de gastronomie au tot gust de ciocolată, peste care presară mereu un ingredient secret care transformă totul într-un basm – dragostea pentru toşi oamenii care îi sunt în jur.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau