La „mâncat” de „portocale” cu Spania, Gîndac şi Somna!

default

Dimensiune font:

| 21-06-2017 05:30

Mai mulţi ieşeni au fost duşi aseară în faţa instanţei, cu propunere de arestare preventivă * procurorii DIICOT spun că aceştia făceau parte din gruparea de hoţi care a pus în alertă autorităţile franceze * anchetatorii au scos la iveală şi modul în care operau” hoţii

Procurorii DIICOT Iaşi au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Aurel Gîndac, Gheorghe Drugu, Spania Sănătescu, Marius Roman, Somna Bobocel şi Norica Leonte, pentru constituirea a unui grup infracţional organizat și trafic de minori.

Conform anchetatorilor, începând cu anul 2015, în municipiul Iaşi, s-a constituit un grup infracţional organizat care a acţionat pe linia traficului de minori, constând în exploatarea unor minori, cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, care erau determinaţi să comită furturi din buzunare, din genţi sau din incinta unor societăţi comerciale, bunurile fiind însuşite de către membrii grupului, propriii părinţi ai minorilor.

Zonele fierbinţi”

Oamenii legii au precizat ieri că membrii grupului îşi determinau propriii copii, uneori prin violenţă, ca, zilnic, să meargă în municipiul Iaşi, cu predilecţie în mijloacele de transport în comun, staţiile RATP şi incinta marilor complexe comerciale, unde, în grup, comiteau furturi din buzunare sau din genţi, luând portofele, telefoane, sume de bani, bunuri de valoare pe care le aveau victimele în genţi sau în buzunare.

Minorii acţionau organizat, având fiecare roluri bine stabilite, se înţelegeau între ei prin mimică, coduri şi reuşeau deposedarea victimelor de bunuri sau valori. Bunurile obţinute din furturi erau imediat pasate între autori care le ascundeau în anumite locuri, din care erau recuperate de către minori, persoane interpuse sau de către părinţii acestora. În uma cercetărilor s-a reţinut că minorii exploataţi nu au urmat cursuri şcolare sau, în unele cazuri, le-au abandonat, având în vedere preocupările infracţionale. Minorii au fost instruiţi de către părinţi să acţioneze în grup, în unele cazuri chiar cu violenţă, pentru a-şi asigura scăparea”, au declarat ieri procurorii DIICOT.

În multe cazuri, victimele furturilor au fost elevi, studenţi din municipiul Iaşi, în timp ce călătoreau în mijloacele de transport în comun sau în staţiile de aşteptare, cărora le-au fost furate sume de bani, telefoane sau alte bunuri de valoare.

Sclavi în propriile familii

Minorii-victime au fost instruiţi de către părinţi asupra modului în care să comită furturile, să plaseze bunurile furate şi să părăsească locul comiterii faptelor pentru a nu fi prinşi, iar cercetările efectuate au evidenţiat o strânsă legătură între părinţi şi minori, conform anchetatorilor.

Oamenii legii au adăugat că, prin neasigurarea condițiilor necesare traiului zilnic, majorii au ajuns să îi forțeze pe minori să fure, aducându-i practic într-o stare de sclavie. Membrii grupării infracţionale au acţionat în anii anteriori în state din vestul Europei, respectiv Spania, Franţa sau Belgia, unde s-au ocupat cu furturile din buzunare, context în care unii dintre ei au făcut obiectul unor proceduri judiciare.

Începând din anul 2015, aceştia s-au retras în ţară, unde au pus la punct reţeaua de hoţi din buzunare, compusă din propriii copii, speculând faptul că aceştia nu răspund penal şi în acest mod se obţin venituri consistente, iar, în paralel, au mers în străinătate, unde au comis în mod direct sau au coordonat alţi copii ai lor majori în comiterea de furturi din genţi sau buzunare, cu predilecţie în Franţa. Bunurile furate, în funcţie de natura lor, erau împărţite sau valorificate pe piaţa neagră, un rol important pe acest segment revenindu-le inculpaţilor Marius Roman şi Gheorghe Drugu”, au adăugat procurorii ieşeni.

A crescut alarmant numărul de furturi

Investigaţia a evidenţiat faptul că, în municipiul Iaşi, furturile din buzunare sau din genţi au cunoscut în perioada ianuarie 2015 - martie 2017 o creştere alarmantă, zilnic au avut loc furturi din buzunare şi din genţi având ca autori minorii din cadrul familiilor care compun grupul infracţional, cât şi alţi minori care au participat în mod direct sau compuneau grupul de hoţi care mergeau în municipiul Iaşi. În cadrul hoţilor din buzunare existau reguli bine stabilite privind modul de acţiune şi de împărţire a produsului infracţiunii, în cazul de faţă bunurile furate.

În evidenţele Poliţiei Municipiului Iaşi au fost înregistrate în perioada menţionată multiple dosare penale cu autori necunoscuţi, privind furturi din buzunare sau din genţi, fapt ce a indus în rândul populaţiei un puternic sentiment de nesiguranţă, insecuritate şi de teamă de a călători cu mijloacele de transport în comun sau de a frecventa zone aglomerate, respectiv căile de acces în incinta complexelor comerciale, în speţă Complexul „Palas”.

Pe fondul lipsei de răspundere penală pentru cei cu vârsta sub 14 ani, minorii, sub impulsul familiei, au comis un număr mare de furturi din buzunare şi genţi, fiind cei care abordau victimele şi comiteau fapta. În cadrul cercetărilor s-a reuşit stabilirea legăturilor dintre membrii grupării, legături care se bazau atât pe relaţiile de rudenie, cât şi a interesului de grup. Pentru minorii exploataţi, noţiunea de furt” era tratată ca un fapt divers, un mod de a obţine pentru sine şi membrii familiei venituri care să le permită un trai decent. Părinţii au reuşit să le inoculeze ideea că a fura este un mod de viaţă normal. Cu ocazia prinderilor în flagrant sau în cadrul audierilor ulterioare minorii au ajuns să trateze faptele pe care le comit ca un mod de a se distra.

Dragoste” pentru Paris

Legăturile existente între membrii grupării au rezultat și din faptul că minorii părăseau România însoțiți de membri ai grupării infracționale, în baza unor procuri notariale emise de părinți. De asemenea, minorii participau la furturi alături de alți copii, care făceau parte din alte familii, lucru ce denotă legăturile dintre membrii grupării.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, pentru a obţine în continuare din activităţi infracţionale sume importate de bani sau bunuri de valoare, unii dintre membrii grupului au mers împreună cu minorii exploataţi în Franţa, mai exact în oraşul Paris, loc în care au acţionat în perioada anterioară.

Pe 12 aprilie 2016, inculpata Sănătescu Spania, împreună cu două minore, s-au îmbarcat de pe Aeroportul Internaţional Bacău, cu destinaţia Paris. Persoanele investigate au intensificat activitatea infracţională, în Paris fiind vizaţi turiştii aflaţi în locurile aglomerate din centrul oraşului. În Capitala Franţei, minorii au fost coordonaţi de către inculpata Sănătescu Spania, alias Anglia, cazarea fiind iniţial în barăci, într-un parc sau pe un teren viran de la periferia oraşului Paris, în imediata apropiere a cartierului Saint Denis, loc în care se regăsesc numeroase familii de rromi din cartierul Păcureţ şi din municipul Roman. La rândul său, inculpata Sănătescu Spania era coordonată de către inculpatul Drugu Gheorghe, care a instruit-o atât pe ea, cât şi minorii exploataţi cu privire la comportamentul în relaţia cu autorităţile franceze, modul de comunicare prin telefon impunând utilizarea unui limbaj codificat, astfel banii erau numiţi albe, telefoanele sau portofelele - portocale, a mânca înseamna a fura”, au subliniat anchetatorii.

Oamenii legii au mai spus că Spania Sănătescu a asigurat în Paris cazarea şi coordonarea la furat a fiicelor inculpatei Somna Bobocel, care, în mod direct sau prin intermediul lui Drugu, era informată cu privire la activitatea fiicelor sale, bunurile furate şi modalitatea în care urma sa primeasca în ţară produsul infracţiunii.

Pe 12 mai 2016, concubina lui Roman Marius, Valentina Răileanu, căreia i se spune „Bijuteria”, a mers în Paris împreună cu un grup de minori de etnie rromă având ca scop comiterea de furturi din buzunare şi acte de cerşetorie. Bunurile furate şi sumele de bani au fost expediate din Franţa în România prin colete, prin intermediul altor persoane sau prin sistemul de transfer monetar internaţional. Oamenii legii au mai menţionat că Drugu a coordonat primirea sumelor de bani şi a coletelor în ţară expediate de Spania Sănătescu. Atât coletele, cât şi sumele de bani erau primite pe numele lui Drugu, dar şi pe numele altor persoane interpuse.

Prejudiciu fabulos

Pe 22 februarie 2017, autorităţile franceze au încheiat un acord cu cele din România, pentru crearea unei echipe comune de anchetă. Încă din anul 2011 au fost înregistrate mai multe fapte de furt comise de către tineri majori şi minori de naţionalitate română în zona de transport public metropolitan sau feroviar a Parisului. Aceste fapte au cunoscut o creştere bruscă în anii 2015 şi 2016, în contextul organizării unor evenimente sportive de anvergură în Franţa, precum Euro-2016 şi COP21. Din cercetări a rezultat faptul că autorii furturilor aparţineau mai multor clanuri din oraşele Iaşi şi Roman, iar, în Paris, locuiau în diverse imobile ocupate ilegal din localitatea Saint Denis, fiind supravegheaţi de către adulţi, în numele şi la comanda cărora acţionau.

În fiecare dimineaţă, între orele 6.00 şi 10.00, minorii plecau în grupuri mici, pentru ca, ulterior, să se regrupeze la metroul din Paris, unde comiteau furturi. Seara, aceştia reveneau în localitatea Saint Denis cu bunurile furate, care erau predate adulţilor. Prejudiciul cauzat în Paris, ca urmare a furturilor comise în perioada 2011 - 2016, a fost estimat la peste 600.000 de euro, din care peste 148.000 de euro au fost transferaţi din Franţa în Romania”, au spus procurorii DIICOT. Inculpaţii au fost prezentaţi aseară Tribunalului Iaşi, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Ciprian NEDELCU

 

Victimele au perceput în mediul familial ca un fapt normal comiterea de furturi şi predarea familiei a bunurilor sustrase. În unele cazuri, minorii le-au spus poliţiştilor, care i-au prins în flangrant sau i-au identificat ca autorii ai faptelor de furt, că sunt trimişi de către părinţii lor să fure” - DIICOT

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei