DNA-VEZI AICI toate denunţurile împotriva lui Nichita: INCREDIBIL TURNAT DE CEI MAI BUNI PRIETENI

default

Dimensiune font:

| 21-04-2016 06:35

 EXCLUSIV. Toate denunţurile împotriva lui Nichita: TURNAT DE CEI MAI BUNI PRIETENI (TEXT INTEGRAL)

7EST prezintă, în premieră, denunţurile formulate la DNA de unii dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai primarului suspendat Gheorghe Nichita. Unele afirmaţii sunt inedite, altele sunt foarte grave. Fostul şofer al lui Nichita, Eugen Chişcă, pomenea, de-a valma, cărăușii șpăgilor pentru șeful său, menționându-l, printre alții, și pe Mihai Chirica. Acelaşi Chişcă a înregistrat-o pe Adina Samson când îi povestea că Nichita i-ar fi zis că a luat mită de 600.000 de euro la RAJAC. Înregistrarea a predat-o DNA. Patronul Unistil a dezvăluit că îi dădea, la aniversări, plicuri cu sume între 1.500 şi 5.000 de lei. Chişcă îl contrazice: un plic “livrat” de Puşcaşu conţinea “8.000-10.000 de euro”.

 

Primarul suspendat al Iaşului, Gheorghe Nichita, a fost turnat la DNA de unii dintre cei mai apropiaţi colaboratori. Eugen Chişcă, fostul şofer al edilului, sau consilierul judeţean PSD, Paula Vornicu, au povestit procurorilor, cu lux de amănunte, detalii compromiţătoare despre „afacerile” edilului. La denunţurile celor doi se adaugă cel formulat de omul de afaceri Vasile Puşcaşu care spune că i-ar fi oferit bani sau băuturi scumpe lui Nichita. Procurorii DNA au deschis un nou dosar pornind de la cele trei denunţuri şi fac cercetări pentru infracţiunile de luare şi dare de mită, precum şi folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

 

Card dosit, cu mii de euro, pentru primar

Fostul şofer al lui Gheorghe Nichita, unul dintre oamenii de bază ai acestuia, l-a turnat pe acesta la câteva ore după mediatizarea, în spaţiul public, a anchetei din “Dosarul Amanta”. Pe 30 aprilie 2015, în prima zi când edilul-şef a fost ridicat şi dus la audieri în faţa procurorilor anticorupţie din Bucureşti, Eugen Chişcă, şef al Serviciului Administrativ din Primăria Iaşi, a şi formulat un denunţ în care a oferit detalii compromiţătoare despre Nichita.

Chişcă a spus anchetatorilor că lucra la Primăria Iaşi din 1999, iar din 2001 până în 2004-2005 a fost şoferul lui Nichita, cu care a avut „o relaţie bună”. El a povestit că, în 2014, a deschis un cont bancar în euro pentru primar, care i-ar fi spus că, dacă refuză să facă acest lucru, îl va da afară din instituţie. Ulterior, cardul şi PIN-ul aferent i le-a dat edilului. Chişcă ar fi alimentat cardul cu 10.000 de euro, respectiv 4.500-5.000 de euro, bani pe care i-ar fi primit de la Nichita. „Am aflat de la Adina Samson (femeia cu care Nichita a avut o relaţie care a dus la declanşarea scandalului - n.r.) că acest card a fost folosit de primar în deplasările sale externe din Dubai şi Israel, pe care le-a făcut în cursul anului 2014, respectiv final de an 2014, sfârşit de an 2015”, a precizat Chişcă în denunţ.

 

 Eugen Chişcă, Paula Vornicu şi Vasile Puşcaşu i-au făcut viaţă grea la DNA fostului protector

Bârfe în Primărie: cine mai duce şpaga şefului?

„De asemenea, mai cunosc faptul că mai multe persoane cărau bani cu titlu de mită pentru primarul Gheorghe Nichita. În acest sens îi indic pe directorul tehnic din Primărie, Dumitru Tomorug, Marius Ostaficiuc, consilier local şi director al Direcţiei Drumuri, viceprimarul Chirica Mihai, patronul firmei Euroconstruct din Iaşi, Pricop (una dintre fiicele primarului suspendat şi fiul lui Pricop au avut o relaţie în 2007-2008 - n.r.). Aceste aspecte le-am aflat din discuţiile purtate cu secretara primarului, Todirică Isabela, Lili Damian, angajată la Cabinetul Primarului. Cu excepţia mea, eu nu cunosc alte persoane sau firme care au alimentat acel card utilizat de primar, menţionat mai sus. (...) Revin şi arăt că faptul că persoanele indicate de mine mai sus primeau acei bani pentru primar de la reprezentanţii firmelor care obţineau contracte cu Primăria Iaşi”, a spus Chişcă în denunţul făcut la DNA în 30 aprilie 2015, între orele 22.00 şi 00.00.

 

Chişcă făcea interceptări pe ascuns

Fostul şofer a precizat că nu ştie cuantumul sumelor de bani pe care le primea primarul, iar el personal nu a asistat la momentul remiterii acestor sume. „Mai arăt faptul că am auzit prin Primărie că primarul primea mită în cuantum de 10% din valoarea contractelor, însă nu îmi amintesc de la ce persoană am aflat acest aspect”, a menţionat şeful Serviciului Administrativ.

Eugen Chişcă pare să se fi transformat într-un adevărat detectiv. Astfel, acesta a înregistrat-o pe Adina Samson, atunci când aceasta i-ar fi povestit de o mită luată de Gheorghe Nichita. „În anul 2014 sau 2015, am purtat o discuţie cu concubina primarului, Adina Samson, ocazie cu care aceasta mi-a spus că Gheorghe Nichita i-a spus ei că a primit şpagă suma de 600.000 de euro în perioada în care era director la RAJAC Iaşi. Această discuţie avută de mine cu Adina Samson am înregistrat-o din proprie iniţiativă cu telefonul meu marca iPhone şi sunt de acord să o pun la dispoziţie organelor de urmărire penală”, a arătat Chişcă la DNA.

 

”Eu nu am dat declaraţii. Am văzut că a apărut că aş fi făcut nu ştiu ce, cu carduri. Nu am dat declaraţii împotriva nimănui. Am spus doar de listingul telefonic, unde am greşit. Nu a fost împotriva lui. A fost ceea ce am greşit eu.”  Eugen Chişcă, fostul şofer al Primarului

 

Chişcă: „Am fost un fraier”

Chişcă le-a mai spus procurorilor că Nichita i-a cumpărat Adinei Samson, în 2014, un apartament pe numele consilierului judeţean Paula Vornicu. După denunţul iniţial, fostul şofer a fost audiat de mai multe ori de anchetatori, unele declaraţii fiind datate în 5 mai, 8 mai sau 16 noiembrie 2015.

În ultima, Chişcă arată că a cumpărat pe numele său o parte din produsele electronice pentru apartamentul în care au locuit Samson cu Nichita, iar documentele de garanţie în original le-a pus la dispoziţie anchetatorilor. „Nu am gândit să cer să fie facturate produsele pe numele Adinei Samson pentru că am fost un fraier. Precizez că, de fapt, domnul primar Nichita Gheorghe mi-a cerut să fac facturile pe numele meu”, a spus fostul şofer.

 

Puşcaşu: Bani pentru primar

Omul de afaceri Vasile Puşcaşu a dat şi el explicaţii procurorilor DNA, în 8 mai 2015. Patronul Unistil a povestit anchetatorilor că, în 2006, a participat singur şi a câştigat licitaţia pe mai multe trasee din Iaşi cu autobuze, semnând un contract în acest sens cu Regia de Transport. Puşcaşu a precizat că, din 2006 până în 2009, a avut probleme cu licenţele de transport, care erau emise în acea perioadă de Prefectură, dar nu şi din 2009, când licenţele au început să fie emise de Primărie.

„Am considerat, începând cu anul 2009, şi în contextul unei invitaţii pe care mi-a făcut-o de ziua lui la un restaurant, că este bine ca în anumite ocazii, prilejuite fie de ziua de naştere a primarului, ori de Sf. Gheorghe, fie de Paşti ori Crăciun, de-a lungul acestor ani, m-am dus de câte ori am putut şi i-am lăsat acestuia (lui Gheorghe Nichita - n.r.) diferite «cadouri» constând în sume de bani între 1.500 şi 5.000 de lei şi sticle cu băuturi fine - whisky Dimple (Puşcaşu scrie în declaraţie Dempley - n.r.) sau Chivas, coniac Hennessy. Am urmărit, de asemenea, păstrarea unei relaţii bune cu acesta, având în vedere funcţia pe care o avea”, le-a povestit Puşcaşu procurorilor. Acesta a subliniat că edilul suspendat al Iaşiului nu a refuzat niciodată sumele de bani pe care susţine că i le-a dat.

 

Dilema din plic

„De asemenea, arăt că suma de bani aflată în plicul pe care i l-am lăsat de ziua lui în 2014 conţinea suma de 5.000 de lei”, a mai scris patronul Unistil. Referitor la acest moment, se pare că a fost surprins de o cameră a DNA, procurorii fiind interesaţi în mod special de acest “pachet” despre care Puşcaşu a spus că era, de fapt, cadou. 

În schimb, Chişcă are o altă variantă în ceea ce priveşte banii primiţi de Nichita de ziua lui de la Puşcaşu. „Puşcaşu a fost invitat de Nichita în Sala Ovală, aferentă biroului lui Nichita, unde mai erau şi alţi invitaţi. În continuare, l-am văzut pe Puşcaşu în momentul în care a pus un plic pe un cuier din anexa din partea dreaptă a încăperii. Ulterior, acesta a plecat din Primărie. Menţionez faptul că acel plic era destul de gros şi consider că în el se afla o sumă de bani de aproximativ 8.000 -10.000 de euro. Mai arăt că eu am asistat la împrejurarea de mai sus, întrucât în acea zi primarul Gheorghe Nichita mi-a solicitat să stau între uşa de la secretariat şi biroul său pentru a observa cine intră şi iese din birou”, a arătat Chişcă în denunţul formulat în faţa procurorilor DNA.

 

”Nu am voie să declar nimic din dosar. Nu face Orban, nu face Băsescu, nimeni nu face declaraţii. Vreţi să fac eu acum, când sunt în achetă, în judecată? O să fie timp, când o să treacă procesul, voi putea comenta. Acum chiar nu am voie să comentez.”  Gheorghe Nichita

 

Vornicu: „Afacerea Apartamentul”

Paula Vornicu, consilier judeţean şi apropiată a lui Nichita, a formulat şi ea un denunţ, în 25 mai 2015, împotriva fostului ei şef de partid. Femeia a explicat, cu lux de amănunte, cum a ajuns să fie înregistrat pe firma Coninstal, la care este acţionar, apartamentul din turnurile Iasicon în care a locuit edilul cu iubita sa.

Nichita ar fi chemat-o în biroul din Primărie pe Vornicu, în ianuarie 2014, şi i-ar fi cerut să cumpere locuinţa cu trei camere. „Cu acea ocazie, Nichita Gheorghe m-a rugat să achiziţionez un apartament, spunându-mi că doreşte să locuiască în acel apartament cu Adina Samson, iar ulterior, după ce nu va mai deţine funcţie, îl va cumpăra de la mine în rate. Eu i-am răspuns acestuia că sunt de acord cu propunerea lui (...). Cu aceeaşi ocazie, Nichita Gheorghe mi-a spus că urmează să fiu contactată de domnul Alupoaie (angajat Iasicon - n.r.) pentru detalii”, arăta Paula Vornicu, în denunţul de la DNA.

 

A primit cheile după reţinerea şefului

Paula Vornicu spune că, în 20 ianuarie, a mers la Biroul notarului Daniela Cremeniţchi unde s-a încheiat promisiunea de vânzare-cumpărare. De asemenea, Vornicu mai spune că nu ar fi negociat preţul de 119.000 de euro, că nu a locuit niciodată acolo, vânzătorul nici nu i-a dat cheile, iar cheltuielile la întreţinere şi utilităţi erau plătite de Nichita. „Eu am intrat în posesia acestor chei în data de 5 mai 2015 (după izbucnirea Dosarului Amanta - n.r.) fiindu-mi predate de Nichita Gheorghe prin intermediul lui Cristian Stanciu (...) Mai arăt că, până în prezent, eu am achitat vânzătorului doar avansul în sumă de 54.360,20 lei. Arăt că am fost de acord cu propunerea (...) lui Nichita Gheorghe, întrucât acesta îmi era şef pe linie de partid, îl cunoşteam din anul 2000”, a mai spus Vornicu.

Aceasta a arătat şi că, până la data formulării denunţului, primarul suspendat nu i-a dat nicio sumă de bani pentru apartament, iar preţul imobilului trebuia achitat integral până în decembrie 2014, dar nu a mai avut bani. Aceasta a mai fost audiată la DNA şi în 16 iulie anul trecut.

Într-o declarație anterioară pentru 7EST, Paula Vornicu nu a recunoscut că ar fi făcut denunțuri împotriva fostului ei șef de partid.

 

DNA: Dosarul e în lucru

În urma denunţurilor făcute de Chişcă, Vornicu şi Puşcaşu, procurorii DNA au format un nou dosar. Acuzaţiile sunt de luare de mită, dare de mită şi folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, iar potrivit unui răspuns al DNA la o solicitare 7EST „dosarul se află în lucru”.

 

Citeşte şi EXCLUSIV. Tun de 25.000 de euro cu apartamentele Primăriei

 

Chişcă: “Mi-a spus că dacă mai vorbesc mult, rămân fără gât”

În denunţuri, Chişcă a susţinut că a fost ameninţat: „Precizez că luni, 2 noiembrie 2015, după arestarea domnului Nichita Gheorghe, am fost sunat pe telefonul fix de serviciu, din birou, interior 187. Cel care m-a sunat era un bărbat care mi-a spus că dacă mai vorbesc mult, rămân fără gât.”

În Dosarul Amanta, fostul şofer al lui Gheorghe Nichita şi-a recunoscut vina şi a primit doi ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

 

Comportamentul avocaţilor lui Nichita arată că, în ciuda probelor şi a recunoaşterii faptelor de către alţi inculpaţi, primarul suspendat vrea să se judece până la capăt

Dosarele lui Nichita: două la judecată, altele în lucru

Primarul suspendat al Iaşului, Gheorghe Nichita, a fost trimis în judecată de DNA în două dosare. În Dosarul Amanta, el este acuzat de utilizarea mai multor modalităţi ilegale de supraveghere a fostei iubite, Adina Samson. Dosarul se află în camera preliminară, unde se verifică legalitate probelor administrate de procurori. În alt dosar ajuns la instanţă, “Dosarul UTI”, Nichita este acuzat de luare de mită pentru atribuirea contractului de gestionarea a traficului. Primarul suspendat ar fi primit 3,6 milioane lei, reprezentând o parte din cei 10% pretinşi din contractul de aproape 70 de milioane de lei.

“Ziarul de Iaşi” a scris la începutul anului că Nichita ar mai fi vizat pentru hărţuire şi ameninţare într-un dosar deschis după o plângere a Adinei Samson, precum şi de “cel puţin alte două anchete ale procurorilor anticorupţie: CET, în care în ultima perioadă se cer documente la foc continuu, şi DEXIA, în care urmărirea penală a fost deja începută.”

 

- See more at: http://www.7est.ro/acasa0/item/63914-toate-denunturile-impotriva-lui-nichita-turnat-de-cei-mai-buni-prieteni-text-integral.html#sthash.IrVPhbmD.dpuf

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei