EXCLUSIV 12 oameni pot schimba soarta justiţiei

default

Dimensiune font:

| 03-07-2015 05:45

Sistemul curților cu juri este privit de unii specialiști ca o alternativă la problemele momentului * ar fi o întoarcele simbolică la secolul XIX * deși chiar și ei ar fi bucuroși să împartă răspunderea, magistrații se gândesc la costurile financiare și la lipsa de pregătire a oamenilor

 

Cum în ultimii ani justiția s-a aflat pe lista de zone nevralgice a societății românești, chiar și autoritățile europene ne-au recomandat să ne gândim la introducerea curților cu jurați. O asemenea măsură nu ar fi o premieră absolută. Acestea au existat la noi, între mijlocul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Pe această temă au existat și recomandări europene, dar și petiții online sau ieșiri la rampă ale unor specialiști din domeniul juridic.
"Un nivel de injustiție greu de înghițit"
Printre argumentele invocate în favoarea măsurii se numără apropierea de sistem a oamenilor obișnuiți și schimbarea percepției lor, dar și șansele mai mari ale nevinovaților de a evita erorile judiciare. „Cred că justiţia penală română a ajuns la un nivel de injustiţie care devine prea greu de înghiţit. Acum ceva vreme aş fi spus că juriile sunt o idee proastă, pentru că omul simplu crede că oricine e acuzat de o infracţiune a comis-o. Şi judecătorii cred la fel, aşa că mai rău nu are cum să fie. Aia cu prezumţia de nevinovăţie e o chestie frumoasă, pe care nu o crede nimeni. O să se spună că exagerez, dar statistica îmi dă dreptate. Procentul de achitări în Europa este undeva la 15%, la noi este sub 5%. În Marea Britanie, procentul sare de 20%. Chiar să fie ai noştri procurori ca brazii, să nu gafeze deloc? Mira-m-aş… Mai degrabă judecătorii sunt convinşi de la început că prostul e vinovat şi, în consecinţă, îl execută pe inculpat, indiferent de probe şi de orice se întâmplă în proces”, crede avocatul Radu Chiriță, preşedintele Asociației de studii în drept constituțional și drepturile omului.

Locuri pentru viitorii judecatori si procurori

Suntem pregătiți?
Paradoxal, magistrații ar fi bucuroși de schimbare, mai ales din cauza presiunii psihice pe care o impune munca lor. „Eu personal aș fi încântată, pentru că responsabilitatea deciziei nu mi-ar aparține, noi am veghea doar la procedură. Cea mai grea parte a muncii noastre e decizia. Aș minți să spun că nu ne afectează”, ne-a spus Diana Micu Cheptene, vicepreședinte al Curții de Apel.
Totuși, judecătorii nu cred că suntem gata pentru o asemenea răsturnare a sistemului juridic. „Nu suntem pregătiți atât financiar, pentru că aceasta implică niște costuri imense, nici ca nivel de înțelegere a populației. Trebuie să mai treacă ceva ani până să devină realitate”, a adăugat dna Micu.
Pro și contra
Unii ieșeni nu sunt siguri dacă vor să stea în banca juraților. „Eu nu cred că aș putea trimite pe cineva la închisoare pe viață sau zeci de ani. Poate doar dacă mi-a făcut mie ceva sau familiei mele. Plus că, din ce am văzut din filmele americane, unde e sistemul ăsta, procesele sunt complicate, durează, poate fi și periculos, cu toți interlopii”, ne-a spus Ana Mircea. Alții cred că așa nu vom mai auzi toată ziua despre șpăgi. „M-am săturat să aud că judecătorii și procurorii, cu salariile lor, primesc bani, vin, curcani sau ce-or mai lua! Poate e timpul ca oamenii simpli, ca noi, să luăm frâiele în mână. Oricum, e mai greu să dai șpagă la 12 oameni, de exemplu, decât la unul”, consideră Andrei Bratu.
Până una alta, forurile de conducere nu se grăbesc să facă românilor educație juridică ori să schimbe altceva decât legile. Pe acestea din urmă le modifică mereu, zăpăcind un sistem cu destule probleme. Ștefana CZELLER 
Cum era pe vremuri
În 1868 au apărut curțile cu jurați, care judecau delictele politice, de presă și crimele. Ele se compuneau dintr-un prezidiu format din 3 jurați și o comisie de 12 jurați aleși dintre oamenii din județ. În 1938, după instaurarea dictaturii regale, curțile au fost desființate. Cât au funcționat, puteau fi jurați bărbații de 25 de ani, care absolviseră învățământul secundar și aveau un venit anual imobiliar de 1.500 de lei, profesorii și institutorii, liber profesionistii, funcționarii în retragere, pensionarii cu pensia de 1.500 de lei. Cei cu pete pe cazier, servitorii cu simbrie, analfabeții sau persoanele care trăiau din munca zilnică erau excluse de pe listă.
* * *
Curți cu juri există în SUA, Austria, Belgia, Elveția, Franța, Grecia, Italia, Norvegia, Suedia și Rusia
* * *
Cum privesc avocații munca judecătorilor
Un sondat făcut de Asociația pentru Monitorizarea Justiției printre avocați aduce câteva cifre interesante:
* nivelul de profesionalism al judecătorilor a mulțumit 53 % din repondenți și a nemulțumit 36 %;
* integritatea judecătilor a primit undă verde de la 52 procente dintre repondenți și a nemulțumit 35 %;
* doar 32 % dintre avocații întrebați consideră că magistrații judecă liberi de orice constrângere, iar 42 % cred că acest lucru e valabil doar în mică măsură.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei