Olimpicii de aur ai Iaşului - performanţă şi pasiune

default

Dimensiune font:

| 11-08-2018 06:35

Sunt tineri, au vise minunate şi ştiu să le transforme în realitate * muncesc mult, sunt pasionaţi de ştiinţă, respectă educaţia şi pe toţi cei care fac performanţă * este vorba despre cei trei ieşeni care au poziţionat România pe primul loc în lume la Olimpiada Internaţională de Geografie

 Pasiunea pentru natură şi plăcerea de a lucra cu elevii i-a adus profesorului Dorin Fiscutean, de la Colegiul Naţional Iaşi, o carieră foarte frumoasă, la care adaugă în fiecare an realizări deosebite. Când răspunde la întrebări despre tineri şi despre educaţie, profesorul Fiscutean zâmbeşte uşor şi lasă vorbele să curgă domol, ca într-o poveste în care personajul principal este elevul. El, geograful de la catedră, este doar un îndrumător, un mentor care este alături mereu de cei care vor să cunoască toate tainele pământului şi care se bucură de reuşitele lor, aşa cum a fost şi la Olimpiada Internaţională de Geografie, desfăşurată la începutul lunii în Quebec (Canada). Împreună cu soţia sa, Cornelia Mihaela Fiscutean, a antrenat şi în acest an lotul naţional, care a poziţionat România pe primul loc pe naţiuni, cu trei medalii de aur şi una de argint.

Premieră naţională, adusă de trei ieşeni

Ediţia din acest an a fost o premieră pentru Iaşi şi pentru întreaga ţară, cele trei medalii fiind câştigate de tot atâţia tineri din Capitala Moldovei – Bianca Solomon (Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”), Manuel Foşalău (Colegiul Naţional Emil Racoviţă”) şi Andrei Sandu (Colegiul Naţional), argintul fiind dobândit de cel de-al patrulea component al lotului, Omar Hamod (Bucureşti). Cornelia şi Dorin Fiscutean se ocupă de mulţi ani de antrenarea lotului olimpic, iar pregătirea are loc la Iaşi, aşa cum a fost şi în această vară.

La olimpiade, prof. Fiscutean a participat de mulţi ani cu elevii pe care îi coordona ca profesor îndrumător la clasă. Rezultatele lor foarte bune i-au determinat pe inspectori le solicite să antreneze şi lotul naţional. „Ne ocupăm de câţiva ani de acest lucru, am dobândit experienţă, ştim ce se cere, unde să punem accent, unde să mai lucrăm. Spre exemplu, în acest an am lucrat mai mult la proba de teren, aşa au cerut şi membrii lotului, aşa am simţit şi noi”, a continuat prof. Dorin Fiscutean.

La concursul din Canada au participat elevi din 43 de ţări. Ei au avut de susţinut trei probe o teză scrisă, apoi o probă pe teren, a treia fiind una multi-media. „Comparativ cu anii anteriori, concursul a fost puţin mai dificil, mă refer la proba practică. În acest an am avut un lot foarte bun, cu toţii s-au implicat, şi-au dorit câştige şi s-a văzut. Pentru prima oară Iaşul a adus trei medalii de aur”, a spus prof. Fiscutean.

Pregătirea pentru Canada început în iulie şi s-a încheiat cu o săptămână înainte de olimpiadă: „Aşa procedăm în fiecare an, pentru ca ei să ajungă la maximum de potenţial în perioada concursului”. Chiar dacă sunt din Iaşi, au locuit într-un cămin al UAIC pe timpul pregătirii lotului, aşa cum a făcut şi profesorii lor. Programul a fost destul de greu, ei lucrând practic mai toată ziua, de dimineaţă până seară. „Locuind în acelaşi cămin, s-au cunoscut mai bine, iar echipa s-a omogenizat. Este foarte important acest lucru la olimpiada internaţională pentru că acolo toţi suntem unul”, a completat prof. Fiscutean.

Cine sunt învingătorii din Canada

Dintre cei trei olimpici, Manuel Foşalău a decis să aleagă o carieră tot în Geografie, el fiind admis la facultatea de profil din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. I-a plăcut mereu această ştiinţă, la început fiind atras de hărţi. La concursurile de specialitate participă de opt ani. A început cu Terra, apreciat drept Mica Olimpiadă, la care a mers până în casa a opta, când a participat la etapa naţională la Geografie. Este absolut minunat, a fost mereu între primii zece. Anul trecut a câştigat medalia de argint la Balcaniada din Slovenia, un rezultat foarte frumos. În acest an şi-a dorit din toată inima să ajungă la internaţională. Mă bucur enorm pentru reuşita lui şi a colegilor săi, mai ales că au obţinut o performanţă unică în România. Au mai fost medaliaţi cu aur, dar niciodată trei dintr-un oraş. Nu s-a mai întâmplat la nicio disciplină”, am aflat de la prof. Mihaela Lesenciuc, care l-a antrenat în timpul liceului. A fost o adevărată competiţie, mai ales că punctajele au fost foarte apropiate”, a spus Manuel. În timpul său liber, tânărul cântă la pian şi, după cum a mărturisit public prof. Roxana Ota, „ar fi reuşit să facă pian de performanţă cu ochii închişi, aşa cum ar fi reuşit orice”.

Pentru Bianca Solomon, participarea la Internaţionala de Geografie a fost o dorinţă care i s-a sădit în suflet după ce prietena ei ei, Sonia Şortan, a obţinut o calificare similară. „Mi-a fost model, recunosc. Mi-am dorit şi eu să fiu ca ea şi mi-ar plăcea ca visul nostru să fie urmat şi de alţi copii. Eu consider geografia drept ştiinţa cu de toate pentru că este nevoie să ai informaţii din foarte multe domenii”, ne-a spus Bianca, apoi ne-a împărtăşit emoţiile unui moment foarte frumos trăit în Canada: „O doamnă care a fost profesoară la Colegiul Naţional a venit la noi, ne-a întâmpinat foarte călduros. Am trăit o zi românească foarte frumoasă”. Olimpica a reunoscut i-au plăcut momentele pregătite de gazde, dansurile lor, dar „tot hora noastră şi Braşoveanca sunt mai frumoase”. Până la ediţia din acest an, ţările gazdă ale concursului ofereau un spaţiu public pentru fiecare participant, care putea prezenta tradiţiile, obiceiurile. În anii anterior am pregătit şi Ciuleandra, şi Braşoveanca, repetam cu elevii în cabinet”, a zâmbit prof. Dorin Fiscutean. Bianca îşi doreşte o carieră în domeniul geografiei, iar profesoara ei, Simona Iancu, este convinsă că va avea un viitor minunat. „Suntem foarte bucuroşi şi mândri în acelaşi timp de rezultatele extraordinare obţinute de echipa României. În mod special ne bucurăm pentru eleva noastră, Bianca Solomon, care a dovedit, o dată în plus, că atunci când faci cu pasiune un lucru performanţele sunt obţinute la nivel înalt. Este o adevărată plăcere pentru mine ca profesor, să lucrez cu Bianca. Este extraordinară, cu o minte sclipitoare, foarte ambiţioasă şi perseverentă. Medalia de aur obţinută de ea a însemnat ani de pregătire continuă, cu dăruire şi dedicare şi cu dorinţa de a fi cel mai bun”, a spus prof. Simona Iancu.

România poate străluci pe multe podiumuri

Andrei Sandu a ales să participe la Olimpiada de Geografie după succesul repurtat anul trecut la Internaţionala de Ştiinţele Pământului, unde a luat medalia de aur. „Am învăţat şi geografie, este nevoie şi de aceste noţiuni şi mi-am dorit să le valorific”, a spus Andrei, despre care profesoara sa, Cornelia Fiscutean, spune mereu că „este extraordinar”, lucru dovedit de medaliile sale, dar şi de locul al treilea la individual obţinut la concursul din Canada. El nu spune niciodată că este greu, ci doar că studiază lucruri interesante, aşa cum face acum, când se pregăteşte pentru o altă internaţională, cea de Astronomie şi Astrofizică, care va avea loc în China, în noiembrie. „Îmi doresc o carieră în domeniul astronomiei, vreau să studiez rachetele”, am aflat de la Andrei. Al patrulea membru al lotului, Omar Hamod, a ales să urmeze Facultatea de Automatizări şi Calculatoare din Bucureşti, unde a fost recent admis. „Este un tânăr excepţional, cu rezultate foarte bune. Nu este la prima medalie, el obţinând argint şi anul trecut”, a punctat prof. Dorin Fiscutean.

Când îi priveşti pe aceşti tineri care au adus bucurii imense profesorilor şi părinţilor, care au oferit dovada că România poate străluci pe multe podiumuri, nu poţi să nu te întrebi cât de mult muncesc şi gândul te duce la un birou ticsit cu tomuri. Muncesc, este adevărat, dar se bucură şi de tinereţe şi de lucrurile frumoase din jur. Au prieteni, se distrează, călătoresc şi, poate cel mai important, ştiu să-şi transforme visele în realitate. Stăpânesc deja ştiinţa de a-şi construi un viitor frumos.

Maura ANGHEL

 

Cu 276 de puncte, România a obţinut primul loc la Olimpiada Internaţională de Geografie. Poziţia secundă a fost ocupată de Singapore, iar cea de-a treia de către SUA.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei