« Inapoi

Legenda tunelului care leagă Cetăţile Sucevei EXCLUSIV

Legenda tunelului care leagă Cetăţile Sucevei EXCLUSIV#1
Legenda tunelului care leagă Cetăţile Sucevei EXCLUSIV#1Legenda tunelului care leagă Cetăţile Sucevei EXCLUSIV#2Legenda tunelului care leagă Cetăţile Sucevei EXCLUSIV#3
Mărime font - +

Povestea spune că ar fi existat un drum subteran de la Cetatea Sucevei şi s-ar fi oprit la Cetatea Şcheia sau Mănăstirea Zamca * istoricii spun că este doar un mit şi explică de ce un astfel de drum „nu-şi avea sensul”

 

 

Cea mai cunoscută legendă urbană a Sucevei se referă la existenţa unui tunel care leagă cetatea domnitorului Ştefan cel Mare de diferite zone ale oraşului, şi pe care oştenii îl foloseau ca să se salveze atunci când fortăreaţa era atacată. „Bătrânii spun că «drumul» subteran ar fi pornit de la Cetatea Sucevei şi s-ar fi oprit la Cetatea Şcheia sau Mănăstirea Zamca. Imposibil”, susţine Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei. Acestea sunt mituri apărute odată cu dărâmarea oraşului modern şi construirea celui comunist, când au fost descoperite mai mule beciuri suprapuse. „Beciurile erau legate unele de altele pentru că sistemul arhitectural al epocii moderne presupunea case legate unele de altele. Legenda se referea la un tunel care lega, fie cetatea Suceava de Mănăstirea Zamca, fie Cetatea Sucevei de Cetatea Şcheia, deşi ultima a fost dărâmată chiar de Petru I Muşat din cauza alunecărilor de teren”, a spus Ursu.

De ce nu putea fi construit tunelul

Directorul a explicat de ce domnitorii Moldovei nu ar fi construit niciodată un astfel de tunel. „Un tunel care pleca de la cetatea Sucevei către o zonă sau alta presupunea la vremea respectivă traversarea pârâului Cacaina, un lucru nu imposibil de realizat în Evul Mediu, dar care ar fi necesitat foarte multă forţă de muncă, foarte mulţi bani şi care ar fi fost făcut evident în văzul lumii. Să nu uităm că atunci Suceava era capitala Moldovei şi nu locuiau aici doar suceveni, erau şi diplomaţi, tot felul de negustori. Ar fi fost absolut inutil”, a mai spus Emil Ursu.

Directorul a amintit că în cetatea domnitorului Ştefan cel Mare s-au făcut, în mai multe rânduri cercetări arheologice şi nu a fost găsit un tunel. „Nici săpăturile arheologice nu au dus la o astfel de concluzie şi repet, gândiţi-vă ce ar fi însemnat să cobori cu un puţ până sub nivelul pârâului Cacaina. Nu-şi avea sensul”, a completat directorul.

Cetatea domnitorului Ştefan cel Mare este monumentul istoric reprezentativ al Sucevei. Fortăreaţa construită în urmă cu peste 500 de ani a fost salvată, pentru că era în pericol de prăbuşire din cauza alunecărilor de teren. Acum are spaţii expoziţionale, este dotată cu utilităţi moderne, curent electric şi internet. Dincolo de toate, orice poveste nu apare dacă nu ar fi existat, cândva, un sâmbure de adevăr, fie el dat şi de o reţea de beciuri.

Oana ŞLEMCO

 

Cetatea domnitorului Ştefan cel Mare este monumentul istoric reprezentativ al Sucevei.

Data publicarii: 17/02/2017
loading...
Adauga comentariul tau
Nume:
E-mail:
Comentariu:
Security Code Imagine nouaAlte titluri din evenimentul > MOLDOVA > SUCEAVA

Ultima ora

CELE MAI CITITE STIRI

LOCURI DE MUNCĂ STRĂINĂTATE -  25 IUNIE

LOCURI DE MUNCĂ STRĂINĂTATE - 25 IUNIE

                         (...)
Horoscopul de weekend, duminică, 25 iunie 2017

Horoscopul de weekend, duminică, 25 iunie 2017

BERBEC Va confruntati cu o criza financiara serioasa, desi nu va puteti plange ca ati(...)
Troc cu biluţe pentru o victorie la mustaţă

Troc cu biluţe pentru o victorie la mustaţă

„Parlamentari roşii din toate colţurile, uniţi-vă!“. Nu pentru că aţi(...)

 

 

editia online din 25.06.2017 - 21:55

Copyright © SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi. In varianta tiparita, cotidianul Evenimentul are o arie de distributie care cuprinde 6 judete: Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui

Statistici T5

Tel - 0232246000 | Fax - 0232246002
Orange - 0752266266
E-mail - contact@evenimentul.ro

Link exchange