Mobilizare maximă împotriva caniculei

default

Dimensiune font:

| 23-06-2016 05:45

Ieşenii au înroşit telefonul serviciilor de urgenţă, pe fondul temperaturilor ridicate. Autorităţile medicale reiau avertismentele cu privire la comportamentul în astfel de situaţii, în vreme ce edilii pun la dispoziţia trecătorilor corturi cu aer condiţionat şi apă rece



Temperaturile ridicate din ultimele zile au dus la creşterea numărului solicitărilor la Ambulanţă. Astfel, tot mai multe persoane au ajuns la spital sau au necesitat îngrijiri medicale după ce au căzut în stradă din cauza căldurii. Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi, s-a înregistrat o creştere şi la numărul de solicitări pe timpul nopţii. Dacă până acum media era de 140 de solicitări pe noapte, în noaptea de 21/22 iunie au fost aproximativ 180 de solicitări. „În ultimele zile, s-a înregistrat o creştere a numărului de solicitări la 112. Pe 21 iunie au fost peste 200 de solicitări până la ora 14, iar cazuri de lipotimie au fost 13. Dintre aceste persoane căzute în stradă, o parte au refuzat să meargă la spital, după îngrijiri medicale, o parte au ajuns la spital. Astăzi (ieri, n.r.), doar până la ora 14 au fost patru cazuri de lipotimie, dintre care trei bărbaţi şi o femeie. Bărbaţii au refuzat să meargă la spital, iar femeia de 51 de ani a ajuns la Spitalul Sf. Spiridon”, a declarat asistentul medical principal Nicolai Pralea, purtător de cuvânt al SAJ Iaşi. Şi la Urgenţe au ajuns mai multe persoane din cauza căldurii. „O persoană de 46 de ani din Holboca prezenta lipotimie şi sindrom anxios şi a fost trimisă la Psihiatrie, una de 78 de ani, care avea şi stenoză aortică şi sindrom anemic şi a fost internată la Cardiologie, o persoană de 43 de ani din Ciurea cu lipotimie şi sindrom vertiginos, care a fost direcţională la Neurologie, o alta de 60 de ani din Iaşi şi una de 28 de ani, din Tomeşti”, a precizat prof. dr. Diana Cimpeşu, şefa UPU SMURD Iaşi.
Ce ne sfătuiesc autorităţile medicale
În această perioadă cu temperaturi foarte ridicate, pentru prevenirea incidentelor, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii sfătuiesc să se consume fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. De asemenea, se recomandă să se consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor.
Totodată, nu trebuie consumat alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. Totodată, trebuie evitate şi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit etc).
Corturi cu aer condiţionat în zone intens circulate
La rândul său, primarul Mihai Chirica a anunţat ieri luarea mai multor măsuri în vederea diminuării efectelor provocate de vremea caniculară. Astfel, au fost dispuse identificarea şi evidenţierea persoanelor cu dizabilităţi, boli cronice, posibilităţi materiale şi financiare reduse (în vederea acordării de ajutor, inclusiv apă minerală, sucuri şi fructe). Totodată, societăţile şi regiile furnizoare de utilităţi publice vor trebui să doteze punctele de încasare a facturilor cu echipamente de climatizare şi dozatoare de apă. La fel vor sta lucrurile şi în corturile pe care municipalitatea ieşeană le va amplasa în diferite zone din oraş. „În cursul săptămânii viitoare, vom achiziţiona zece instalaţii de climatizare mobile, pe care le vom monta în aceste corturi. Tot aici, vor mai fi aduse zece instalaţii cu apă potabilă răcită, pe care le vom folosi pe toată perioada caniculei”, a spus edilul-şef.
Cişmele şi fântâni arteziene funcţionale
La rândul lor, cei de la ApaVital vor verifica buna funcţionare a celor zece cişmele (3 în Parcul Copou, staţia RATP „Golia”, parcul Expoziţiei, 2 în zona platoului Oancea, parcul Teatrul Naţional, cinematograful Victoria, Hala Centrală, complex Minerva, staţia RATP Liceul de Chimie, parcul Podu Roş, parcul Titu Maiorescu şi pe strada Clopotari). Tot ApaVital va trebui să asigure distribuţia apei potabile către zonele din municipiu care nu sunt racordate la sistemul centralizat de distribuţie a apei potabile şi a căror surse de alimentare cu apă potabilă au scăzut/secat. De asemenea, fântânile arteziene vor fi puse în funcţiune inclusiv pe timpul nopţii, până la ora 24.00, iar SC Servicii Publice Municipale Iaşi SA va asigura buna funcţionare a cişmelelor existente în cimitire.
Siguranţa alimentară
În ceea ce-i priveşte, angajaţii Poliţiei Locale şi Salubris vor monitoriza şi cursurile de apă de pe raza municipiului în vederea protejării acestora împotriva poluării şi a depozitării gunoaielor. Conducerea Poliţiei Locale va suplimenta numărul agenţilor ai patrulele pe timp de noapte şi va intensifica măsurile pentru reţinerea cerşetorilor şi persoanele fără adăpost, în vederea dirijării acestora spre adăposturi pe perioada caniculară. Totodată, alături de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, poliţiştii locali vor intensifica controalele în pieţe şi la comercianţii stradali la produsele alimentare perisabile. Autoritatea de Sănătate Publică va asigura cadrele medicale la punctele de prim ajutor organizate în oraş, iar Primăria va asigura dotarea şi stocul de apă minerală necesare acestor puncte, precum şi distribuirea de apă minerală către populaţie (în Centrele de cartier).
Mijloacele de transport, atent monitorizate
Un rol bine definit va avea şi RATP, care va asigura la capetele de traseu posibilitatea aprovizionării mijloacelor de transport în comun cu apă rece. „Biroul Siguranţa Circulaţiei din cadrul regiei va monitoriza permanent mijloacele de transport în comun în vederea preluării persoanelor care necesită sprijin şi asistenţă medicală”, mai spune edilul. Şi angajaţii Ecopiaţa vor trebui să asigure furnizarea de apă potabilă în pieţele agroalimentare, bazar, târguri şi oboare şi să se asigure că produselor producătorilor primari, în pieţele agroalimentare, vor fi comercializate doar până la ora 10.00. Roxana NĂSTASĂ, Tudor DAMASCHIN
 

Zece ore fără TIR-uri
În urma şedinţei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă a fost interzisă circulaţia autovehiculelor cu o sarcină mai mare de 7,5 tone pe raza municipiului între orele 10.00-20.00. Excepţie fac autospecialele şi camioanele care transportă marfă perisabilă.

Vezi anunțuri SERVICII

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei