SE AUDE DNA ? Caruselul achiziţiilor penale la Leţcani EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 06-05-2016 14:23

Pentru demolarea vechiului sediu al primăriei din Leţcani există o autorizaţie de construire emisă ilegal, peste o hotărâre de Consiliu Local aflată încă în vigoare, prin care se întăreşte menţinerea construcţiei * materialele rezultate din demolarea ilegală au fost împărţite de edil către apropiaţi, iar bârnele şi căpriorii au fost trecute ca lemne de foc * din vechea clădire nu a mai apucat să fie recuperat nimic, nici măcar investiţiile interioare - termopane, instalaţiile şi centrala pe gaz * „a fost jaf la drumul mare!”, susţin angajaţii Primăriei * edilul este atât de pătruns de cultul propriei puteri, încât a modificat proiectul noului sediu al Primăriei, la care a adăugat şi un pod, în care vrea să înfiinţeze Muzeul de Istorie al comunei Leţcani

 Achiziţiile publice care se fac la Primăria Leţcani sunt trecute, în integralitatea lor, prin filtrul decizional al primarului Stelian Turcu. Dacă acestuia îi tună să modifice criteriile unei achiziţii, un proiect aflat în finanţare sau în implementare, deliberativul local sau criteriile impuse de Uniunea Europeană nici nu contează. Aşa se face că majoritatea proiectelor implementate la Leţcani sunt ori la limita legalităţii, ori sunt trecute prin filtrul prostiei, în condiţiile în care multe dintre ele au fost implementate, parţial, din fonduri neeligibile, ca o consecinţă a modificărilor aduse în proiecte.

Aşa se face că un proiect de canalizare a fost implementat cu susul în jos, reuşind să strice, prin mirosurile degajate, fiecare dimineaţă a leţcănenilor, drumurile au rămas la fel de pline de colb şi noroaie, chiar dacă în actele Primăriei figurează achiziţii succesive de piatră spartă pentru acoperirea uliţelor, sau dotările, construirea sediului nou al instituţiei sau amenajările exterioare au fost umflate de trei ori la capitolul preţ. Mai mult, majoritatea acestor achiziţii au fost făcute prin încredinţare directă unor firme apropiate. „La un moment dat, am împrumutat noi bani din bănci ca să terminăm un proiect, cu toate că erau bani de la Uniunea Europeană. Mai mult, am făcut noi achiziţii la staţia de epurare, cu toate că acesta era atributul constructorului. În cazul sistemului de canalizare, şi aici primarul a schimbat soluţia din proiect. Având în vedere că a deţinut majoritatea în Consiliu Local, a schimbat soluţia la canalizare şi în loc să meargă pe un circuit cu un canal colector secundar, a făcut o staţie de epurare cu conductă de refulare. S-a renunţat la canalul secundar şi din staţia de pompare, a făcut staţie de refulare şi acum toate apele menajere coboară în staţie şi urcă înapoi. E un circuit foarte tâmpit gândit din cauza căruia, mai ales dimineaţa, când se dă drumul la staţie, pute în tot Leţcaniul. Practic, acest sistem a fost pus contra aşezării normale a comunei Leţcani”, a declarat Ion Notingar, viceprimarul comunei Leţcani.

Citeste si Primaria din Letcani, o investitie cu deschidere la DNA


Achiziţii de piatră din care uliţele Leţcaniului nu a văzut un gram
Mai mult, Notingar susţine că pe parcursul implementării proiectului au fost două firme de consultanţă care au fost plătite de Stelian Turcu din bani neeligibili, cu câte 50 mii de lei. „Omul ăsta nu are nici Dumnezeu, nici mamă, nici tată. Dacă era corect, luând investiţia în ansamblu, trebuia să scadă valoarea investiţiei, dar aceasta a rămas la fel, de circa 6 de milioane de lei. Firma TMUCB, cea care a efectuat lucrarea, la un moment dat a blocat-o, deşi am făcut împrumut la bancă, la BCR, la care am plătit dobânzi, comisioane, deşi nu era nevoie, dar Turcu s-a apucat şi a dat banii înainte către constructor. Peste asta, s-a achiziţionat staţia de epurare pe banii Primăriei, prin achiziţie directă, deşi această achiziţie era prevăzută în proiectul cu Uniunea Europeană. A trebuit să luăm 28 de milioane lei vechi din bancă, din care 10 milioane de lei au încăput pe mâna unuia care a fugit în Germania, şi dus a fost”, a spus viceprimarul comunei.

  O altă licitaţie cu cântec este cea privind pietruirea drumurilor.În decembrie 2015, a fost încheiat un contract de 40 de mii de lei pentru achiziţia de piatră pentru a fi împrăştiată pe drumurile comunale, dar nimeni nu a văzut un gram de piatră. Anul acesta a făcut un nou contract pentru piatră, de 160 mii de lei. S-a împrăştiat ceva piatră pe unele drumuri, dar nu se ştie cine a făcut recepţia. A dat o altă dispoziţie, de numire a unei alte comisii de recepţie, în care a băgat şi femeia de serviciu şi oameni de-ai lui de prin sate, de la Cogeasca, Bogonos, care nu sunt nici măcar consilieri locali sau din Primărie. Pentru asfaltarea drumului care vine din Drumul European pe lângă Primăria Leţcani, iniţial a venit în Consiliul Local cu două milioane de lei, acum a ajuns la 3,6 milioane lei”, mai susţine Notingar.


„A fost jaf la drumul mare”
Şi, ca orice agricultor care ajunge primar în coasta unui oraş descalificat din cursa pentru obţinerea titlului de capitală culturală, primarul Stelică Turcu s-a gândit că este de bun augur să încerce, dacă nu conservarea tradiţiilor populare, măcar clădirile căminelor culturale. Aşa se face că pentru reabilitarea căminului cultural de la Cucuteni a alocat imensa sumă de 6 milioane de lei. „Practic, este un deviz de lucrări umflat de trei ori. Sunt o grămadă de achiziţii de care nici nu ştim. Vrea să vină în Consiliul Local cu un proces verbal de inventariere, dar noi nu ştim nici măcar valorile economice ale acestor achiziţii. Tot în Consiliul Local a fost aprobat ilegal proiectul de patrimoniu numărul 24, care trebuia să aibă două treimi din voturile liber exprimate ale consilierilor, dar nu a avut, deoarece noi, grupul PSD, am fost împotrivă şi nu a avut cvorum. Cu toate astea, proiectul care prevedea preluarea unei suprafeţe de 1.000 mp de la Şcoala Leţcani, locaţia Bogonos, a fost înaintat către Prefectură, ca şi cum ar fi fost adoptat, iar acum a făcut adresă către Ministerul Învăţământului ca să ia acel teren pe care să construiască un nou cămin cultural, la fel ca cel de la Cucuteni, tot cu 6 milioane de lei”, a mai spus Notingar.

  O altă învârteală ilegală a primarului din Leţcani se referă la demolarea vechiului sediu al Primăriei, acţiune pentru care nu există proces verbal de casare de la Comisia de inventariere. Mai mult, potrivit angajaţilor Primăriei, în urma demolării construcţiei, care figurează cu o valoare de inventar de 1,7 milioane lei, nu s-a recuperat nimic, inclusiv bunurile de inventar care au existat în interiorul vechiului sediu al Primăriei. „Cărămida care a rezultat în urma demolării a dat-o la consilierii lui locali, iar toată infrastructura de la acoperiş, căpriori şi grinzi, a trecut-o ca lemn de foc. An de an s-a investit în vechiul sediu, s-au pus termopane, uşi, iar el a băgat buldozerul şi a ras primăria. Mai mult, au fost instalaţii de apă, de căldură, centrală termică… Au venit camioane, sâmbătă, duminică, au încărcat, au plecat… Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu toate astea. A fost jaf la drumul mare”, susţine Ion Notingar. Practic, din materialele care se puteau recupera din vechea construcţie, nu s-a recuperat nimic în folosul bugetului public, ci doar pentru interesul de grup.


Sediul Primăriei Leţcani, demolat ilegal
Iniţial, proiectul de hotărâre adoptat în anul 2008 a fost pentru reconsolidarea vechiului sediu. Ulterior, în condiţiile în care Consiliul Local a cerut mansardarea construcţiei şi punerea ei în valoare, devizul de lucrări s-a dus spre 500 de mii de euro. „Atunci am anulat procedura şi Turcu a venit cu ideea să construim alt sediu de primărie. S-a acceptat cu majoritate construirea acestui sediu, cu condiţia ca vechiul sediu, pentru care exista expertiză, să rămână în picioare şi să-i dăm altă destinaţie. Turcu a revenit asupra hotărârii de Consiliu Local să o revoce şi nu i-am aprobat intenţia. Deci, hotărârea de CL anterioară, prin care se preciza că vechiul sediu nu va fi demolat, nu este revocată. În ciuda acelei hotărâri, Trucu a convocat o şedinţă extraordinară şi, fără să ţină cont de actul în vigoare, a demolat sediul Primăriei. Ei trebuiau să revoce acea hotărâre şi după aia să dea o altă hotărâre privind demolarea”, a spus Ion Notingar. În ce priveşte noua clădire, dată în funcţiune încă din luna mai, şi la aceasta a fost schimbat proiectul, după bunul plac al edilului Stelian Turcu. „Prima oară, această clădire nu a fost prevăzută cu mansardă. Ulterior, a venit Turcu cu propunerea de mansardare, că face el acolo nişte birouri pentru Fonduri Europene. Acum, cică vrea să facă în pod un muzeu de istorie”, a spus Notingar. Ciudat este faptul că în acest carusel al achiziţiilor ilegale nu a intrat până acum nicun organ de control, iar omerta din jurul liberalului Turcu s-a spart abia acum, în campania electorală.

Nelu PĂUNESCU

An de an s-a investit în vechiul sediu, s-au pus termopane, uşi, iar el a băgat buldozerul şi a ras primăria” - Ion Notingar, viceprimarul comunei Leţcani

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei