HALUCINANT: Politicienii ieşeni îşi reglează CONTURILE în instanţe!

default

Dimensiune font:

| 28-08-2016 13:00

Politicienii de Bahlui au apelat în repetate rânduri la magistraţi pentru a-i „pune la punct” pe adversari * nume grele ale politicii ieşene s-au considerat jignite, calomniate, insultate ori nedreptăţite * din acest motiv, politicienii au cerut în instanţe daune morale consistente

De-a lungul ultimilor ani, în loc să încerce să-şi soluţioneze amiabil disputele ideologice, politicienii ieşeni au ajuns la instanţele de judecată. Unii au solicitat daune de zeci de mii de lei de la adversarii politici, sperând că, astfel, „vor pune lacăt pe gura duşmanilor“.

Scandalul microfoanelor

În urmă cu câţiva ani, preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Constantin Simirad, i-a dat în judecată pe Relu Fenechiu, dar şi pe vicepreşedinţii CJ, Constantin Adăscăliţei şi Victor Chirilă, care l-ar fi acuzat că ştia de montarea tehnicii de supraveghere de la DNA în birourile lor. Atunci, Simirad s-a declarat a fi o victimă: „Am fost ţinta oamenilor politici fără scrupule, care doreau discreditarea mea”.

În acel litigiu, Simirad a solicitat daune morale în valoare totală de 600.000 de lei, acuzându-i pe cei trei că ar fi demarat o campanie de defăimare şi i-ar fi stricat imaginea.

Probleme între europarlamentari

Dosarul dintre un fost ministru al Justiţiei care l-a dat recent în judecată pe un politician ieşean a ajuns la a treia instanţă. Astfel, Cătălin Ivan a formulat recurs în litigiul cu Monica Macovei. Totul a plecat de la nişte emisiuni televizate. „Instanţa admite în parte acţiunea depusă de reclamantă. De asemenea, instanţa obligă pârâtul (Cătălin Ivan – n.r.) la plata unor daune în cuantum de 25.000 de euro“, au precizat reprezentanţii Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, după decizia la fond. Mai apoi, la apel, ieşeanul a avut parţial câştig de cauză, cuantumul despăgubirilor fiind redus până la 5.000 de euro. Iniţial, dosarul dintre cei doi politicieni s-a aflat pe mesele magistraţilor de la Judecătoria Iaşi, dar această instanţă a dispus întoarcerea cauzei dintre Monica Macovei şi Cătălin Ivan la instanţa similară din Sectorul 1 al Capitalei.

În cadrul acestui proces, Macovei le-a solicitat magistraţilor să-l oblige pe colegul europarlamentar Ivan la plata unor daune morale în valoare totală de 50.000 de euro. Fostul ministru al Justiţiei a precizat în cererea adresată instanţei că, în urmă cu mai bine de trei ani, Ivan i-ar fi pătat imaginea în câteva emisiuni televizate şi interviuri pe care le-a acordat. Macovei a adăugat că Ivan ar fi făcut-o „mincinoasă“ în câteva emisiuni şi ar fi precizat că aceasta ar avea „un interes personal“, precum şi că ar fi fost anchetată de Comisia de Etică din Parlamentul European (PE). „Mi-a fost pătată onoarea şi demnitatea şi am fost denigrată în mod public, iar, pe lângă despăgubiri, solicit instanţei să-l oblige pe pârât la publicarea sentinţei în trei ziare naţionale“, a menţionat Macovei în faţa judecătorilor.

În schimb, Cătălin Ivan a cerut respingerea acţiunii, pe motiv că, în regulamentele interioare ale PE, se menţionează că parlamentarii europeni sunt imuni faţă de propriii colegi în ce priveşte libertatea de exprimare.

Secretarul CL s-a considerat jignit

Magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi au respins recent acţiunea formulată de Denisa Ionaşcu în contradictoriu cu Cătălin Bulgariu. Prins în conflictul din PSD Iaşi, secretarul CL s-a considerat denigrat de consilierul local Cătălin Bulgariu, care a făcut referiri la „imaginară relaţie de amor cu primarul Gheorghe Nichita“. În urmă cu câteva luni, secretarul Consiliului Local al municipiului Iaşi, Denisa Ionaşcu, a decis să apeleze la instanţele de judecată, pentru a-şi „spăla“ imaginea. Aceasta l-a chemat în faţa magistraţilor Judecătoriei pe consilierul local PSD Cătălin Bulgariu. Ionaşcu le-a cerut judecătorilor să-l oblige pe acesta la plata unor daune morale de 100.000 de lei.

Reclamanta a povestit în instanţă că, în cadrul şedinţei CL de pe 22 iulie 2015, Bulgariu ar fi atacat-o direct, în faţa consilierilor şi a reprezentanţilor mass-media prezenţi la întrunire. „Cătălin Bulgariu a proferat public acuze nefondate la adresa mea, privind comiterea unor aşa-zise fapte imorale, a adus jigniri şi ameninţări la adresa mea. Iată doar câteva dintre expresiile folosite de acesta în public: Amantlâcurile care se desfăşoară în cadrul Primăriei Iaşi… Eu mă simt efectiv murdărit de tot ce se petrece aici… Doamna sau domnişoara, nici nu ştiu cum să-i spun, astfel încât să nu greşesc. Comportamentul dumneaei este de competenţa Consiliului Local… Ar trebui să-şi dea demisia pentru o reparaţie morală. La Tele M, acesta a confirmat că acele acuze şi expresii au fost folosite la adresa mea, cu referire la o imaginară relaţie de amor dintre mine şi primarul Gheorghe Nichita“, a menţionat Ionaşcu.

Dosar şi cu fostul prefect

Într-un alt dosar, ex-prefectul Dragomir Sava Tomaşeschi a pierdut o primă „bătălie“ în instanţă contra aceluiaşi secretar al CL, Denisa Ionaşcu. „Instanţa admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantă în contradictoriu cu pârât (Dragomir Tomaşeschi – n.r.). Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 5.000 de lei, reprezentând daune morale. Obligă pârâtul să pună la dispoziţia reclamantei suma de bani reprezentând costul publicării într-un ziar a hotărârii judecătoreşti pronunţată în prezenta cauză. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 100 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată, şi anume taxă judiciară de timbru“, au precizat judecătorii ieşeni.

Ionaşcu le-a cerut judecătorilor să-l oblige şi pe Tomaşeschi la plata unor daune morale de 100.000 de lei. Ea a precizat că s-a simţit lezată de faptul că, pe data de 28 iulie, avocatul şi co-preşedintele PNL Iaşi a organizat o conferinţă de presă în care ar fi făcut diverse afirmaţii referitoare la adresa sa. „Dragomir Tomaşeschi mi-a cerut în acea conferinţă să demisionez, în caz contrar urmând să prezinte aşa-zise fapte de corupţie, afirmând că aş fi sustras dosare din sediul Primăriei şi că aş fi fost prinsă de Liviu Hliboceanu, fostul şef al Poliţiei Locale, dar şi că totul ar fi fost muşamalizat de această instituţie. Este o invenţie, nu există acea faptă, iar afirmaţiile făcute trebuie dovedite altfel decât cu ajutorul unor înregistrări ale unor discuţii private şi transmiterea lor nelegală, cu violarea vieţii private a persoanei“, a subliniat Ionaşcu, care a adăugat că fostul prefect a mai acuzat-o de fapte de corupţie dinainte de 2010, dar că, pe atunci, ea nici nu-l cunoştea pe Liviu Hliboceanu.

Un fost prefect vrea 500.000 de lei despăgubiri

Radu Vasile Prisăcaru, protagonistul principal al celebrului dosar „Mită la prefect“, a decis să acţioneze recent în judecată statul român. Fostul prefect de Iaşi le cere magistraţilor bucureşteni să oblige statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, la plata unor indemnizaţii minime pentru perioada în care a fost suspendat din funcţie. Acesta susţine că, prin lege, avea dreptul la o astfel de indemnizaţie, în ciuda faptului că era suspendat din funcţia de prefect. Reclamantul a precizat că doreşte să primească lefurile minime pentru perioada 6 septembrie 2006 – 19 iunie 2014, adică pentru aproximativ opt ani. „Am exercitat funcţia de prefect al judeţului Iaşi începând cu data de 1 ianuarie 2006. Pe 31 august, DNA a început urmărirea penală pe numele meu, pentru luare de mită. Pe 2 septembrie 2006, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea mea preventivă. Drept urmare, pe 6 septembrie 2006, am fost suspendat din funcţie. Pe 18 iunie 2014, prin hotărârea definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, s-a constatat încetarea de drept a raporturilor mele de muncă“, povesteşte Radu Prisăcaru.

Acesta a adăugat că, în perioada de suspendare din funcţia publică deţinută, conform legislaţiei, ar fi avut dreptul la o indemnizaţie lunară minimă: „În tot acest timp, eu am fost lipsit de plata unei indemnizaţii minime prin care să mi se asigure mijloacele de existenţă atât pentru mine, cât şi pentru familia mea. În condiţiile în care funcţia publică este incompatibilă cu orice altă funcţie privată, am fost pus în imposibilitatea de a presta o altă activitate profesională“.

Fostul şef al judeţului Iaşi a adăugat că, în toată perioada în care a fost suspendat, nu a apucat să lucreze decât un an, ca lector. „Pe tot parcursul procesului penal, care a durat opt ani, nu am lucrat efectiv decât în anul universitar 2009 – 2010, ca lector. Ulterior, nu am mai fost acceptat ca angajat al acelei unităţi de învăţământ, ca urmare a acuzaţiilor pentru care eram judecat“, s-a plâns fostul prefect.

Acesta a mai subliniat faptul că nu i-a fost asigurat un trai decent: „Nu am dispus de sumele necesare acoperirii cheltuielilor lunare, nefiindu-mi astfel asigurate condiţiile minime necesare unui trai decent, condiţii prevăzute de reglementările comunitare în materie“.

Radu Prisăcaru a adăugat în cererea trimisă instanţei că, potrivit reglementărilor legislative în vigoare, ar fi trebuit să beneficieze de un venit minim lunar de 5.400 de lei. Aceasta înseamnă că, în perioada de suspendare, ar fi trebuit să primească, în total, aproximativ 503.000 de lei.

Amintim că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a menţinut pedeapsa lui Radu Prisăcaru în dosarul intitulat generic „Mită la prefect“. El fusese condamnat iniţial la patru ani de detenţie, pentru luare de mită. Întregul scandal a pornit în urmă cu mai bine de opt ani, când Radu Prisăcaru a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie. Oamenii legii au susţinut că Prisăcaru ar fi cerut trei hectare de teren de la profesoara de la Medicină, Norina Forna, şi de la soţul acesteia, pentru a semna o decizie a Comisei de Fond Funciar privind retrocedarea unei suprafeţe de aproximativ 16 hectare în comuna Miroslava. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei