La Vaslui vor dispărea produsele tradiţionale locale
Dimensiune font:
Nici în prelungiri, fermierii şi agenţii economici vasluieni nu au reuşit să demonstreze că pot veni pe piaţă cu produse tradiţionale * există riscul ca din 35 de astfel de produse existente în anii trecuţi să nu mai rămână niciunul pe piaţă dacă nu vor fi actualizate dosarele de reacreditare
Niciun fabricant de produse tradiţionale nu este interesat să-şi reconfirme valoarea, lucru demonstrat de faptul că nimeni nu a depus documentaţia necesară reacreditării. Procesul trebuia să se încheie pe 11 septembrie, însă Ministerul Agriculturii a prelungit termenul până la finele lunii noiembrie. Chiar şi aşa, la Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Vaslui nu s-a prezentat niciun producător. Noile cerinţe privind producerea reţetelor tradiţionale au determinat fabricanţii să rămână doar la stadiul de informare privind legislaţia.
Condiţii stricte
Practic, noile cerinţe privind atestarea sunt atât de restrictive încât vasluienii nu-şi permit sau nu pot să le respecte. Astfel, materia primă folosită la produsele tradiţionale trebuie să fie locală, nu din import. Reţeta tradiţională după care se prepară produsul trebuie să fie veche de peste 30 de ani şi trebuie să se facă dovada că este atestată istoric, că exprimă tradiţionalitatea. Trebuie să existe linii separate de producţie pentru produse tradiţionale, iar malaxarea să se facă manual. Un operator nu poate produce mai mult de 150 kilograme de produse traditionale/zi, fără niciun fel de consevanţi, aditivi etc. „Noi am tot sperat că vor veni fermieri sau agenţii economici cu dosare la reatestare, dar până acum doar au întrebat. Noile condiţii li se par mult prea dificil de îndeplinit. Aşa că este posibil să nu mai avem niciun produs tradiţional în judeţ”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Vaslui. Fabricanţii care nu îşi refac dosarele vor pierde atestarea pentru produsele tradiţionale şi nu vor mai putea să le comercializeze sub această titulatură. Vestea este destul de proastă fiindcă Ministerul Agriculturii făcuse demersuri pentru ca aceste bunătăţi să se găsească în cât mai multe hipermarketuri şi să poată fi vândute în ţările UE.
Verificări încrucişate
Atestatele rămân valabile nouă luni de la data intrării în vigoare a ordinului, iar eliberarea noului tip de atestat se face la solicitarea operatorului economic, după verificarea vechiului caiet de sarcini şi a spaţiului destinat producţiei. De verificarea produselor tradiţionale se vor ocupa ministerele Agriculturii şi Sănătăţii, precum şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Reatestarea şi atestarea produselor tradiţionale româneşti în baza noului ordin va asigura o concurenţă loială între producători şi va spori credibilitatea produselor în ochii consumatorilor. Cei înregistraţi în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale vor avea pe etichetă un logo special. În judeţ sunt acum 35 de produse tradiţionale.
Simona POP
Unde sunt cele mai multe produse tradiţionale în Regiunea de Nord-Est
Suceava – 126 (produse din lapte, carne, peşte şi bere, dulceţuri şi siropuri)
Botoşani – 98 (preparate din carne şi produse lactete)
Vaslui – 35 produse tradiţionale (preparate din carne, ouă)
Iaşi - 28 (produse din lapte şi panificaţie)
Neamţ – 19 (produse lactate, dulceţuri şi siropuri, preparate din carne şi peşte)
Bacău – 7 (produse lactate)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau