Lapte, cornuri şi mere pentru elevi, după 1 octombrie
Dimensiune font:
La mai bine de două săptămâni de la începerea anului şcolar, „Programul pentru şcoli al României”, cum se numeşte acum „Laptele şi cornul”, se lasă aşteptat. În Bacău, Consiliul Judeţean a aprobat încă din august în ce condiţii se vor livra următoarele produse: „Mere, lapte de consum fără adaos de lapte praf, produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf, corn sau baton din făină integrală fără adaos de zahăr sau îndulcitori şi alţi aditivi alimentari, covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi din făină integrală fără adaos de zahăr, îndulcitori şi alţi aditivi alimentari”. Doar că licitaţia pentru acestea încă nu s-a finalizat. Drept urmare, se va aplica o soluţie temporară. „Legislaţia privind acest program s-a modificat semnificativ în ultimul an, astfel încât Consiliul Judeţean a fost în imposibilitatea de a contracta la timp, odată cu debutul anului şcolar, la 10 septembrie, produsele. Astfel, până la finalizarea licitaţiei, s-a trecut la o procedură de negociere directă, pentru a se asigura distribuţia produselor începând cu 1 octombrie”, a spus Dana Pricopie, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bacău.
Porţii doar pentru elevii care vin cel puţin o oră pe zi la şcoală
Pe parcursul unei săptămâni, unui preşcolar/elev i se vor acorda cinci porţii de produse de panificaţie (corn – în zilele de luni, marţi şi miercuri ale săptămânii, alternativ cu biscuiţi uscaţi şi/sau covrigi uscaţi – în zilele de joi şi vineri ale săptămânii), două porţii de lapte şi o porţie de produse lactate – în zilele de luni, marţi şi miercuri, şi două porţii de mere – joi şi vineri. „Pentru asigurarea diversităţii, porţia de mere va fi însoţită de o porţie de biscuiţi/covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi de produse lactate, de corn şi/sau baton. Dreptul de a primi produsele îl au numai preşcolarii sau elevii prezenţi la cursuri (care a frecventat cel puţin o oră de curs în ziua distribuţiei)”, se arată în caietul de sarcini.
La cererea motivată a părinţilor, preşcolarii şi elevii care suferă de intoleranţă la gluten sau orice produs distribuit vor beneficia de produse adecvate situaţiei lor, în limita valorii zilnice stabilite. Furnizorii sunt obligaţi să asigure mere cu greutate minimă de 100 de grame, încadrate la categoria „extra” sau „categoria I”, întregi, sănătoase, spălate. De asemenea, laptele (200 ml) nu trebuie să conţină adaos de lapte praf, să fie tratat termic, pasteurizat sau UHT, fără zahăr ori alţi îndulcitori şi fără cacao. Produsele lactate acceptate (125 g) sunt iaurtul, laptele acru sau covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite, fără adaos de lapte ori alţi îndulcitori, fără fructe ori cacao. Cât despre produsele de panificaţie (80 g), copiii vor primi cornuri sau batoane din făină integrală, fără adaos de zahăr sau îndulcitori ori aditivi alimentari, respectiv covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi din făină integrală. Anul trecut, în acest program au fost incluşi aproximativ 68.000 de copii, iar pe lângă lapte, corn şi mere, au fost prinse şi activităţi educative, menite să încurajeze un stil de viaţă sănătos. Florin CRĂCIUN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau