Ieşenii INVIZIBILI EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 21-10-2016 06:00

Persoanele care, dintr-un motiv sau altul, la venirea pe lume, nu obţin un certificat de naştere, au fost nevoite să li se adreseze judecătorilor * an de an, zeci de ieşeni ajung cu cereri de înregistrare tardivă a naşterii la Judecătorie * fără un certificat de naştere, ieşenii aflaţi în această situaţie nu pot munci, nu se pot căsători, nu pot călători peste graniţe şi nici nu pot deţine o casă, de exemplu, din punct de vedere legal

Începând de la mijlocul anilor '90, sute de ieşeni s-au adresat instanţelor de judecată pentru a solicita înregistrarea tardivă a naşterii. Totul porneşte de la faptul că, odată cu venirea pe lume, din diverse motive, aceştia nu obţin un certificat de naştere care să le confere mai apoi dreptul de a-şi face o carte de identitate.Specialiştii susţin că astfel de situaţii sunt mai des întâlnite la familiile din mediul rural, la cele sărace ori la familiile de etnie rromă. Astfel, după naştere, părinţii nu merg în termenul legal la starea civilă pentru a solicita eliberarea unui act de identitate necesar nou-născutului.

Nu mă pot angaja nicăieri!“

La un moment dat, ieşenii care nu au certificate de naştere ajung într-un impas, deoarece, din punct de vedere oficial, ei... nu există. Aşadar, o persoană ce se află într-o situaţie de acest gen nu poate solicita eliberarea unei cărţi de identitate sau a unui paşaport, astfel că nu pot călători peste graniţe, nu pot obţine un permis de conducere, nu pot fi angajaţi cu forme legale şi nu pot deţine bunuri imobiliare sau mobiliare, nu pot fi asiguraţi etc.

Acestea sunt principalele motive pentru care ei recurg la cereri adresate judecătorilor. Un astfel de caz a fost şi cel al lui F.T., care, în urmă cu câţiva ani, a solicitat Judecătoriei Iaşi înregistrarea tardivă a naşterii. Tânărul de etnie rromă s-a născut în anul 1983, conform certificatului medical constatator emis de Maternitatea „Elena Doamna“. Medicii au emis acel certificat la o lună după naştere. Ulterior, la împlinirea a 20 de ani, tânărul a decis să apeleze la magistraţi, din dorinţa de a intra în legalitate. „Nu mă pot angaja, nu mă pot căsători, nu pot face nimic important din cauză că nu am vreun act de identitate. Vreau să mă angajez şi eu undeva”, a precizat tânărul în faţa instanţei.

Numai în acest an, până acum, la Judecătoria Iaşi au fost depuse 34 astfel de solicitări. De asemenea, anul trecut, 62 de persoane s-au adresat instanţei cu acelaşi tip de cerere, în vreme ce, în 2014, au ajuns pe mesele judecătorilor doar 24 de solicitări de acest gen.

Ce spune Poliţia

Reprezentanţii Poliţiei ieşene au precizat recent că, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 33/2016, au fost stabilite mecanisme mai simple şi mai clare pentru întocmirea actului de naştere pentru copiii ale căror mame nu deţin un act de identitate sau nu au deţinut niciodată un certificat de naştere şi nu îşi pot dovedi identitatea. „Ca regulă generală, demersurile pentru înregistrarea naşterii copilului trebuie finalizate în termen de 30 de zile de la naştere (comparativ cu 15 zile, cât era până acum), iar, în caz de depăşire a acestui termen, procedura se va realiza pe cale administrativă, eliminându-se procedura de înregistrare tardivă a naşterii pe cale judecătorească, ce presupunea o succesiune de activităţi de durată. Astfel, înregistrarea naşterii se va face cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale şi cu avizul prealabil al serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanelor. În vederea înregistrării naşterii se vor efectua, după caz, o serie de activităţi de către autorităţile statului (verificări în registrele de stare civilă, în evidenţele cazierului judiciar şi în evidenţele operative, luarea unor declaraţii etc.)“, a menţionat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

Oamenii legii au adăugat că un alt element de noutate constă în faptul că expertiza medico-legală, care era obligatorie până acum în situaţia înregistrării tardive a naşterii, este solicitată numai dacă nu există un certificat medical constatator al naşterii. Actul normativ publicat recent în Monitorul Oficial reglementează atât situaţia nou-născuţilor, cât şi a copiilor mai mari şi a adulţilor a căror naştere nu a fost înregistrată în registrele de stare civilă.

În ceea ce priveşte copiii instituţionalizaţi, se vor elibera acte de identitate în care se înscrie domiciliul sau reşedinţa la adresa instituţiei sau a centrului în care aceştia sunt instituţionalizaţi. De asemenea, persoanele care sunt internate într-o unitate sanitară pot solicita eliberarea unui nou act de identitate serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor pe raza căruia se află instituţia respectivă. Ordonanţa de Urgenţă a fost aprobată în şedinţa de Guvern din 28 iunie şi face parte din seria de măsuri propuse de Executiv şi implementate de Ministerul Afacerilor Interne pentru debirocratizarea şi simplificarea procedurilor administrative.

Cum se proceda până acum

Legislaţia în materie mai arată că acţiunile privind înregistrarea tardivă a naşterii depuse până acum la Judecătorii sunt „acţiuni de stare civilă prin care se asigură înregistrarea naşterii unei persoane în evidenţele de stare civilă când declararea naşterii la organul competent să facă înregistrarea a intervenit după un an de la data naşterii. Calitate procesuală activă are orice persoană interesată, respectiv părinţii copilului, rudele acestuia sau instituţia de ocrotire în a cărei îngrijire se află copilul. Calitate procesuală pasivă are serviciul public comunitar local de evidenţa persoanelor în a cărui rază teritorială s-a produs naşterea copilului, ca autoritate competentă să întocmească actul de naştere”.

Astfel, acţiunea se introducea la Judecătoria în a cărei rază are domiciliul persoana interesată sau unde are sediul instituţia de ocrotire a copilului (instanţa de la domiciliul sau sediul reclamantului).

Un nou „nume” pe certificatele de naştere: „Natural”

Potrivit unei statistici oferite de Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor (DLEP) Iaşi, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2016 au fost înregistrate 5.977 de naşteri pe raza municipiului Iaşi. Dintre acestea au fost înregistrate 15 adopţii, 32 de naşteri tardive înregistrate în instanţă şi 939 de nou născuţi recunoscuţi de părinţii care nu erau căsătoriţi la data naşterii lor. În ce priveşte procedura de înregistrare a naşterilor tardive, aceasta a suportat unele modificări substanţiale în cursul acestui an. Potrivit unei îndrumări care întăreşte OUG 33, dat fiind cererile masive privind înregistrarea tardivă a naşterii copiilor cu vârsta de până la 14 ani, actul de naştere se face la Serviciul Public de Evidenţă a Persoanelor de pe lângă primăria competentă, pe raza căreia are domiciliul unul dintre părinţi, fiind nevoie de o cerere din partea acestora, certificatul medical constatator al naşterii, actul de identitate al mamei şi al declarantului, dacă naşterea nu este declarată de mamă, certificatul de căsătorie al părinţilor copilului şi declaraţia de recunoaştere a copilului născut în afara căsătoriei, dată de către tată în faţa ofiţerului de stare civilă care înregistrează naşterea. „În ce priveşte denumirea de Natural, care se regăseşte pe actele de identitate, aceasta apare în dreptul rubricii părintelui care nu recunoaşte copilul. Practic e copil din afara căsătoriei. Aşa e precizat în lege, în metodologie - în timp ce pe certificatul de naştere trebuie bifată lipsa unui părinte printr-o liniuţă, în cartea de identitate se specifică Natural, în locul în care ar trebui menţionat numele celui care nu-şi recunoaşte copilul”, a precizat Marius Bodoga, directorul executiv al DLEP Iaşi. Ciprian NEDELCU, Nelu PĂUNESCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei