Înregistrările care l-au înfundat pe Adomniţei

default

Dimensiune font:

| 09-05-2015 07:55

Interceptările care l-au îngropat pe Cristian Adomniţei, şeful Consiliului Judeţean Iaşi, au ajuns ieri pe masa judecătorilor

Amănunte explozive ies la iveală în dosarul preşedintelui CJ Cristian Adomniţei. Acesta a fost dus ieri la Tribunal, cu propunere de arestare, pentru fals intelectual şi favorizarea făptuitorului. În boxa acuzaţilor au mai ajuns Cristina Teodora Jinga, directorul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din CJ Iaşi, Carmen Irimescu, şeful Serviciului Proiecte şi Parteneriate, şi afacerista Letiţia Popa. Anchetatorii vorbesc despre nereguli la achiziţia de servicii de tipărire a unor materiale de promovare a judeţului Iaşi cu firma lui Popa.

Film cu baroni pătaţi care se cred invincibili

Aceasta a folosit acte false pentru a primi contractul de realizare de cataloage, broşuri, calendare, mape, hărţi, magneţi, sacoşe, dar şi a unui film de prezentare a judeţului. Anchetatorii au spus că firma nu şi-a executat obligaţiile, lipsind produse de 213.005 lei. Irimescu şi Jinga au făcut însă recepţia lucrării Adomniţei Cristian le-a ajutat pe inculpatele Jinga şi Irimescu, în urma unei înţelegeri prealabile cu acestea, pentru a se evita descoperirea infracţiunilor pe care acestea le comiseseră şi tragerea lor la răspundere penală”, au spus procurorii. El a amânat finalizarea unui audit şi a refuzat să sesizeze frauda poliţiştilor.

S-a furat ori ba?

Discuţiile dintre preşedintele CJ şi auditori au fost interceptate de procurori:

Adomniţei: Acuma eu mă sperii, când văd aicea... 277 prejudiciu.

Cătărău Ion: Deci 277 reprezintă aceste producţii din materialele de promovare, care, cu siguranţă - cu cea mai mare siguranţă, o parte dintre ele, nu ştiu cât au fost folosite la activităţile de promovare la rândul lor. Dar nu avem documente... Posibil să fie ce trebuie, nu este terminat…. Nu e un document finalizat. Şi noi o să ne apucăm acum de recuperat prejudiciul.

Adomniţei: Nu, că nu rămâne aşa! El dacă pleacă aşa… Lumea despre asta vorbeşte.

Cătărău: Da' n-are unde pleca!

Adomniţei: Nu m-aţi înţeles! Deci eu vă... nu înţelegeţi ceva... Eu v-am mai zis o dată - eu fac ce spuneţi voi, mă!”

Adomniţei a reluat discuţia de faţă cu funcţionarele:

Adomniţei: Da' încă o dată zic - să fim atenţi la ce scriem şi cum scriem. Dacă n-am găsit în depozit, nu înseamnă că le-a luat cineva. Le-o furat sau nu... Deci de asta spun - când scriem mare şi cu rost - prejudicierea patrimoniului public cu 277, asta înseamnă!

Cătărău: Şi în momentul acesta aceasta susţin! Pentru că aşa am documente. Dacă vor prezenta dumnealor sau altcineva justificări (...).

Adomniţei: Păi în primul şi în primul rând, înainte de a da vreun răspuns, vreau să văd că s-a recepţionat toată marfa comandată. De aici plecăm. Cum s-a cheltuit ea după….. Că s-a împărţit la Tel Aviv, la Viena, asta e altă discuţie. E următoarea discuţie! Dar prima discuţie este să vedem că în hârtii, cel puţin - dar sunt convins că şi în fapt! Mă, dacă erau nişte lingouri de aur, sunt convins că aveai ce face cu ele! Dar nişte albume?! Alea nu le poţi justifica în bazar… Adică nu mă gândesc că cineva le-a furat să le vândă!

Constantinescu Fănel: Nu, da' n-a spus nimeni că le-a furat, domnu' preşedinte!

Adomniţei: Când scrie aicea prejudiciu, nu mai contează că le-a furat, că le-a...

Constantinescu: Nu, da' nu-s furate! Că nu-s justificate e altă chestiune!

Adomniţei: Deci eu nu semnez aşa acest FCRI! Principala problemă - te rog să răspunzi la întrebarea mea! Nu la altă temă sau la altă întrebare!”

Funcţionarele, chemate să se justifice

Preşedintele CJ era convins că situaţia nu e roz: „Băi, nasol! Prejudiciul te urmăreşte - ia casa, ia maşina, ia căţelul, ia ce are de luat!” Celor două funcţionare li s-au cerut explicaţii:

Adomniţei: Ziceţi, fetelor, acuma, ce...? Dar acuma înţelegeţi unde se duce discuţia! Discuţia se duce... şi acolo vreau şi eu să ştiu - dacă s-au plătit trei miliarde şi nu ştiu cât... tre' să fiu convins că tot ce s-a plătit s-a primit!

Jinga: Tot ce s-a plătit s-a primit. Avem un dosar complet.

Adomniţei: Unde scrie?

Jinga: Deci ideea este următoare - când au venit cei trei colegi la noi...

Adomniţei: Toţi trei.

Constantinescu: Adică noi trei.

Jinga: Eu am avut buna credinţă. I-am primit. Deja, când am văzut că deja depăşesc orice atribuţii... M-am documentat. Am citit şi eu legile... privind auditul. Şi am constatat.

Constantinescu: Mai ziceţi o dată? Că n-am înţeles. Da' mă rog... Spuneţi!

Jinga: Că n-aţi respectat întrebările. Deci trebuia să ne notificaţi, ca şi structură... atrasă că dumneavoastră sunteţi în audit la Achiziţii. Trebuia să notificaţi că suntem structura atrasă în auditul dumneavoastră. Şi vă prezentam toate documentele. Numai că nu aţi procedat aşa!”

I-a luat peste picior pe auditori

Până la urmă, preşedintele CJ le-a cerut tuturor să mai consulte documentele, fără a aviza ceva:

Adomniţei: Hai. Gata! Mergeţi şi lămuriţi lucrurile astea azi, cel târziu mâine! Când vă chem mâine, începând de la...

Constantinescu: Nu ştiu. Discutaţi cu auditorii! Eu sunt supervizor.

Adomniţei: Şi le duci şi ceai şi cafea şi te asiguri că...

Constantinescu: Da' este! Domnu' preşedinte, a fost dintotdeauna! Din punctul meu de vedere...

Adomniţei: Deci discuţia este de colegialitate şi elegantă. Că suntem şi bărbaţi şi femei... Oameni normali cu tot ce vă trebuie, la mansarda fiecăruia, da? Deci nu sare nimeni calul, nu daţi hârtiile. Pentru că aici nu trebuie să fie aşa. Nu poate să rămână aşa! Dacă se creează această idee, foarte rău! Eu lupt cu geneza, nu cu cauza! Nu cu efectul! Da?

Constantinescu: Am înţeles, domnu' preşedinte. Am înţeles!

Adomniţei: Nu se poate ca după o activitate de 30 de ani... să aibă prejudiciu de două milioane şapte sute! Eşti nebun?! Adică... n-ajungem la nimica! Deci evident, undeva... părerea mea... pe acest parcurs - o eroare de sistem... Nu se poate ca pentru trei miliarde cinci sute plătiţi, tu să nu fi primit materiale de două milioane şapte sute! Sunteţi nebuni la cap?! Nu există aşa ceva! Deci evident că undeva... Ei au spus: Bă, noi am luat din ce... ceea ce am văzut. OK! Poate mai sunt şi alte hârtii pe care nu le-au văzut! Trebuie să le vadă şi pe alea înainte de a spune că e un prejudiciu de două milioane şapte sute! Înţelegi? Asta este schema. Şi, după ce ne lămurim şi mai bine unii cu ceilalţi, putem să purtăm o discuţie şi mai aproape de...”

Cum a ajuns Adomniţei la Consiliul Judeţean

Născut la Suceava, Cristian Adomniţei a devenit, în 1994, membru al PNL. În 1999, a finalizat studiile la Facultatea de Construcţii şi Arhitectură de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”. Primul său post a fost de coordonator construcţii la SC Iulius Grup, apoi a fost şef de district la CFR, site manager la Mivan-Kier România, director general la Construct Consult SRL. În noiembrie 2004 a fost ales ca deputat de Iaşi, pe listele Alianţei Dreptate şi Adevăr PNL-PD. Apogeul carierei politice a fost în 2007, când a devenit ministru al Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, mandat încheiat prematur în 2008, după ce a fost înlocuit de premierul Călin Popescu-Tăriceanu. În martie 2008, Biroul Politic al PNL l-a desemnat pe Adomniţei drept candidat al PNL la Primăria Iaşi, dar s-a clasat pe locul trei, după primarul Nichita şi europarlamentarul Dumitru Oprea. În 2012, candidând din partea USL, a câştigat şefia CJ, cu 61,56% din voturi.

În 2008, numele lui Adomniţei a fost implicat într-un prim scandal. Cununia sa civilă era programată în aceeaşi zi cu o şedinţă de Guvern, care a durat mai mult decât s-ar fi aşteptat viitorul mire, aşa încât ministrul de Interne Cristian David l-a adus la Iaşi cu elicopterul, în drum spre Albiţa. În mandatul de ministru, aflat într-o şcoală generală din Brăila, Adomniţei i-a întrebat pe elevii din clasa a V-a câte stele ale drapelul UE. Deşi elevii au răspuns corect (12 stele), ministrul i-a contrazis, afirmând că sunt 15. Ulterior, a dat vina pe consilierii săi, care i-au tipărit greşit broşura.

Adomniţei şi primarul Nichita au fost adversari politici. Anul acesta, s-au acuzat reciproc că vor să politizeze Ziua Unirii, fiind nevoie de intervenţia prefectului pentru a stinge disputa.

Ştefana CZELLER, Andrei DASCĂLU

 

Victorel Lupu i-a preluat atribuţiile

Ieri, toate atribuţiile lui Cristian Adomniţei în Consiliul Judeţean Iaşi au fost preluate de vicepreşedintele Victorel Lupu. „Dumnealui are împuternicire şi drept de semnătură pe documente, eu am partea mea de atribuţii. În rest, nu are rost să vă povestesc atmosfera în CJ, nu e prea plăcută”, a declarat vicepreşedintele Alin Aivănoaei. Adomniţei este suspendat doar dacă e arestat preventiv, caz în care plenul CJ votează un preşedinte interimar. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei