Lacrimi, rugăciuni şi busuioc la racla Sfintei Parascheva

default

Dimensiune font:

| 13-10-2018 00:00

 

Peste 50.000 de pelerini au trecut pe la raclele Sfintei Parascheva şi Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina * mulţi dintre ei au participat şi la pelerinajul „Calea Sfinţilor”, o procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina * de aproape 400 de ani, Cuvioasa ocroteşte Iaşul şi întreaga Moldovă, dar îşi revarsă binefacerile asupra întregii Românii * cultul este adânc înrădăcinat în tradiţia Bisericii Ortodoxe Române, sute de biserici de pe întreg cuprinsul ţării având hramul Sfintei Parascheva

 

În fiecare an, sute de mii de oameni se închină la racla cu moaştele Sfintei Parascheva. Oamenii vin cu dorinţa de a fi mai sănătoşi, de a avea linişte în casă, de a avea o viaţă mai bună. „Am venit să mă rog pentru sănătate. Am diabet, probleme cu inima, iar Sfânta mă ajută. M-am rugat şi pentru schitul nostru, pe care l-am ridicat acum. Poate ne ajută Dumnezeu şi la începutul anului viitor îl vom sfinţi”, ne-a spus călugărul Dosoftei, de la Schitul Zimbru, comuna Gârcina, judeţul Neamţ. Ioana venise de la Paşcani cu cele două fetiţe ale ei. „Noi suntem pe stil vechi, dar am venit la Iaşi ca să ne închinăm şi la moaştele Sfintei Ecaterina. Aşa o cheamă pe una dintre fetiţele mele”, ne-a spus femeia, apoi s-a aşezat la rând. În scurt timp, un voluntar, care împingea un cărucior plin cu pachete, i-a oferit un pahar cu ceai. „Venim ca voluntari la Iaşi de peste zece ani. Am mers în pelerinaje în multe locuri, chiar şi în Ucraina, dar cel de la Sfânta Parascheva este cel mai suflet. Enoriaşii noştri se mobilizează în fiecare an, cumpără alimente şi venim să le fim aproape pelerinilor”, am aflat de la părintele Eugen Ciuche, de la Parohia Lazaret din Bacău. Voluntarii pregătiseră sarmale şi ceai cald, pe care le ofereau celor care aşteptau să se închine la raclă. Erau organizaţi impecabil – aveau un cort mare, cu vase speciale pentru alimente, termosuri, pahare şi tot ceea ce era nevoie pentru a-i omeni pe cei ce voiau să se roage la Ocrotitoarea Moldovei.

În timp ce oamenii ieşeau de la închinare, voluntarii de la Facultatea de Teologie împărţeau icoane, flori şi busuioc sfinţit. „Ne bucură mult ceea ce facem. Oamenii au atâta nevoie de linişte, se vede bucuria pe chipurile lor când ies de la închinare”, ne-a spus o studentă, apoi s-a îndreptat către un grup de tineri de la Colegiul „Ioan Holban”. „Venim de mulţi ani, tinerilor noştri le place”, a spus coordonatorului grupului din care făceau parte adolescenţi cu autism, cu sindron Down şi cu dizabilităţi. Ziua frumoasă a sporit numărul pelerinilor, până în această dimineaţă peste 50.000 trecând pe la raclă. Exceptând câteva cazuri de comerţ ilicit şi câţiva scandalagii, nu au fost probleme deosebite. Aproape 100 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care 6 au ajuns la spital. Aseară a avut loc şi Pelerinajul „Calea Sfinţilor”, o procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina. Raclele vor fi purtate pe străzile I.C. Brătianu, Cuza Vodă, Armeană, Biserica Sfântul Sava Cel Sfânt, Costache Negri, Mănăstirea Sfinţii Trei Ierahi şi Catedrala Mitropolitană.

Povestea Sfintei Parascheva

Se spune că pe când avea 10 ani, în timp ce se afla într-o biserică, a auzit la Sfânta Evanghelie cuvintele: „Vinde-ţi averea ta, dă-o la săraci şi urmează Mie“ (Matei 19, 21). A fost momentul care a decis definitiv traseul pe care Cuvioasa Parascheva avea să-l urmeze: cel al credinţei în Hristos şi al jertfirii pentru cei nevoiaşi. Nu întâmplător, toată viaţa sa, aşa cum consemnează scrierile, şi-a împărţit hainele şi tot ce avea mai de preţ celor sărmani şi lipsiţi de ajutor, scrie doxologia.ro.

După ce a împlinit 20 de ani, a părăsit casa părintească din Epivat, îndreptându-se spre locurile sfinte de la Ierusalim. A început acest lung pelerinaj trecând mai întâi prin Constantinopol, unde s-a închinat la moaştele sfinţilor din cetate, a cerut binecuvântarea părinţilor duhovniceşti şi şi-a continuat drumul, stând un timp la Calcedon (actualul Kadikoy, în Turcia), apoi în Heracleea Pontului, într-o mănăstire închinată Maicii Domnului. A ajuns la Ierusalim şi după s-a închinat la Locurile Sfinte, a mers în pustiul Iordanului, la o mănăstire de maici, unde au trăit Sfântul Ioan Botezătorul şi Maria Egipteanca. La 25 de ani a părăsit mănăstirea cu gândul de a se întoarce acasă. Îîntr-o noapte, în timp ce se ruga, un înger de lumină i-a spus: „Lasă pustiul şi întoarce-te în patria ta“, iar ea a plecat la Constantinopol, de unde a revenit la în localitatea natală, unde a înfiinţat o obşte care se ocupa cu îngrijirea bolnavilor şi a săracilor. A murit la 27 de ani, iar trupul a fost îngropat aproape de mare. Sfintele sale moaşte au fost descoperite mult mai târziu de un călugăr şi au fost aşezate la loc de cinste, după ce Cuvioasa s-a arătat în vis unui anume Gheorghe din Kallicrateia, om cu frica lui Dumnezeu, şi unei femei pe nume Eftimia. Moaştele au fost mutate în biserica Sfinţilor Apostoli din Kallicrateia, unde au stat timp de 200 de ani, după care au ajuns la Târnovo (Bulgaria), apoi Belgrad, de unde s-au întors la Constantinopol.

Ocrotitoarea Moldovei

În 1641, racla a pornit spre Moldova, într-o lungă călătorie, după ce domnitorul Vasile Lupu a primit sfintele sale moaşte în dar de la Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol. Racla a fost adusă cu o corabie pe Marea Neagră până la Galaţi, fiind însoţită, aşa cum consemnează documentele vremii, de trei mitropoliţi greci. De la Galaţi a fost adusă la Iaşi într-un car cu boi, înconjurată de mulţimi de clerici şi credincioşi. În capitala Moldovei, Sfânta a fost întâmpinată cu mare cinste de Vasile Lupu, mitropolitul Varlaam şi de episcopii de Roman şi Huşi. Astfel, la 13 iunie 1641 Cuvioasa a fost aşezată în Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“, unde moldovenii au cinstit-o până în 1889, când a fost mutată în Catedrala mitropolitană, acolo unde se odihneşte şi astăzi.

De aproape 400 de ani, Cuvioasa Parascheva ocroteşte Iaşul şi întreaga Moldovă, dar îşi revarsă binefacerile asupra întregii Românii. Cultul Sfintei este adânc înrădăcinat în tradiţia Bisericii Ortodoxe Române, sute de biserici de pe întreg cuprinsul ţării având hramul Cuvioasei Parascheva.

Una dintre cele mai vechi biserici cu hramul „Sf. Parascheva“ este Catedrala episcopală din Roman. Nu se ştie cu exactitate când a fost construită, dar se presupune că datează din timpul domniei tatălui lui Alexandru cel Bun, Roman I (1391-1394), care a dat şi numele târgului.

Dar Sfânta Parascheva se bucură de aceeaşi cinstire şi din partea românilor stabiliţi în străinătate. Episcopia Ortodoxă a românilor din Ungaria are la Gyula o biserică cu hramul „Sfânta Parascheva“, construită în anul 1834. Acelaşi hram îl poartă şi bisericile românilor din Malovişta (Macedonia), Torino (Italia), Paris (Franţa), Wakefield, Massachusetts (SUA).

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei