1campanie4
1campanie5
1campanie6
1campanie7

Dimensiune font:

Nervi şi iritare la Finanţele Locale

| 19-05-2017 05:45

Timp de două ore am ascultat ofurile cetăţenilor veniţi să-şi onoreze obligaţiile către municipalitate. Lipsa unui info-point, a unor copiatoare, dar mai ales birocraţia încă neînlăturată de la ghişeele Fiscului local sunt principalele nemulţumiri ale celor care contribuie, prin taxe şi impozite, la bugetul local


Campania prin care „Evenimentul Regional al Moldovei” vine în întâmpinarea problemelor cetăţenilor a continuat ieri cu vizita reporterilor cotidianului nostru la Direcţia Economică a Finanţelor Publice Locale de pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Un loc populat încă de la primele ore ale dimineţii, semn că ieşenii sunt extrem de conştiincioşi atunci când vine vorba de achitarea taxelor şi a impozitelor către bugetul local. Evident, fluxul mare de cetăţeni veniţi cu treburi la birourile din curtea interioară a Primăriei Iaşi generează aglomeraţie la ghişee, cuantificată în minute bune de aşteptare pentru un certificat fiscal, pentru radierea unui autoturism sau pentru achitarea impozitului pe locuinţă. Contribuabilii susţin că primele probleme apar în momentul în care încearcă identificarea biroului unde au treabă. „În primul rând, ar trebui să se pună nişte săgeţi informative, dacă nu este nimeni la intrare care să ghideze oamenii debusolaţi. Sunt foarte mulţi care nu au mai venit până acum aici şi, efectiv, sunt plimbaţi de la o coadă la alta, pentru că nu ştiu unde să stea”, a precizat un domn mutat de curând în Iaşi. Un alt lucru care denotă că este necesară crearea unui info-point este afirmaţia unei femei care nu ştia că există un alt loc, la parterul clădirii, unde persoanele cu dizabilităţi îşi pot plăti taxele. „Aici ar trebui un lift să fie folosit de persoanele în vârstă, de cele cu probleme locomotorii sau de mamele cu copii în cărucioare. De exemplu, eu am fost nevoită să las căruciorul afară, în speranţa că nu mi-l va fura nimeni, iar acum stau cu fetiţa în braţe”, s-a plâns o mamă, nemulţumită.

Ordin de la contribuabili: toate ghişeele să fie deschise!

Odată depăşit acest obstacol, apare o altă problemă: timpul petrecut la rând. 

Reproşurile ieşenilor fac referire la birocraţia care încă se manifestă pregnant la nivelul instituţiilor publice din oraş, precum şi la comportamentul angajaţilor. „Aici, sala este plină de oameni care aşteaptă la rând, iar două ghişee sunt închise. Unul dintre ele este închis de mai bine de o oră. Dacă ar fi deschise toate, lucrurile s-ar mişca un pic mai repede, nu cu mult, dar s-ar face un pic diferenţa”, crede un contribuabil. „Mi-aş dori ca angajaţii instituţiei să dea dovadă de mai mult respect. Parcă îţi fac un favor că stau de vorbă cu tine sau că îţi încasează banii. Iar unii se răstesc atunci când soliciţi o informaţie suplimentară”, afirmă un alt plătitor de impozite.

Intenţiile bune care fac un calvar timpul petrecut la coadă!

Municipalitatea ieşeană s-a arătat deseori preocupată de îmbunătăţirea condiţiilor de aşteptare, în sensul reducerii timpului petrecut la ghişee, însă o măsură concretă a fost luată de-abia la începutul acestei luni, când  a fost implementat un Sistem Electronic de Dirijare şi Ordonare pentru gestionarea fluxurilor de persoane, accesul la ghişee/birouri făcându-se doar pe baza unui bon de ordine. „Dorim să creăm o atmosferă armonioasă şi degajată, în care cetăţeanul este tratat cu respect şi beneficiază de servicii de calitate, operativitate şi promptitudine, eliminând aglomeraţia, ineficienţa şi lipsa de operativitate în ceea ce priveşte primirea şi oferirea de servicii. Astfel, persoanele care solicită serviciile Primăriei au posibilitatea de a-şi gestiona mai bine timpul şi energia”, declara primarul Mihai Chirica. În realitate, însă, chiar şi cu eliberarea unor bonuri de ordine, problemele nu dispar. „Am fost plimbat dintr-o cameră într-alta, pentru că nu mi s-a spus unde trebuie să mă duc mai exact. Pentru ambele a trebuit să iau bilet de ordine şi să stau la rând. Se fac încurcături pe timpul şi nervii noştri”, susţine un alt ieşean.

În timp ce unii consideră că ideea cu biletele de ordine este ineficientă, alţii o îmbrăţişează. „Acum e mai bine cu această metodă. Măcar ştiu câţi mai am înaintea mea şi preconizez cât ar dura ca în timpul acesta să mai pot pleca şi altundeva”, s-a confesat o altă persoană.

Tehnologia nu ţine cont de solicitările angajaţilor de la Fisc!

Reporterii „Evenimentului Regional al Moldovei” au experimentat pe pielea lor „beneficiile” Sistemului de Ordonare. Am solicitat un bon pentru radierea unui autoturism, într-un moment în care dispozitivul ne-a anunţat că există alte 26 de persoane în faţa noastră. Nici după o oră nu ne venise rândul de a ne prezenta la ghişeu, în condiţiile în care era respectată cu sfinţenie ordinea eliberării bonurilor. „La noi, activitatea este altfel structurată. Cei care au implementat sistemul nu au ţinut cont de solicitările noastre, în sensul de a crea o plajă mai largă de zone de interes atunci când contribuabilii ating touch-screen-ul. Aşa se ajunge în situaţia de fi puşi să aştepte la rând chiar şi o oră. Singurul lucru bun este că sistemul îi mai disciplinează, ieşenii nu mai populează fără rost unele ghişee, ştiu exact unde trebuie să-şi rezolve problema cu care au venit. Cu timpul, şi acest aspect, al reducerii timpului de aşteptare, va fi rezolvat”, promite  un angajat al instituţiei.

200 de metri pentru o banală copie la buletin!

Ultima problemă identificată la Fiscul local în urma discuţiilor cu cetăţenii se referă la lipsa unor copiatoare. „Pentru a-mi putea face o copie după buletin a trebuit să ies din curtea Primăriei. Nu văd ce de nu ar aduce un xerox aici, mai ales că ar face şi bani pe care, altfel, eu trebuie să-i dau unui alt agent economic”, afirmă un tânăr.

După două ore petrecute rândul contribuabililor ieşeni, plecăm convinşi de două lucruri. Primul n-ar fi tocmai o noutate: de moarte şi de taxe nu scapă nimeni. În al doilea rând, dacă evlavioşii susţin că încurcate sunt Căile Domnului, la fel s-ar putea spune şi de cele ale Fiscului Local. Pentru că, de ani buni, aici nu există nici măcar un panou de unde să poţi afla cu exactitate unde trebuie să ajungi pentru o anumită problemă. Probabil lucrurile se vor schimba, însă într-un viitor mult mai îndepărtat decât ne promit, an de an, edilii oraşului. Sabina GHERASIM, Tudor DAMASCHIN

 

* * *

Eve iese din tipare şi vine mai aproape de tine!

Echipa ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei” a demarat o campanie estivală. Pentru a fi siguri că înţelegem corect problemele pe care le întâmpină locuitorii din Regiunea de Nord-Est, vom lua la rând instituţiile publice pentru a afla care sunt nevoile reale ale cititorilor noştri. Ne propunem ca în fiecare săptămână să fim în cele mai aglomerate instituţii din oraş pentru a informa corect şi rapid atât cititorii ziarului nostru în format print, cât şi pe cei din mediul virtual, care ne pot găsi oricând pe www.ziarulevenimentul.ro. Incursiunile noastre în instituţiile publice pot fi urmărite şi pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriţi ca o echipă a ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei” să ajungă într-o anumită instituţie publică, puteţi să ne transmiteţi mesajul dumneavoastră atât printr-un comentariu pe pagina noastră de social media, cât şi la 0752/266265. Cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei“ este singurul cu acoperire regională, cu 40 de pagini color şi cu şase apariţii săptămânale.

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Agdesy S.R.L. Suceava, cu sediul în sat Vicovu de Jos, nr.62, jud. Suceava, nr. de înregistrare în Registrul Comerțului: J33/381/1998, CUI: RO 10722344, potrivit Sentinței nr. 1549 din data de 22.11.2013, pronunțată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 8678/86/2010*/a5*, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 06.10.2017, ora 13.00, a activului S.C. Agdesy S.R.L. Suceava: Nr. Crt. – Denumire activ – Preţ evaluare (lei fără T.V.A.) – Valoarea de pornire la licitație (lei fără T.V.A.) Activ 1 – Proprietate imobiliară industrială - Fabrică producere încălțăminte, având în dotare echipamente, utilaje și mașini din industria ușoară – fabricarea încălțămintei, amplasată în com. Vicovu de Jos, jud. Suceava, compusă din: - teren intravilan, cu categoria de folosință curți construcții cu suprafața de 6.500,00 mp, înscris în Cartea Funciară 30019/Vicovu de Jos, cu nr. cad. 2702, pe care sunt edificate: - corp C1-clădire hală de producţie încălţăminte, regim înălţime P, cu suprafaţa construită de 1.470 mp, înscrisă în Cartea Funciară 30019/Vicovu de Jos, cu nr. cad. 2702; - corp C1-clădire hală producţie (sediu de birouri anexa halei de producţie) regim înălţime P+1E, cu suprafața construită de 282 mp și suprafața desfășurată de 564 mp, înscrisă în Cartea Funciară nr. 30019/Vicovu de Jos, cu nr. cad. 2702 și mobilierul comercial; - corp C2-clădire magazie, regim de înălțime P, cu suprafața construită de 363 mp și suprafața desfășurată de 363 mp, înscrisă în Cartea Funciară nr. 30019/Vicovu de Jos, cu nr. cad. 2702; - bunuri mobile: maşini pentru croirea pielor, pentru tălpuire, finisare şi asamblarea încălţămintei (46 buc), maşini de cusut (52 buc), aparatură birotică şi masini de cusut şi de croit (nefuncţionale). Proprietatea imobiliară dispune de reţea alimentare energie electrică, reţea apă, are deschidere frontală de cca. 40 ml la DN 2H- drum naţional auto asfaltat. – 3.262.450,00 lei – 1.957.470,00 lei Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 05.10.2017, ora 15.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro și la numerele de telefon: 0232/243864, 0757545545.
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, S.C. MASTER WOOD S.R.L., cu sediul în loc. Comănești, str. Combinatului nr. 9, jud. Bacău, C.U.I. 12014190, nr. de înreg. O.R.C. J4/493/1999, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 13.09.2017, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 05.10.2017, ora 14.00, a activelor: Nr. crt. – Denumire activ – Valoarea de evaluare (lei fără T.V.A.) – Valoare de pornire licitație (80% din val. evaluare) (lei fără T.V.A.) 1 – Fabrică cherestea funcţională (2001) Sc. 4.388,60 mp, cu Echipament prelucrare lemn şi Mijloace Transport, amplasata pe teren intravilan st. 30.379,81 mp în oraș Comănești, str. Combinatului nr. 9, jud. Bacău (zona periferică, vis-a-vis a serele Comanesti şi de cartierul Vernesti). Fabrica este compusă din: Clădire administrativă, P cu Sc. 141mp; hala gater P cu Sc. 595mp; ateliere P+1E parţial şi Sc. 376mp; depozit cherestea P şi Sc. 660mp; şoproane de uscare şi aburire P şi Sc. 2.155,60mp, capacitate de 100mc/celula (marca Baschild); locuinţă P+1E, sc. 90mp; hală banzic P si Sc. 252mp; seră cu centrală termică cu Sc. 119mp. Fabrica este dotată cu echipament prelucrare lemn (funcţional) şi mijloace de transport, dispune de utilităţi (energie electrică, apă) şi este pretabilă pentru activităţi industriale specifice prelucrării lemnului. Proprietatea are deschidere frontală la str.Combinatului (cca. 100m). (CF nr. 60399, nr. cad. 763) şi dispune de plaforma betonată (11.010,90 mp) – 2.633.005,60 Lei – 1.843.103,92 Lei 22 – Fabrică cherestea Sc. 2.933,81mp cu Echipamente şi Utilaje pentru fabricare lemn situate pe teren intravilan st. 85.488,635 mp în sat Agăș, com. Agăș, jud. Bacău (zona ocupată de construcţii rezidenţiale şi terenuri virane). Fabrica este compusă din: hală producţie cu Sc. 2.296,89 mp având în dotare echipamente (platforme uscătoare 6 buc; uscator; cameră uscare; instalatie aer comprimat; instalaţie exhaustare; post trafo; pupitru comandă uscător; acţionare electrică; instalaţie electrică hg); magazie Sc. 152,56 mp; 2 soproane cu Sc 393 Fabrica este dotată cu stocuri mărfuri și materii prime, echipamente și utilaje pentru prelucrarea lemnului și a metalelor, dispune de utilităţi (energie electrică, apă, canalizare) şi este pretabilă pentru activităţi industriale specifice prelucrării lemnului. Proprietatea are deschidere frontală la DN 12A (cca. 500m) şi drum sătesc pe două laturi. (CF nr. 60112/, cu nr.cad. 39). – 1.965.769,40 Lei – 1.376.038,58 Lei Poate participa la licitatie orice persoana fizica sau juridica care depune pana la data de 04.10.2017, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevazute in Regulamentul de vanzare si caietul de sarcini. Relatii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0232/243864, 0757545545
 
 Preot rănit într-un accident provocat chiar de el
23/09/2017 10:25

Parohul Bisericii ,,Sf. Gheorghe” din municipiul Suceava, Gheorghe Hostiuc, a provocat joi seară un accident destul de grav in localitatea Ipoteşti. Bărbatul de 66 de ani a ieşit cu autoturismul dintr ...

Şi-a riscat libertatea pentru câteva... spinere!
23/09/2017 10:00

Agentii din cadrul Secţiei V de Poliţie, Serviciului de Investigatii Criminale, Biroului Rutier, Poliţiei Locale, Jandarmeriei, impreună cu reprezentanţi ai DSVSA, OPC şi ITM, au acţionat in Piaţa Nicol ...

Uite cum poţi fi jefuit în SPITALELE din Iaşi!
23/09/2017 09:00

Agentii din cadrul Secţiei II de Poliţie au fost sesizati despre faptul că, in incinta unui spital din municipiul Iaşi a fost reţinută o persoană care ar fi furat un telefon mobil. Deplasandu-se la fat ...

Şi-a pus ştreangul de gât, din cauza datoriilor la jocurile de noroc
23/09/2017 08:26

Un bărbat de 49 ani, din Pătrăuţi (judeţul Suceava), s-a sinucis din cauza datoriilor uriaşe pe care le avea la jocurile de noroc. El a fost găsit spanzurat intr-o şură din gospodăria sa. Soţia a dec ...

S-au dat drept procurori, AVOCAŢI sau medici pentru a păcăli pensionari! EXCLUSIV
23/09/2017 08:00

Patru indivizi, respectiv trei bărbaţi şi o femeie, vor fi nevoiţi să dea ochii cu judecătorii, după ce au fost acuzaţi de comiterea unor infracţiuni. Astfel, procurorii din cadrul Parchetului de pe ...

 Autoturism de teren abandonat, burduşit cu ţigări
23/09/2017 07:23

  Un autoturism de teren burduşit cu ţigări a fost găsit abandonat de poliţiştii de frontieră, la Vicovu de Sus, la primele ore ale dimineţii de ieri. Agenţii din cadrul Sectorului PF Vicovu de S ...

CMI Urban ar putea administra Piaţa Centrală
23/09/2017 07:13

 Compania Municipală de Investiţii (CMI) Urban, societate subordonată Consiliului Local Piatra Neamţ, a caştigat licitaţia privind administrarea Pieţei Centrale „Sf. Gheorghe” Piatra Nea ...

20 de stupi în flăcări
23/09/2017 07:08

 O magazie din municipiul Roman, aflată pe strada Alba Iulia, a fost cuprinsă de flăcări. Au ars 20 de stupi de lemn fără albine, depozitaţi intr-o magazie din beton cu o suprafaţă de aproape 5 mp ...

Amenzi cu duiumul pentru taximetrişti
23/09/2017 07:00

Poliţiştii au verificat legalitatea activitătii de taximetrie in zona Aeroporturilor Internaţionale Iaşi, „Henri Coandă” Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova şi Bacău. În doar ...

A căzut pe treptele şcolii
23/09/2017 06:45

 O invăţătoare de la Şcoala ,,Ştefan Luchian” s-a accidentat grav miercuri cand a ieşit din sala de clasă. Se pare că a alunecat pe scări şi a căzut cu capul de ciment. Colegii ei au sunat ...