Deţinuţii dau în judecată puşcăria din Copou EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 28-07-2016 06:00

Trei deţinuţi refuză să coboare de pe clădirea unităţii de maximă siguranţă * persoane încarcerate în Copou vor să dea în judecată statul şi să ceară despăgubiri substanţiale pentru cele întâmplate în ultimele zile * „Marius Vulpe a plecat şi îi doresc să revină când îl voi chema eu!“, spune un deţinut

Mai multe persoane private de libertate ce se află încarcerate în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi se pregătesc să dea în judecată statul român şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

Conform informaţiilor deţinute de reporterul „Evenimentul Regional al Moldovei“, deţinuţii vor formula şi plângeri penale împotriva reprezentanţilor închisorii din Copou, după ce ar fi fost agresate.

Mai mult, aceştia vor solicita despăgubiri pentru că ar fi fost bătuţi crunt după revolta care s-a iscat în urmă cu peste două săptămâni în puşcărie.

120 de zile de îngrijiri medicale…

Unul dintre deţinuţii ieşeni a precizat că, printre colegii săi, se află un tânăr ce are multiple leziuni în urma bătăilor primite după gratii.

Cei care au fost agresaţi de mascaţii Jandarmeriei şi din cadrul penitenciarului îşi vor scoate certificate medico-legale şi vor să dea în judecată conducerea instituţiei, dar şi statul român. Printre cei agresaţi se află şi un băiat care a fost consultat deja de un medic şi care are, din ce am înţeles, 120 de zile de îngrijiri medicale. Ca să ai atâtea zile de îngrijiri, trebuie să fi fost bătut crunt! Au fost consultaţi deja mai mulţi avocaţi, care îi vor reprezenta pe cei ce au fost agresaţi“, a declarat deţinutul.

Peste două săptămâni de protest

Astăzi se împlinesc 14 zile de când a început protestul deţinuţilor, iar cei trei care au urcat pe clădirea unităţii din Copou refuză să coboare şi să discute cu reprezentanţii temniţei din Copou.

Cei trei care au urcat pe clădire sunt încă acolo. Nu vor să coboare de frică. Le e teamă pentru că li s-a spus că, în clipa în care vor coborî, vor fi ucişi în bătaie. Tot aşteptăm să vină cineva de la Bucureşti, ca să se intereseze de soarta noastră, dar, până acum, nu ne-a băgat nimeni în seamă. A fost zilele trecute cineva care s-a prezentat a fi drept reprezentant în teritoriu al Avocatului Poporului. Le-a spus celor trei să coboare, pentru a sta de vorbă, dar vă daţi seama că a fost vorba doar despre un tertip!“, a adăugat deţinutul ieşean.

 

LOCURI DE MUNCA IN COMERT IN EVENIMENTUL REGIONAL AL MOLDOVEI

 

Acesta a mai spus că cei trei bărbaţi care continuă protestele au primit hrană şi apă de la colegi: „Au avut o sfoară cu ei şi le-au mai dat băieţii apă şi ceva de mâncare. Dar, mai nou, ceilalţi au fost ameninţaţi că, dacă vor fi prinşi că le vor mai oferi mâncare sau apă, vor fi sancţionaţi şi trecuţi la un nivel mai dur de încarcerare.

Vulpe să revină când îl voi chema eu!

Deţinutul ieşean a mai menţionat că directorul Marius Vulpe a plecat din funcţie, urmând, probabil, să meargă la Bucureşti, pentru a conduce ANP: „Pot să vă mai spun că Marius Vulpe a plecat, iar, în locul dumnealui este un nou director al Penitenciarului Iaşi, un domn pe nume Dima sau Sima, nu mai ştiu exact. În orice caz, acest nou şef al închisorii pare mai cu capul pe umeri, mai uman, mai flexibil. Pare că se poate discuta cu dumnealui şi sperăm să ne înţeleagă şi să ne fie respectate drepturile, nu cerem mai mult. Două dintre măsurile benefice pe care acesta le-a luat deja pentru respectarea drepturilor noastre a fost să ne lase programul de televizor mai lung şi să nu mai existe birocraţie şi cereri absurde pentru a cumpăra mărfuri de la magazinul din incinta închisorii. În ceea ce îl priveşte pe domnul Vulpe, ne bucurăm că nu-l mai avem ca director. În două luni, doamna ministru al Justiţiei Prună va fi, probabil, înlocuită şi acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Marius Vulpe cu privire la funcţia de şef al ANP. Nu credem că va reveni în fruntea Penitenciarului Iaşi. De fapt, îi doresc să revină ca şef la Iaşi când îl voi chema eu!

Frecţie la un picior de lemn

În loc să facă ceva concret acum pentru respectarea legislaţiei europene în privinţa drepturilor deţinuţilor, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a lansat în urmă cu două zile o… consultare publică pentru reducerea supraaglomerării din penitenciare şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie! Astfel, data-limită până la care ministerul aşteaptă propuneri din partea cetăţenilor şi organizaţiilor neguvernamentale este de 9 septembrie 2016.

Instituţia a anunţat că „urmăreşte crearea unei platforme prin care societatea civilă să exprime puncte de vedere cu privire la unele opţiuni identificate de minister în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de detenţie, ce includ şi supraaglomerarea“.

Consultarea“ va fi susţinută de Ministerul Justiţiei şi printr-o serie de întâlniri regionale la Iaşi (6 septembrie), Timişoara (1 septembrie), Cluj (2 septembrie), Craiova (7 septembrie) şi Bucureşti (8 septembrie) cu parteneri instituţionali şi organizaţii neguvernamentale.

Batjocură pe faţă

În urmă cu mai bine de două săptămâni, la Iaşi a izbucnit protestul deţinuţilor, care, mai apoi, s-a răspândit ca focul la celelalte penitenciare din întreaga ţară, pentru respectarea drepturilor omului şi a legislaţiei europene în materie. 

Deţinuţii s-au plâns că sunt maltrataţi din dispoziţia conducerii Penitenciarului Iaşi, dar, în loc să înceapă o anchetă pentru a verifica aspectele sesizate de mass-media, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că… îl va promova pe şeful temniţei ieşene, Marius Vulpe!

Vin de la o videoconferinţă cu conducerea ANP şi şefii penitenciarelor pentru a vedea ce facem pe viitor. Pe 11 iulie, Cătălin Bejan mă anunţa de plecarea sa la pensie de pe 1 august. Am hotărât să am această videoconferinţă ca urmare a deciziei de numire a unui director interimar de la 1 august, în persoana lui Marius Vulpe, directorul Penitenciarului Iaşi“, a declarat recent Raluca Prună.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei