Mercurialul principalelor produse din pieţe pentru masa de Paşte GALERIE FOTO
Dimensiune font:
Faţă de săptămâna trecută, preţul unui kilogram de miel a scăzut drastic * de la 24 de lei, acesta se comercializa ieri cu 21-22 de lei, vânzătorii preconizând pentru astăzi şi scăderi spre 19 lei kilogramul * în schimb, alte produse, precum caşul de oaie sau brânza de vaci, au cunoscut creşteri de preţ substanţiale
Febra cumpărăturilor pentru masa de Paşte a condus la o evoluţie surprinzătoare a preţurilor în pieţele ieşene. Principalul produs „vânat” în această perioadă este carnea de miel. Astfel, dacă duminica trecută un kilogram costa 24 de lei, ieri, preţul a ajuns la 22 de lei, aşteptându-se la un minim pentru ziua de mâine, când se preconizează scăderi sub 20 de lei pe kilogram. De asemenea, organele folosite la prepararea drobului – inimă, ficat, plămâni - miel costă în jur de 30 de lei/kg. „Foarte puţini sunt cei care îşi cumpără miel sâmbătă, întrucât, cine a avut de cumpărat a cumpărat până acum”, au menţionat comercianţii. Unii clienţi aleg să cumpere mielul viu şi să îl sacrifice ei, iar preţul unui kg este de 14 lei. Comercianţii sunt însă din ce în ce mai îngrijoraţi de faptul că numărul mieilor vânduţi este în scădere de la an la an. „În comparaţie cu anii trecuţi, şeptelul de animale scade. Se vând din ce în ce mai puţini. Mare parte din tineri sunt plecaţi în afară, iar bătrânii nu cumpără, pentru că nu are cine să mănânce. Majoritatea cumpără din magazine câteva kg, cât pentru o friptură şi atât”, au relatat unii vânzători.
Piaţa Doi Băieţi, singurul loc autorizat pentru sacrificare din Iaşi
Potrivit legislaţiei, mieii nu mai pot fi sacrificaţi sub ochii cumpărătorilor, iar în ultimele ore de viaţă trebuie să aibă suficient spaţiu şi apă la discreţie. Aceste măsuri fac parte dintr-un set de norme sanitar-veterinare ce sunt aplicate în perioada premergătoare sărbătorilor pascale. În această situaţie, pot fi sacrificaţi doar mieii care prezintă marca metalică aplicată pe ureche (crotal). Singurul loc din Iaşi unde este permisă tăierea mieilor este în Piaţa Doi Băieţi din Tătăraşi, iar comercianţii trebuie să suporte o taxă de 15 lei/miel sacrificat. Pentru sacrificarea mieilor, proprietarii au nevoie de o autorizaţie temporară eliberată de Direcţia Sanitară Veterinară şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Iaşi pentru perioada 30 martie – 15 aprilie. Pentru ca un miel să fie apt pentru comercializare, acesta trebuie să aibă minimum trei luni.
Ştampilare şi examinare, înainte şi după tăiere
Animalele care sunt aduse în piaţă, înainte de tăiere sunt examinate clinic de către medicul veterinar de la DSVSA Iaşi , iar după tăiere are loc examenul postmortem. „După examenul postmortem sunt unele organe care nu trec de acest examen şi nu pot fi date spre comercializare”, a declarat Iulian Manache, medic veterinar în cadrul DSVSA Iaşi. Mieii sacrificaţi pentru comercializare au nevoie de ştampila medicului veterinar, iar aceeaşi regulă se aplică şi organelor destinate consumului public. Plămânii, ficatul, limba şi inima sunt cele mai căutate organe pentru prepararea drobului. Cei mai mulţi ieşeni care doresc să îşi cumpere carne de miel pentru masa de Paşte se duc în pieţe, iar în Tătăraşi vin doar cei care vor să îl cumpere în viu. „Aici vin doar clienţii care vor să îşi aleagă ei singuri mielul, şi apoi este sacrificat departe de ochii lor, dar în general ei nu prea vin. Aici este doar abatorizare, ei ducându-se direct în pieţe, cum ar fi cea din Alexandru sau din Nicolina”, a mai precizat medicul veterinar Iulian Manache.
Preţul caşului a explodat
Dacă preţul cărnii de miel este în scădere, nu acelaşi lucru se poate spune despre celelalte produse pentru masa de Paşte. Astfel, kilogramul de caş variază între 20 şi 25 de lei, faţă de 17-18 lei, săptămâna trecută. Smântâna se vindea ieri cu 10-12 lei, ouăle pornesc de la 70 de bani - cele de găină şi ajung chiar şi la trei lei, în cazul celor de gâscă. În cazul verdeţurilor şi salatelor, kilogramul de ridichi se vinde cu 5 lei, spanacul - 6 lei, iar o legătură de pătrunjel, mărar, leuştean sau ceapă verde costă un leu. Sabina GHERASIM
14 LEI/KG
Este preţul la care puteţi cumpăra mieii „în viu”, din Piaţa Doi Băieţi
* * *
Preţurile altor produse pentru masa de Paşte:
organe de miel – 30 lei/kg
caş de oaie – 20-25 lei/kg
smântână – 10-12 lei/kg
ouă – 70 bani/buc
ceapă verde, salată, spanac – 1 leu/legătura
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau