EXCLUSIV Scandal penal la Erbiceni: „Mi-e frică să mai semnez ceva”

default

Dimensiune font:

| 31-08-2015 05:45

 De frica DNA, primarul din Erbiceni, Gheorghe Lungu, a recunoscut că îi este frică să mai semneze documente trecute prin mâna secretarului comunei, Ştefan Minea, mai ales după ce procurorii au luat la puricat o serie de documente * angajatul primăriei este acuzat, atât de fostul, cât şi de actualul primar, de fals în acte şi abuz în serviciu * de asemenea, sătenii îl caută pe la Primărie, în timp acesta se relaxează în concediu * Ştefan Minea a fost suspendat din funcţie acum câţiva ani, la scurt timp după ce a preluat postul * în urma articolului publicat în paginile cotidianului nostru, legat de mânăriile pe care secretarul comunei le face cu terenurile săracilor, mai mulţi săteni, dar şi fostul primar Constantin Ivan, dezvăluie escrocheriile lui Minea din ultimii 20 de ani

Procurorii DNA îşi îndreaptă atenţia către abuzurile care s-au petrecut, în ultimii ani, în birourile Primăriei Erbiceni. Mai mulţi săteni, dar şi fostul primar Constantin Ivan, fac dezvăluiri uluitoare cu privire la escrocheriile pe care secretarul comunei, Ştefan Minea, le face cu terenurile oamenilor. Inclusiv actualul primar, Ionel Lungu, a admis că îi este frică să mai semneze documente înaintate de secretarul lui, şi pune semn pe fiecare hârtie. Anul trecut, procurorii DNA au păşit pragul primăriei, după ce au fost sesizaţi de Curtea de Conturi Bucureşti cu privire la nişte sume care nu ieşeau la inventar, iar angajaţii primăriei aşteaptă ca oamenii legii să revină în orice clipă, după ce scandalul din jurul lui Ştefan Minea s-a amplificat. În urma publicării articolului „Secretarul penal din Erbiceni o comite din nou”, în ediţia cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” din 25 august, mai mulţi săteni, cât şi fostul primar al comunei, au sesizat abuzurile lui Ştefan Minea, prezentând documente doveditoare.

Caracatiţa secretarului Minea

Fostul primar, Constantin Ivan, a decis să rupă tăcerea şi demască reţeaua de interese din primărie, implicaţi fiind consilieri locali şi afacerişti, în cârdăşie cu secretarul Ştefan Minea. Unul din cele mai mari abuzuri făcute în Primăria Erbiceni s-a petrecut în perioada 2007 – 2010, când mai mulţi apropiaţi ai secretarului, cu averi impresionante, au reuşit să scape de plata taxelor şi impozitelor pe terenuri de sute de hectare, iar prin semnătura aceluiaşi Ştefan Minea au beneficiat şi de subvenţii. Printre aceştia se numără şi consilierul local Mihai Cristian Rîşcanu, care în 2007 avea o suprafaţă de 143 hectare, dar care a dispărut subit în următorii ani din registrele primăriei. Un alt apropiat al secretarului, afaceristul Andrei Nantu, a scăpat prin mijloace îndoielnice de plata impozitelor, pe o suprafaţă de 181 hectare teren. „Acest consilier local, Mihai Rîşcanu, împreună cu Andrei Nantu, sunt apropiaţi ai secretarului, motiv pentru care au reuşit, prin mijloace ilegale, să scape de impozitarea terenurilor, în timp ce săracii comunei îşi plăteau cinstit taxele. S-a ajuns în instanţă, dar au câştigat. Aceşti oameni au beneficiat de subvenţii fără a plăti taxa anuală de concesiune. Minea a fost cel care le-a spus să dea primăria în judecată, pentru că vor câştiga. Aşa s-a ajuns ca apropiaţii lui să scape de impozitări. Am aflat că, la un moment dat, a venit cu un act la mine, pe care l-am semnat pe ultima pagină, iar după asta a înlocuit după bunul plac pagini din conţinutul documentului cu altele, păstrând semnătura mea. Am vrut să-i fac plângere”, a declarat fostul primar al comunei, Constantin Ivan.

În completarea acestor declaraţii vine o dispoziţie din 21 iulie 2011 a Consiliului Local Erbiceni, prin care „se numeşte responsabil pentru verificarea inspecţiei fiscale la persoanele fizice şi juridice ce îşi desfăşoară activitatea pe raza comunei Erbiceni, pentru verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale, a corectitudinii şi exactităţii îndeplinirii obligaţiilor fiscale de către contribuabili, domnul Ştefan Minea, secretarul comunei Erbiceni”. Astfel, având control total asupra acestui proces, a reuşit să-i scoată de la plata taxelor pe apropiaţii săi. De exemplu, în 2007, consilierul local Mihai Cristian Rîşcanu plătea 24.172 lei redevenţă pentru 143 de hectare, suprafaţă care a dispărut ca prin magie în următorii ani, din registrul primăriei. La fel s-a întâmplat şi în cazul afaceristului Andrei Nantu, care, pentru o suprafaţă de 181 hectare, a plătit, în 2007, redevenţe în valoare de 20.596 lei, terenuri care nu au mai figurat în registrul de taxe pentru următorii ani. Abuzurile făcute de acesta datează încă de acum 20 de ani. În perioada 1996-2000, în urma unor sesizări făcute de Consiliului Local Erbiceni, prefectul de la acea vreme, Florin Vitan l-a eliberat din funcţie, însă în 2001 a fost repus pe post de către Corneliu Rusu Banu (fost prefect în perioada 2001-2002).

Mi-e frică să mai semnez documente”

Actualul primar al comunei, Ionel Lungu, cunoaşte antecedentele angajatului său şi spune că îi este frică să mai semneze documente trecute prin mâna acestuia. Asta în condiţiile în care procurorii au făcut, anul trecut, cercetări la sediul Primăriei, în urma unor sesizări privind găurile financiare găsite de Curtea de Conturi Bucureşti. În plus, acesta îl acuză pe fostul primar că vrea să scape basma curată, fiind la fel de implicat în neregulile din primărie ca şi secretarul Ştefan Minea. „Ştiu bine ce s-a întâmplat, iar acum pun semne pe fiecare foaie atunci când semnez. Mi-e frică uneori, pentru că nu vreau să ajung să dau cu subsemnatul. Nu am nimic concret ca să-l pot da afara, dar urmăresc atent anumite lucruri. Am avut control de la DNA anul trecut, pentru care încă nu am primit un răspuns. Motivul a fost lipsa unor bani de pe vremea fostului primar Constantin Lungu, cu bani din PUG (Planul Urbanistic General, n.r.), iar la mine au fost mici sume lipsă, la proiectul parcului din faţa Primăriei şi al unei şcoli. Fostul primar să nu mai încerce să întoarcă vina, pentru că ştia foarte bine ce s-a întâmplat în mandatul lui. În legătură cu secretarul, am fost avertizat încă din prima zi de mandat, iar iniţial am crezut că sunt ameninţări, aveam depresii şi nu puteam să dorm. Am vrut să-mi dau demisia la trei săptămâni după câştigarea mandatului”, a recunoscut primarul Ionel Lungu.

Deşi are toate pârghiile la îndemână pentru eliberarea din funcţie a secretarului, primarul comunei Erbiceni are ezitări, motivând că Ştefan Minea poate ataca şi recâştiga postul în instanţă. În acest caz, Prefectura Iaşi nu poate decât să constituie o comisie de disciplină pentru verificarea neregulilor.

Sătenii îl caută la Primărie, dar secretarul e în concediu

Mai mulţi locuitori din Erbiceni, care s-au trezit cu terenurile luate de sub nas îi cer demisia lui Ştefan Minea. De mai bine de zece ani, Aurel Buga îşi caută dreptatea în instanţă pentru o palmă de pământ intravilan, în comuna Erbiceni, satul Bîrleşti. Deşi are hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, secretarul comunei refuză să le pună în aplicare. „Am 12 ani de când mă lupt cu primăria pentru o moştenire de un hectar de teren intravilan. Acest secretar ignoră hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, pe care le-am câştigat la Judecătoria Hîrlău. Am fost şi la Curtea Supremă de Justiţie, dar nu s-a întâmplat nimic. Este un abuz ceea ce se întâmplă, mi se încalcă nişte drepturi câştigate în instanţă. Pe acest teren, doi vecini au primit titlu de proprietate de la primărie, care a fost declarat nul, şi nici nu au putut justifica la instanţă că au acte asupra lui. Cu toate astea, pământul încă este în posesia lor. Am expertiza tehnică, în care se arată că terenul nu a aparţinut niciodată acestora”, ne-a declarat Aurel Buga.

Redactorii ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei” au încercat să ia legătura cu secretarul comunei, însă fără succes. De la secretariatul primăriei, o angajată ne-a spus că acesta se află în concediu, iar telefonul mobil era închis, în ciuda insistenţelor noastre. 

* * *

A venit cu un act la mine, pe care l-am semnat pe ultima pagină, iar după asta a înlocuit după bunul plac pagini din conţinutul documentului, păstrând semnătura mea. Am vrut să-i fac plângere” - Constantin Ivan, fostul primar al comunei Erbiceni

* * *

Nu am nimic concret ca să-l pot da afara, dar urmăresc atent anumite lucruri” – Ionel Lungu, actualul primar de la Erbiceni

* * *

Acest secretar ignoră hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile” – Aurel Buga, sătean

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei