Mieii se vând ca pâinea caldă
Dimensiune font:
În câteva ore, un cioban din Suceava a vândut 7 miei în hala deschisă ieri * un kilogram de carne costă 25 de lei în piaţă şi între 27 şi 32 de lei în hipermarket
Friptura de Paşte va fi la fel de scumpă ca anul trecut. În Piaţa Centrală din municipiul Suceava kilogramul de carne de miel se vinde cu 25 de lei. Chiar dacă sunt, preţurile producătorilor sunt ceva mai mici faţă de cele practicate în hipermaketurile din oraş.
Hala de miei din Piaţa Mare a municipiului Suceava şi-a deschis ieri porţile. „Noi am finalizat amenajările încă de vineri, dar niciun producător nu a venit în ultima zi a săptămânii trecute”, ne-a spus Gelu Greceanu, şeful Administraţiei Pieţelor din cadrul Primăriei Suceava. Ieri în hală erau trei producători. Toată marfa expusă a fost verificată în prealabil de medicii veterinari. Drept dovadă, fiecare miel fusese ştampilat.
Vestea bună este că, faţă de anul trecut, carnea de miel nu s-a scumpit. „Nu am scumpit pentru că ştim că oamenii nu au bani”, ne-a declarat Ana Şuiu, un cunoscut crescător de oi din Mitocu Dragomirnei. Ea a venit ieri la piaţa cu 10 miei şi în câteva ore aproape că-i vânduse. „I-am dat ca pâinea caldă pentru că marfa este bună. Clienţii nu mi-au reproşat că am preţuri mari, pentru că la Metro, în oraş, carnea de miel este mai scumpă”, ne-a spus Ana Şuiu. Ea are dreptate când spune că în hipermarketuri preţul cărnii de miel este mai mare faţă de cel din piaţă. În marile magazine, un kilogram de carne de miel costă între 27 şi 32 de lei. Hala de miei din centrul Sucevei va rămâne deschisă până la sfârşitul acestei săptămâni, iar producătorii promit că vor aduce marfă proaspătă în fiecare zi.
Preţuri mai mici, riscuri mai mari
Sucevenii care vor să cumpere miei ceva mai ieftin pot să meargă acasă la producători. Ciobanii au pus anunţuri de vânzare pe internet. Spun că dau kilogramul de carne de miel cu 20 de lei. Diferenţa de preţ este însemnată, dar medicii veterinari atrag atenţia asupra riscului îmbolnăvirii. Sacrificarea mielului trebuie să se facă doar în condiţii de igienă. Animalul trebuie să aibă un certificat sanitar-veterinar. „În primul rând, mielul trebuie să fie crotaliat. Să provină de la un animal sănătos. Animalul poate fi în tratament cu antibiotic şi atunci trebuie să aşteptăm ca să elimine medicamentul din organism”, ne-a spus Vasile Semeniuc, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor. El a adăugat că animalul neverificat poate fi purtător şi transmiţător de boli infecţioase şi boli parazitare.
Oana ŞLEMCO
„Recomandarea noastră este să se cumpere carne doar din spaţiile autorizate” -- Vasile Semeniuc, DSVSA Suceava
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau