Lagărul de muncă de la Pizza House

default

Dimensiune font:

| 01-04-2014 10:00

Focarul de infecţie continuă să funcţioneze, beneficiind de complicitatea organelor de control * instalaţiile din restaurant sunt defecte şi improvizate, nu există apă caldă, iar alimentele stau putrezite în singurul frigider existent

Noi dezvăluiri vin să demonstreze, pentru a câta oară, faptul că focarul de infecţie şi lagărul de muncă din Târgu Cucu, mascat sub denumirea „Pizza House”, ar fi trebuit închis de mult timp. Cum inspectori ai instituţiilor de control sunt, potrivit angajaţilor, mituiţi de către administratorul acestei pizzerii, este greu de crezut că sancţiunile vor trece mai mult de aplicarea unor amenzi. Unul dintre angajaţi rupe tăcerea şi face dezvăluiri în exclusivitate pentru cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, la câteva zile după ce a fost dat afară. Potrivit relatărilor făcute de către „Remus”, nume fictiv al unui fost angajat al pizzeriei conduse de Robert Soare, programul la pizzerie este de la 9 dimineaţa până la 1 noaptea, fără ca angajaţii să aibă dreptul de a se aşeza, singurul drept fiind acela de a se sprijini de mese pentru a-şi putea relaxa picioarele. „Aveam câteva lăzi pe care ne aşezam câteodată, când nu era el prin preajmă. Pauza de masă nu exista. Dacă ne prindea mâncând câte ceva, nu mai era mult şi ne punea să ne comandăm singuri meniul zilei. Robert are un talent înnăscut pentru a intimida angajaţii. La Pizza House am reuşit să simt pe pielea mea cum e să mă strângă în spate când mă gândeam că trebuie să mă duc la muncă şi o să fie şi Robert prezent acolo. Atunci când era el prezent, stresul începea pentru toata lumea şi era imposibil să nu se facă greşeli. Nici nu aveam voie să vorbim între noi”, a exprimat Remus, teroarea sub care se munceşte la Pizza House.
Alimente putrezite şi apă caldă doar la ştiri
Angajatul mai povesteşte că, în timpul cât a reuşit să reziste la pizzeria din Târgu Cucu, angajaţii se schimbau foarte des, pentru că mulţi nu rezistau condiţiilor de acolo. Cei mai mulţi dintre angajaţi erau tineri, majoritatea studenţi sau dintre cei veniţi din alte oraşe ori din mediul rural. „Îmi amintesc de un băiat care i-a cerut patronului 200 de lei după trei săptămâni de muncă, pentru a-şi plăti chiria, şi a primit un nu hotărât. Acel băiat a plecat pe loc. Eu nu am avut curajul ăsta. Nevoia de bani m-a încurajat să rezist, să continui”, a mai spus Remus. În ce priveşte condiţiile din bucătăria pizzeriei, angajatul spune că mai toată aparatura era defectă, în restaurant nu exista apă caldă, iar gândacii se plimbau nestingheriţi printre ingrediente. „Investiţii nu or să se facă niciodată acolo. Centrala termică, pentru a funcţiona, trebuia resetată la câteva minute, iar ajutorul de bucătar trebuia să facă acest lucru. Îmi amintesc că într-o zi l-a scos 10 minute afară, în frig, pentru că a uitat să reseteze centrala. După ce l-a ţinut ca să îngheţe, i s-a spus că îi scade 1% din salariu dacă o să mai uite. Ţevile erau improvizate, trebuia să păşim peste ele la uşa din spatele restaurantului, pentru că erau prea scurte şi nu puteau să ocolească uşa. Frigiderul nu făcea faţă. În el erau ţinute toate alimentele, unele chiar se stricau. Congelatorul exista, dar nu funcţiona. Locul pentru spălat vase era format dintr-o chiuvetă sprijinită pe o masă improvizată, cu o baterie care curgea încontinuu, aiurea”, a detaliat Remus. Mai mult, angajatul spune că pentru spălat vase nu exista apă caldă la bucătărie, cum, de altfel, nu exista în tot restaurantul, inclusiv la baia comună, folosită atât de clienţi, cât şi de angajaţi.
Lucrau pe banii lor, iar patronul urina pe ei
Curăţenia generală în pizzerie se făcea în fiecare luni dimineaţa. „Bineînţeles că la curăţenie se găseau şi gândaci morţi. Când am fost mai mulţi angajaţi, ne-a pus să curăţăm pereţii de pe un hol în care ne schimbam cu toţii, pentru că nu exista loc separat pentru doamne. Pe acel loc nu s-a făcut curat de când s-a deschis restaurantul, drept dovadă uleiul gros prins de pereţi şi pe etajere, asta pentru că în bucătărie nu exista hotă. În ziua aceea am refuzat să mai continui să fac curat pe acel hol, când am găsit otravă de şoareci pe o etajeră. Pentru că am refuzat, eu şi încă un angajat am avut interzis la schimbat pe hol şi am fost nevoiţi să ne schimbăm în bucătărie, de faţă cu doamnele bucătărese”, a spus Remus. Şi pentru că nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită, patronul acestei pizzerii a introdus, în loc de salarizare, o listă cu penalităţi de 10% din salariu pentru fiecare angajat care nu venea la curăţenie în ziua de luni, din timpul liber, şi câte 1% din salariu dacă se uita să se adauge vreun lucru la necesarul de ingrediente, dacă se uita să se închidă apa de la robinetul de sub chiuvetă sau dacă se greşea o comandă, care era plătită de angajaţi. „Cu toate că nu era în atribuţiile mele, am fost trimis la cumpărături de zeci de ori pentru că nu mai era un anume produs. Îmi aduc aminte într-o seară am venit de la Hala Centrală cu 20 de kilograme de făină, pe jos. Am făcut livrări, am împărţit pliante, am fost pus şi chiar supravegheat de către Robert să trimit mesaje clienţilor cu oferta restaurantului, peste 2.000 la număr, iar asta mi-a adus la abonament un cost suplimentar de 12 euro. I-am dus factura detaliată şi nici până acum nu mi-am recuperat banii. Într-o seară, ne-a spus tuturor angajaţilor că urinează noi, pentru că din cauza noastră îşi vede fetiţa la câteva zile. Eu nu mi-am văzut familia şapte săptămâni, cât timp am lucrat la Pizza House, pentru că nu aveam timp să mă duc acasă. Nu lucram 40 de ore pe săptămână, cum prevede Codul Muncii, ci 64 de ore”, a spus Remus.
Mână în mână cu organele de control
Tot în spiritul acelui Cod al Muncii, angajatul susţine că perpetuarea acestor condiţii cutremurătoare de muncă au fost cauzate implicit de complicitatea unor inspectori ai instituţiilor cu atribuţii de control. „Pe mulţi îi punea să mai vină 15 zile la muncă după ce-şi dădeau demisia, cică în preaviz, cu toate că nu aveau nici un contract de muncă. Din toţi cei 16 angajaţi, doar vreo trei au cărţi de muncă şi asta pentru că are pile la ITM. Ştiu un şofer care a muncit la el trei luni de zile, cu maşina personală, şi nu şi-a luat nici un ban. Au fost cazuri în care ne trimitea pe afară, prin frig, să ne plimbăm şi să revenim peste vreo oră, după ce treceau controalele”, a spus Remus. O altă vină a patronului, nepenalizată la timp, este aceea că pizzeria era racordată ilegal la curent, în ciuda faptului că în acte figurează ca fiind debranşată, pentru un debit de câteva mii de euro. Nelu PĂUNESCU

* * *

„Aş vrea să-i sfătuiesc pe cei care vor să se angajeze la Pizza House să se gândească de două ori, pentru că nu or să fie plătiţi, or să fie batjocoriţi, înjuraţi şi ameninţaţi chiar de faţă cu clienţii” – „Remus”, fost angajat la Pizza House
* * *
„Am luat decizia de a povesti ce se întâmplă acolo, în speranţa că poate voi putea preîntâmpina ca şi alţii ca mine să cadă în această capcană” – Remus

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei