Nu plouă niciodată pe placul autorităţilor!

default

Dimensiune font:

| 18-06-2018 00:00

Lipsa de coordonare şi comunicare între furnizorii ieşeni de utilităţi  a ieşit la iveală prin faptul că pompele de evacuare forţată a apei pluviale gestionate de ApaVital SA nu pot fi pornite decât de... Delgaz Grid * comunicarea precară dintre cele două instituţii în astfel de situaţii a fost reclamată şi în trecut de Primăria Iaşi! * preşedintele CJ Iaşi, Maricel Popa, susţine că pompele ApaVital nu fac faţă din cauza sutelor de tone de nisip împrăştiate în timpul iernii de municipalitate * sâmbătă dimineaţă, volumul de precipitaţii a fost de circa un litru pe metru pătrat pe minut, de circa şase ori mai mult decât volumul asimilat codului galben! * şi în judeţ ploile au făcut ravagii, existând încă risc mare de inundaţii

Având în vedere faptul că municipiul Iaşi s-a aflat sub o avertizare meteorologică de cod portocaliu de ploi abundente, primarul Mihai Chirica a convocat sâmbătă şedinţă a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă. La întâlnire au participat, pe lângă reprezentanţi ai direcţiilor Primăriei Municipiului Iaşi şi societăţilor subordonate, responsabili ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi, ApaVital SA, Delgaz Grid SA, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului Şcolar Judeţean, Direcţiei Silvice, Centrului Meteorologic Regional Moldova etc.

Şedinţa a început cu o analiză a efectelor şi măsurilor luate de toţi factorii implicaţi după ploile torenţiale de joi, 14 iunie, şi de sîmbătă dimineaţă, când, aşa cum au subliniat atât primarul Mihai Chirica, cât şi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, sistemul de canalizare nu a făcut faţă în zonele joase ale oraşului (Alexandru cel Bun – Dacia, Podul de Piatră – Splai Bahlui – Podu Roş – Tudor Vladimirescu - Metalurgiei, Păcurari – Canta, Zona Industrială). Responsabilii ApaVital SA, societate aflată în subordinea Consiliului Judeţean, au recunoscut problema, iar reprezentantul Centrului Meteorologic Regional Moldova a explicat faptul că Iaşul s-a confruntat cu fenomene meteorologice extreme. Astfel, sâmbătă dimineaţă, volumul de precipitaţii a fost de circa un litru pe metru pătrat pe minut (de circa şase ori mai mult decât volumul asimilat codului galben), aceasta într-un timp foarte scurt, de jumătate de oră, ceea ce a determinat depăşirea cu mult a capacităţii de transport a reţelei de canalizare administrate de ApaVital SA.

Sincope de comunicare

Dincolo de caracterul excepţional al fenomenelor meteorologice, primarul Mihai Chirica a atras atenţia asupra faptului că pompele de evacuare forţată a apei pluviale gestionate de ApaVital SA au fost pornite foarte târziu atât joi, 14 iunie, cât şi sâmbătă dimineaţă. Pompele din zonele Podul de Piatră şi Alexandru cel Bun – str. Sarmisegetuza au început să funcţioneze la aproape două ore după ce ploaia deja se oprise, ceea ce a dus la refularea canalizărilor şi inundarea străzilor din zonele joase ale oraşului. Acest fenomen cu efecte semnificative asupra funcţionalităţii oraşului se datorează unei lipse de coordonare între ApaVital SA şi Delgaz Grid SA: pompele, deşi sunt gestionate de operatorul de apă şi canalizare, nu pot fi pornite decât de Delgaz Grid SA, societatea care asigură energia electrică, comunicarea precară dintre cele două instituţii în astfel de situaţii fiind reclamată de conducerea Primăriei şi în trecut, când aceasta a propus inclusiv un protocol care să clarifice modalitatea de colaborare între cele trei instituţii. „Ne confruntăm în aceste zile cu fenomene meteorologice extreme, cu care nu am fost obişnuiţi şi în legătură cu care, cu toţii, trebuie să fim mai atenţi, mai rapizi şi mai eficienţi în intervenţiile noastre. Fiindcă sunt probleme la sistemul de canalizare, voi face demersuri pe lângă conducerea DelGaz Grid SA să transfere comanda pompelor de evacuare forţată a apelor pluviale către ApaVital SA, astfel încât aceasta să poată interveni mai rapid atunci când este nevoie”, a spus primarul Chirica.

Avertisment către dezvoltatorii imobiliari

Furnizorii de utilităţi nu au fost singurii „urecheaţi” de edilul-şef. Acesta a ţinut să lanseze un avertisment către toţi dezvoltatorii imobiliari din oraş. „Îi avertizez toţi constructorii din Iaşi, persoane fizice sau firme, inclusiv firmele care lucrează pentru municipalitate, să îşi gestioneze cu mare atenţie materialele cu care lucrează şi deşeurile rezultate, astfel încât acestea să nu mai poată fi aduse de viituri pe străzi. Noi plătim sume considerabile pentru a face curăţenie şi ne vom îndrepta împotriva celor care nu îşi iau toate măsurile pentru a proteja domeniul public. În fine, am cerut tuturor direcţiilor şi societăţilor subordonate şi partenerilor noştri de la celelalte instituţii să manifeste maximă vigilenţă în perioada în care sunt anunţate fenomene meteorologice extreme. Vom fi la treabă până trece această perioadă dificilă şi vom face tot ce putem ca să depăşim cât mai uşor şi acest moment”, a declarat primarul Mihai Chirica.

CJ iese la atac

Dacă Mihai Chirica a atras atenţia asupra faptului că toată canalizarea Iaşului se află în subordinea CJ, preşedintele CJ, Maricel Popa, a ţinut să menţioneze faptul că pompele ApaVital nu fac faţă din cauza sutelor de tone de nisip împrăştiate în timpul iernii de municipalitatea ieşeană. „Pompele la care face referire conducerea Primăriei Municipiului Iaşi au fost pornite în timp util, şi au funcţionat la capacitate maximă, aşa cum s-a precizat de altfel şi în şedinta Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă. Facem însă menţiunea că respectivele pompe nu au rolul de a evacua apă din sistemul de canalizare, ci de a apăra oraşul în cazul în care nivelul Bahluiului este foarte mare şi există riscul producerii de inundaţii şi a întrării apei din acest râu în reţeaua de canalizare. Pompele au fost însă pornite de Apă Vital tocmai pentru a ajuta sistemul de canalizare a oraşului. Canalizările din municipiu au refulat din cauza debitelor excepţionale înregistrate într-un interval de timp foarte scurt şi nu din lipsa activităţii pompelor ApaVital. Pe de altă parte, sutele de tone de nisip care au fost împrăştiate în anotimpul rece de municipalitate în tot oraşul s-au depus la topirea zăpezii în canalizări, colmatându-le, lucru recunoscut de altfel de municipalitate”, se precizează într-un comunicat al CJ Iaşi. Tot aici se arată că „municipalitatea face o confuzie, Delgaz Grid nefiind implicat în administrarea şi punerea în funcţiune a acestor pompe”.

Preşedintele CJ Iaşi, Maricel Popa, a mai precizat că staţia de epurare a apei a funcţionat în aceste zile cu mult peste capacitatea maximă, risc asumat de altfel, de reprezentanţii Apă Vital, tocmai în scopul ajutării oraşului şi reducerii riscului de inundaţii.

Şosele afectate, energie electrică întreruptă

Ploile masive din judeţul Iaşi au afectat şi o serie de drumuri naţionale, judeţene sau comunale. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, cele mai afectate zone de ploile din acestă perioadă au fost Iaşi, Tomeşti, Holboca, Podu Iloaiei, Ciurea, Ţibăneşti, Miroslava, Leţcani, Ţibana, Popricani, Voineşti, Dagâţa, Dumeşti, Comarna, Mironeasa, Sineşti, Valea Lupului, Mogoşeşti, Schitu Duca, Popeşti, Lungani, Ungheni, Prisăcani, Victoria, Brăeşti, Rediu, Horleşti, Bârnova, Golăieşti, Grajduri, Movileni, Aroneanu, Ţuţora, Româneşti, Mădârjac.

Cele mai mari probleme s-au înregistrat în judeţul Bacău, un drum fiind acoperit cu aluviuni, mai multe autoturisme rămânând blocate, în urma colmatării unui canal aflat în proximitatea DN 11A, pe raza localităţii Rădeana, comuna Ştefan cel Mare.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău au declarat că drumul a fost afectat pe o distanţă de peste 100 de metri, pompierii militari acţionând pe tot parcursul nopţii pentru degajarea arterei de circulaţie. Aici, ISUJ Bacău a intervenit cu 27 de salvatori din cadrul Detaşamentului de Pompieri Oneşti, trei autospeciale de intervenţie cu apă şi spumă, un autocamion, o barcă, trei autospeciale de de primă intervenţie şi comanda şi trei motopompe, salvând patru adulţi şi un minor în vârsta de 3 ani.

Din punctul de vedere al alimentării cu energie electrică, mai precizează sursa citată, au fost înregistrate întreruperi în 11 localităţi din judeţele Bacău, Iaşi şi Vaslui.
Având în vedere prognozele hidro-meteorologice pentru perioada următoare, echipajele de pompieri salvatori sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei din zonele care pot fi afectate.

Probleme la calea ferată

Efecte ale fenomenelor meteo periculoase au fost înregistrate în ultimele 24 de ore în 31 de localităţi din 14 judeţe, informează duminică Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Potrivit sursei citate, localităţile afectate sunt din judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Prahova, Teleorman, Timiş, Vâlcea şi Vrancea. „Fenomenele meteo periculoase, manifestate prin averse, scurgeri de pe versanţi şi intensificări ale vântului, au condus la inundarea a 56 locuinţe, 30 de anexe gospodăreşti, 10 beciuri şi subsoluri, 87 de curţi. Totodată, au fost afectate 30 fântâni, 7 tronsoane de drum şi un tronson de cale ferată”, se arată în comunicatul de presă.

Terasamentul căii ferate a fost afectat de inundaţii în judeţul Galaţi, traficul feroviar fiind restricţionat sâmbătă, iar spre Iaşi se circula doar pe un fir. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi au constatat, sâmbătă, în urma verificărilor, că apa s-a infiltrat în terasamentul căii ferate care leagă oraşele Galaţi, Tecuci, Vaslui şi Iaşi, iar pentru a nu-i pune în pericol pe călători, reprezentanţii ISU şi CFR au decis să restricţioneze circulaţia garniturilor prin zona afectată. Pe termen scurt, restricţiile nu afectează orarul trenurilor dar dacă situaţia se va prelungi, compania feroviară va fi nevoită să anunţe întârzieri de program.

Risc de inundaţii

Cod portocaliu şi cod galben de inundaţii - până în această noapte, la ora 24, pe râurile din bazinele hidrografice din mai multe zone ale ţării, printre care şi Suceava, Moldova (judeţele Suceava şi Neamţ), Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Suceava, Neamţ şi Harghita), Trotuş (judeţele Harghita, Covasna, Bacău şi Neamţ), Siret – afluenţii mici aferenţi sectorului aval Ac. Galbeni (judeţele Bacău, Vrancea şi Galaţi), Başeu (judeţul Botoşani), Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi), Bârlad (judeţele Iaşi, Neamţ, Vaslui, Vrancea, Bacău şi Galaţi), afluenţii Prutului aval Drânceni (judeţele Vaslui şi Galaţi).

Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Bacău, Iaşi, Suceava, Neamţ şi Botoşani.

Se menţionează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă. Dan BERCIU, Ana POP, Dan CONSTANTINESCU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei