Doi suceveni au dus sarmalele în centrul Vienei FOTO
Dimensiune font:
Au plecat din ţară pentru un trai mai bun, iar acum au zece angajaţi * doi suceveni au deschis, în acest an, un restaurant cu specific bucovinean în centrul capitalei Austriei * asta după ce au cumpărat, în urmă cu şase ani, localul unde au muncit prima dată, la spălat vase, şi despre care se spune că i-ar fi avut ca oaspeţi inclusiv pe Beethoven şi Mozart
La începutul anilor 2000, dornici de o viaţă mai bună, Lenuţa şi Lucian Ursaciuc au lăsat Suceava pentru Viena. Aşa erau vremurile pe atunci, mulţi căutau un loc de muncă mai bun peste hotare. Mare lucru nu s-a schimbat nici astăzi, singura variabilă în ecuaţia migraţiei fiind norocul pe care Lenuţa şi soţul ei l-au avut.
S-au angajat la un restaurant din Viena, la spălat vase, apoi, harnici fiind, patronul le-a dat lucru în sala de mese. Ambiţioşi, au vrut mai mult şi şi-au propus ca la un moment dat să devină proprietari de restaurant, lucru deloc uşor când eşti departe de casă, dar realizabil când ai determinarea necesară.
De la şniţel, la sarmale şi papanaşi
În 2011, au cumpărat restaurantul „Zum Neuen Blumenstock”, despre care istoria spune că a fost şi gazdă pentru „Beethoven şi Mozart, care ar fi scris acolo unele partituri”, după cum am aflat de la Lenuţa Ursaciuc.
În acest an, cei doi au deschis în centrul Vienei restaurantul „Bukowina”, „cu produse chiar de acasă”, după cum a spus Lenuţa. „Foarte căutate sunt sarmalele, preferate atât de români, cât şi de celelalte naţionalităţi, dar şi şniţelul. Foarte apreciaţi sunt şi papanaşii, în care toţi românii care ne-au trecut pragul au spus că au regăsit gustul copilăriei!”, a mai spus bucovineanca din Viena, adăugând că brânza din vaci din papanaşi o aduce „numai de acasă”, din Bucovina adică. În restaurantul românesc din Viena se mai găsesc plăcinte poale-n brâu, care se aseamănă cu cele austriece, „Topfengolatschen”, supă de văcuţă, gulaş. „Nu este uşor, dar facem ce ne place, suntem mulţumiţi. Gătesc şi eu, îmi place să stau în bucătărie”, a recunoscut Lenuţa. Cei doi întreprinzători au acum zece angajaţi, alături de care muncesc cot la cot pentru ca afacerea să crească. Pentru ei îşi doresc „doar sănătate, ca să ne putem creşte copiii”, şi putere de muncă fără de care nu i-ar putea bucura pe pofticioşii care le trec pragul.
Maura ANGHEL
„Foarte apreciaţi sunt şi papanaşii, în care toţi românii care ne-au trecut pragul au spus că au regăsit gustul copilăriei!” - Lenuţa Ursaciuc
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau