Mercurialul „pieţei de duminică”
Dimensiune font:
După ce au promovat conceptul de „piaţă de duminică”, oficialii responsabili de acest proiect au hotărât, chiar în ziua inaugurării, că o zi pe săptămână este prea puţin pentru producătorii din Iaşi, aşa că au mai introdus în program şi ziua de sâmbătă
Duminică, 4 octombrie 2015, în parcarea Prefecturii Iaşi s-a inaugurat prima ediţie a „Pieţei de duminică”, un eveniment dedicat micilor producători locali. De la produse tradiţionale, dulceţuri, zarzavaturi, miere de albine şi faguri, caşcaval de casă, brânză de burduf şi telemea de oaie, precum şi alte produse lactate, produse din carne, până la produse meşteşugăreşti sau, pur şi simplu, suveniruri handmade, ieşenii nu au ieşit din această piaţă cu sacoşa goală, chiar dacă mulţi au acuzat preţurile cam piperate afişate de producători, în ciuda faptului că aceştia au fost absolviţi de orice taxă, sau lipsa unor produse tradiţionale precum murăturile. Astfel, roşiile de Golăieşti puteau fi găsite la 5 lei/kg, pepeni de murat la 1,5 lei, varză-2,5 lei, miere, faguri şi alte produse apicole între 10 şi 28 lei, brioşe la 50 lei/kg. Sau 3 lei bucata, zacuscă de Bârnova- 15 lei sau caserole cu scrijele (mere uscate) la 12 lei. “Piaţa de duminică vine în spijinul producătorilor locali şi promovării produselor autohtone, nu doar cele tradiţionale, nu doar cele bio sau eco. De data asta ne-am propus să facem această piaţă după modele ale Uniunii Europene sau chiar de la noi din ţară. În funcţie de feed-back-ul pe care îl vom avea la această primă ediţie vom încerca să creăm şi ateliere de Slow Food unde părinţii, împreună cu copii, să înveţe împreună să mănânce mai sănătos. La această primă ediţie au răspuns pozitiv în jur de 30 de producători, deocamdată, însă, cu siguranţă, acest număr va creşte, odată ce producătorii şi consumatorii vor veni pe parcurs, la următoarele ediţii”, a declarat Monica Pandelea, director executiv al Camerei Agricole Judeţene Iaşi.
Două zile pe săptămână dedicate produselor locale
Producătorii prezenţi cu produse la această piaţă nu vor plăti nici o taxă de participare, acestora fiindu-le oferită întreaga logistică, corturi, mese şi toalete. La acest târg participă producători agricoli şi meşteşugari din comunele judeţului Iaşi, care prezintă şi comercializeză produse autentice locale şi ţărăneşti de sezon. Această ”piaţă” a apărut în ideea sprijinirii producătorilor agricoli din judeţul Iaşi pentru promovarea şi valorificarea produselor pe plan local şi educarea consumatorilor prin conştientizarea impactului adus de un mod de viaţă şi de alimentaţie sănătos. Producătorii interesaţi se pot înscrie completând on-line formularul special destinat târgurilor de pe pagina de internet a Camerei Agricole judeţene Iaşi, sau pot contacta telefonic organizatorii la următoarele date de contact: Iaşi, b-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt Nr. 47-49 tel: 0232/213808, participarea fiind gratuită în condiţiile regulamentului târgului, regulament ce va fi afişat pe site-ul partenerilor. Odată cu deschiderea oficială a acestei pieţe, reprezentanţii Primăriei, Prefecturii şi Consiliului Judeţean au hotărât ca această piaţă să funcţioneze şi în fiecare zi de sâmbătă. Deasemeni, piaţa va funcţiona şi în perioada Sărbătorilor Iaşului. Nelu PĂUNESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau