Două moldovence, premiante la GastroPan Sibiu
Dimensiune font:
Expoziţia este cel mai important eveniment de tehnologii şi soluţii pentru industria de panificaţie, cofetărie şi HoReCa din Europa Centrală şi de Sud-Est * suceveancaCristina Nistor a câştigat un premiu pentru o ţărăncuţă sculptată în ciocolată * cu un premiu a venit acasă şi bârlădeanca Elena Ada Cazacu
O statuetă sculptată în ciocolată de Cristina Nistor din Suceava, denumită „Ţărăncuţa”, a câştigat concursul „Creaţie artistică din ciocolată”, în cadrul Expoziţiei Internaţionale GastroPan - ediţia a X-a, ce este în curs de derulare la Târgu Mureş. „Am făcut ceva unic faţă de ceilalţi competitori. Am căutat să văd dacă mai există aşa ceva în România şi nu am găsit. Am sculptat în ciocolată cum se sculptează în lemn sau în marmură. De obicei se toarnă în forme, după care se lipseşte. Eu nu, am făcut ciocolată, am turnat-o într-un cilindru, iar în acea formă am sculptat. Fiind tema Tradiţii am ales să mă uit la strămoşii mei, să mă uit la Brâncuşi şi la toţi artiştii noştri, să surprind spiritul lor tradiţional de sculptare şi am combinat între nou şi vechi. Am făcut un echilibru. Este o ţărăncuţă, e simbolul României. Eu când mă gândesc la România mă gândesc, în primul rând, la o femeie înaltă, desculţă, vioaie, care lucrează cu voioşie”, a declarat câştigătoarea concursului „Creaţie artistică din ciocolată”, pentru Agerpres.
Tradiţii sculptate în ciocolată
Cristina Nistor lucrează la Suceava la o firmă din domeniul produselor de patiserie, cofetărie, însă a făcut ore de sculptură în liceu, chiar dacă facultatea urmată a fost pe alt profil. Ea a spus că şi ciocolata se sculptează ca şi lemnul sau lutul, dar la ciocolată este obligatoriu să se ţină cont de temperatura la care se lucrează.
„Ciocolata se sculptează uşor, doar la temperatură trebuie să ai grijă. De preferat este să lucrezi la 10 grade Celsius, eu am lucrat şi la 20 de grade, dar se cam topea. Am lucrat două zile la această sculptură. S-ar putea ca la anul să vin la GastroPan şi cu sculptură în legume şi fructe”, a precizat Cristina Nistor.
La concursul „Creaţie artistică din ciocolată”, concurenţilor li s-a impus realizarea unei piese artistice, compusă din elemente structurale şi decorative obţinute exclusiv din ciocolată, montate pe o machetă artificială din polistiren.
Organizatorii GastroPan au impus ca formele, decorurile şi culorile folosite să fie obţinute din ciocolată, respectând tematica impusă, „Tradiţii”.
Juriul internaţional a decis că cea mai reuşită creaţie artistică este sculptura din ciocolată ce reprezintă o româncă de la ţară, realizată de Nistor Cristina, de la Belpan SRL, care a fost urmată de Elena Ada Cazacu, de la Vipp Fashion SRL, Bârlad, şi de Vasile Chiţu, de la Confiden Travel SRL, Hotel Ramada, Piteşti.
Cora PETRESCU
La ediţia a X-a a GastroPan sunt premiaţi cei mai talentaţi brutari, cofetari şi bucătari, care se vor întrece la zece categorii de concurs grupate în trei secţiuni competiţionale: panificaţie-patiserie, cofetărie şi gastronomie. Expoziţia este cel mai important eveniment de tehnologii şi soluţii pentru industria de panificaţie, cofetărie şi HoReCa din Europa Centrală şi de Sud-Est.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau