Cum se va împărţi bugetul-mamut al Iaşului

default

Dimensiune font:

| 29-01-2016 05:45

Mai mult de 30% din bugetul pe acest an se va duce către educaţie * construirea unei autogări a Iaşului se regăseşte şi în acest an printre priorităţile actualului executiv, de altfel şi construirea a două noi poduri peste râul Bahlui, reabilitarea clădirii Muzeului de Ştiinţe Naturale, înfiinţarea unui Muzeul al Holocaustului sau eficientizarea energetică a 60 de blocuri * echipa de fotbal din Copou va reveni la sacul cu bani publici, pus la dispoziţie de Mihai Chirica * tot cu iz electoral sunt pregătite sume de ordinul a zeci de milioane de lei şi pentru săracii Iaşului sau pentru societatea civilă

 Propunerea de buget pe acest an a fost lansată în dezbatere publică, urmând să fie supusă, astăzi, votului Consiliului Local Iaşi. Bugetul total pentru acest an, din resurse proprii, este de 667 milioane lei, mai mare cu aproximativ 14 milioane de lei faţă de resursele proprii ale anului 2015. La acest buget se adaugă şi o sumă din excedentul anului trecut, de aproape 60 milioane lei, fix cât va fi alocat pentru săracii Iaşului. Pe parcursul derulării bugetare a anului în curs, vor mai fi sume care se vor întoarce din rambursări, din proiectele implementate în anii precedenţi, care sunt estimate la circa 30 de milioane de lei. Un capitol important este cel al dezvoltării reţelei şcolare, unde se prevede o sumă cu 20% mai mare decât în 2015. Totodată, se are în vedere continuarea acelor proiecte europene începute în anii precedenţi, cu termen de finalizare luna iunie.
Este vorba despre finalizarea căminului de pensionari „Sf. Parascheva” din Copou, extinderea Liceului „Grigore Moisil”, punerea în funcţiune a investiţiei de la CET II Holboca şi reabilitarea termică a celor trei blocuri turn din Piaţa Unirii.
26 de milioane lei pentru peticirea străzilor
Punctual, din acest buget, Primăria Iaşi va susţine în continuare dezvoltarea reţelei rutiere a municipiului, cu o sumă de aproximativ 42 de milioane lei, din care 26 de milioane lei se vor duce spre lucrări de întreţinere şi 15 milioane lei în lucrări de investiţii noi, la care se adaugă o sumă de circa 8,3 milioane lei pentru modernizări de trotuare. În ce priveşte lucrările noi de investiţii, edilii au ţinut să puncteze străzile Vişan şi Petru Culianu, ce vor intra în lucrări de modernizare începând din primăvară. Valoarea acestor investiţii este de aproximativ 4,7 milioane lei, urmând ca diferenţa până la 15 milioane lei să fie alocată unui pachet de străzi şi pavelării trotuarelor, care vor face obiectul unei noi dezbateri publice.
60 de autobuze noi în oraş?
Pentru salubrizarea oraşului se vor aloca 17 milioane lei, în atenţia edililor intrând şi cele aproximativ 126 de spaţii de joacă, din care doar 50 vor fi modernizate în acest an. „Intenţionăm să alocăm o sumă de 19 milioane lei pentru întreţinerea spaţiilor verzi, o sumă care acoperă întreg municipiul Iaşi, inclusiv zonele împădurite, zonele de agrement, bazele sportive şi toate parcurile publice”, a precizat primarul interimar Mihai Chirica. Un proiect important pe care Primăria l-a abordat în 2015 se referă la modernizarea transportului public de călători, la sfârşitul lunii februarie având loc prima licitaţie pentru a aduce autobuze noi. Pe baza proiecţiei bugetare, municipalitatea doreşte să completeze parcul regiei de transport cu încă 10 autobuze Euro 6, la care se vor adăuga sumele necesare pentru finanţarea unui pachet de autobuze ecologice, care să completeze parcul cu până la 60 de unităţi. „De asemenea, continuăm şi în acest an să alocăm bani pentru calea de rulare tramvai. Vrem să alocăm suma de 44 milioane lei pentru subvenţii de călătorie la toate persoanele care beneficiază prin lege, dar şi pentru studenţii din Iaşi. Vrem să mai alocăm 14 milioane de lei pentru a asigura un iluminat public care să contribuie la siguranţa cetăţenilor, la care se adaugă şi programele de dezvoltare a reţelei de supraveghere video”, a detaliat Mihai Chirica.
Fotbalul, nelipsit în an electoral
La rândul lor, unităţile sanitare administrate de către municipalitate, Spitalul Clinic de Recuperare şi Spitalul Clinic C. I. Parhon, vor beneficia de noi investiţii în valoare de 3,2 milioane de lei. De asemenea, va fi alocată suma de 250 de mii de lei pentru susţinerea activităţii Spitalului „Sf. Spiridon” şi a SMURD. Protecţia socială a ieşenilor se regăseşte într-un important capitol al cheltuielilor bugetare, 60 milioane lei urmând a fi alocate pentru întreaga activitate de asistenţă socială a municipiului, jumătate din sumă provenind de la bugetul de stat. Proiectul de buget pe 2016 prevede susţinerea cu 7,4 milioane de lei a echipei de fotbal a Iaşului şi creşterea resurselor alocate echipelor de handbal, volei, tir, şah, scrimă.
Nu în ultimul rând, peste 214 milioane lei vor fi direcţionate spre sprijinirea educaţiei.
Vor continua investiţiile în infrastructura şcolară, 11 milioane de lei urmând a fi folosite pentru modernizarea grădiniţelor, şcolilor şi liceelor ieşene. De asemenea, 27 milioane lei vor fi alocate pentru plata utilităţilor, bunurilor şi serviciilor pentru unităţile de învăţământ. În plus, municipalitatea va aloca 6,7 milioane lei pentru construcţia de locuinţe noi şi achiziţia de imobile. Nelu PĂUNESCU

Încă o săptămână de consultări publice
Bugetul pe 2016 include şi o serie de fonduri necesare redactării unor proiecte de mari investiţii care vor fi finanţate din bugetul local şi din fondurile europene alocate în cadrul exerciţiului financiar 2014 – 2020. Printre altele, se are în vedere reabilitarea liniilor de tramvai pe traseul Iaşi – Dancu, reabilitarea şi modernizarea liniilor de tramvai în zonele Cinci Drumuri – Baş Ceauş, Bucşinescu – Calea Chişinăului, Podu Roş – Ţesătura, Tepro – Ţuţora şi Podul Sf. Ioan – Dancu, achiziţionarea de autobuze, tramvaie şi autobuze electrice noi, construirea unei Autogări la standarde europene, construirea a două noi poduri peste râul Bahlui, reabilitarea clădirii Muzeului de Ştiinţe Naturale sau înfiinţarea Muzeului Holocaustului Ieşenii vor avea la dispoziţie o săptămână pentru a consulta această propunere de buget şi a-şi exprima opiniile şi sugestiile.

 

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei