Cum să faci o afacere din tatuaje

default

Dimensiune font:

| 27-10-2014 06:00

O artă mai puţin înţeleasă, soră cu pictura şi grafica, tatuajul prinde tot mai mult teren * acesta a devenit pentru unii o metaforă a propriei vieţi sau chiar un stil de viaţă * nu se regăseşte numai în rândul tinerilor şi al rebelilor nonconformişti, cum se întâmpla până acum 10-15 ani 

 Mihai Ovidiu Macovei din Piatra Neamţ este unul dintre artiştii tatuatori care şi-a făcut din pasiune un business. Salonul lui „Tattoo Mihai” nu este atât de frecventat pe cât şi-ar dori, este departe de a fi o afacere profitabilă, dar îi permite să-şi susţină familia şi să mai facă şi câte un gest caritabil, măcar de sărbători pentru copiii din orfelinate sau pentru cei aflaţi pe patul de spital. „De mic mi-a plăcut să desenez şi să pictez. Am ales să fac tatuaje din dorinţa de a rămâne desenul meu mai mult timp pentru a fi apreciat. Pe hârtie se pierde mult mai uşor, dar pe piele rămâne cel puţin până se plictiseşte posesorul”, a spus Mihai. Când îi trec pragul salonului, clienţii devin aproape instantaneu prietenii lui. O figură sociabilă şi generoasă, Mihai îşi îmbunătăţeşte stilul de a desena pielea umană zi de zi şi discută cu fiecare client înainte de a trece la treabă. De opt ani, face aproape zilnic câteva astfel de picturi şi cererea venită din partea cunoscuţilor săi a fost cea care l-a determinat prin 2005-2006 să se apuce serios de această artă.
Desenul care îţi poate schimba viaţa
„Se poate trăi în România numai din tatuaje?”
, este întrebarea pentru tânărul artist care îşi susţine soţia, cei trei copiii şi mulţimea de animăluţe din casă şi ogradă din puţinii bani primiţi la salon. „Depinde, în România cred că da, dar în Piatra Neamţ nu prea”, răspunde cu puţin amar în glas.
Mihai este un optimist - nu banii contează, ci faptul că face ceea ce-i place, este propriul său şef şi îşi permite „luxul” de a fi generos şi cu cei aflaţi în suferinţă, mai ales copiii. Pentru el, definiţia tatuajului este la fel de simplă ca geometria propriei sale vieţi: „Un desen bine gândit care îţi reflectă personalitatea şi uneori îţi poate schimba chiar viaţa”. Admite că încă mai există inerţii şi mentalităţi învechite, că unii încă mai privesc cu sprânceana ridicată scorpionul desenat pe mână, de aceea înainte de a tatua o persoană o întreabă unde şi ce lucrează sau unde are de gând să ajungă în carieră, în aşa fel încât tatuajul făcut de el să nu-i încurce viaţa pe viitor, să nu-l transforme pe posesor într-un fel de paria al societăţii. „Ştiu că mulţi angajatori încă refuză sau tratează diferit persoanele tatuate, de aceea port discuţii cu fiecare client înainte de a decide ce anume vrea să-i desenez şi unde anume pe corp”. Cât despre propriile tatuaje: „Eu cam sunt cizmarul fără papuci. Am câteva, vreo douăzeci, nu tatuaje neapărat reprezentative. Am numele băiatului meu şi în rest tatuaje cu care am învăţat iniţial. După câţiva ani de lucru autodidact am făcut cursuri specializate, de aproape 8 ani lucrez ca profesionist”, spune Mihai Macovei. 
Independenţă încă de la 14 ani
V
iaţa nu a fost pentru Mihai un covor moale. Părinţii i-au susţinut dorinţa de a picta de copil, i-au permis şi chiar l-au încurajat să meargă la cursurile de la Palatul Copiilor, însă ... tatuaje? Nu, mai degrabă pictură, i-au sugerat ei. „De pe la 14 ani am devenit independent. Familia nici nu mi-a interzis, dar nici nu m-a susţinut. Ai mei mă îndemnau să merg să-mi expun desenele, picturile. Am avut pe la Bucureşti participări la expoziţii. Însă, abia când am început să desenez pe piele m-am regăsit, a fost ceva ce mi-a intrat în sânge, fără scăpare. Nu am mai putut renunţa şi nici nu cred că o să renunţ vreodată”, mai spune Mihai.
Cel mai reprezentativ tatuaj pentru el, din miile pe care le-a realizat până acum, chiar dacă este unul cât se poate de simplu, sunt nişte crini pe mâna soţiei sale. Priveşte viitorul artei sale cu optimism: „Cred că este o artă ce prinde, poate deveni şi un business de succes, cândva, în viitor. Au început să se tatueze persoane care în trecut ori nu aveau voie, prin prisma serviciului sau priveau tatuajele ca pe ceva rău sau urât. Şi nu numai tinerii se tatuează, am avut clienţi de 50, 57 de ani, unul chiar de 63 ani. Fiul meu cel mic are 3 ani şi mai tot timpul se mâzgăleşte pe mâini, pe faţă cu carioci şi-mi zice «Am tatuaz»!”. Începutul a fost, ca în orice, cel mai greu. „Nu găseam nicăieri informaţii, nu aveam pe atunci acces la internet sau aparate profesionale şi nici măcar nu cunoşteam persoane care fac această meserie. Am fost un autodidact”, îşi aminteşte artistul.
Mihai Ovidiu Macovei este un om simplu, un tată şi un soţ iubitor, dar şi un mare iubitor de animale. El le-a adunat de pe drum pe cele abandonate, le îngrijeşte şi le găseşte stăpâni iubitori prin intermediul site-urilor de socializare. În casa în care locuiesc cu chirie soţii Macovei şi cei trei copii mai cresc două veveriţe, doi dihori, două broaşte ţestoase, zece iepuri, patru porumbei, două raţe, o pichire, douăzeci de găini, şi bineînţeles, un câine şi-o pisică.
Ingrid CIOFOAIA

„Sufletul omului nu poate fi tatuat nicăieri, însă un desen frumos, o metaforă poate vorbi despre el mai bine decât o pot face cuvintele” - Mihai Ovidiu Macovei

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei