medalie andrei
medalie bianca
IMG_8997
medalie manu
diploma andrei
diploma manu
38643180_10214361996538490_290688068107632640_n

Dimensiune font:

Olimpicii de aur ai Iaşului - performanţă şi pasiune

| 11-08-2018 06:35

Sunt tineri, au vise minunate şi ştiu să le transforme în realitate * muncesc mult, sunt pasionaţi de ştiinţă, respectă educaţia şi pe toţi cei care fac performanţă * este vorba despre cei trei ieşeni care au poziţionat România pe primul loc în lume la Olimpiada Internaţională de Geografie

 Pasiunea pentru natură şi plăcerea de a lucra cu elevii i-a adus profesorului Dorin Fiscutean, de la Colegiul Naţional Iaşi, o carieră foarte frumoasă, la care adaugă în fiecare an realizări deosebite. Când răspunde la întrebări despre tineri şi despre educaţie, profesorul Fiscutean zâmbeşte uşor şi lasă vorbele să curgă domol, ca într-o poveste în care personajul principal este elevul. El, geograful de la catedră, este doar un îndrumător, un mentor care este alături mereu de cei care vor să cunoască toate tainele pământului şi care se bucură de reuşitele lor, aşa cum a fost şi la Olimpiada Internaţională de Geografie, desfăşurată la începutul lunii în Quebec (Canada). Împreună cu soţia sa, Cornelia Mihaela Fiscutean, a antrenat şi în acest an lotul naţional, care a poziţionat România pe primul loc pe naţiuni, cu trei medalii de aur şi una de argint.

Premieră naţională, adusă de trei ieşeni

Ediţia din acest an a fost o premieră pentru Iaşi şi pentru întreaga ţară, cele trei medalii fiind câştigate de tot atâţia tineri din Capitala Moldovei – Bianca Solomon (Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”), Manuel Foşalău (Colegiul Naţional Emil Racoviţă”) şi Andrei Sandu (Colegiul Naţional), argintul fiind dobândit de cel de-al patrulea component al lotului, Omar Hamod (Bucureşti). Cornelia şi Dorin Fiscutean se ocupă de mulţi ani de antrenarea lotului olimpic, iar pregătirea are loc la Iaşi, aşa cum a fost şi în această vară.

La olimpiade, prof. Fiscutean a participat de mulţi ani cu elevii pe care îi coordona ca profesor îndrumător la clasă. Rezultatele lor foarte bune i-au determinat pe inspectori le solicite să antreneze şi lotul naţional. „Ne ocupăm de câţiva ani de acest lucru, am dobândit experienţă, ştim ce se cere, unde să punem accent, unde să mai lucrăm. Spre exemplu, în acest an am lucrat mai mult la proba de teren, aşa au cerut şi membrii lotului, aşa am simţit şi noi”, a continuat prof. Dorin Fiscutean.

La concursul din Canada au participat elevi din 43 de ţări. Ei au avut de susţinut trei probe o teză scrisă, apoi o probă pe teren, a treia fiind una multi-media. „Comparativ cu anii anteriori, concursul a fost puţin mai dificil, mă refer la proba practică. În acest an am avut un lot foarte bun, cu toţii s-au implicat, şi-au dorit câştige şi s-a văzut. Pentru prima oară Iaşul a adus trei medalii de aur”, a spus prof. Fiscutean.

Pregătirea pentru Canada început în iulie şi s-a încheiat cu o săptămână înainte de olimpiadă: „Aşa procedăm în fiecare an, pentru ca ei să ajungă la maximum de potenţial în perioada concursului”. Chiar dacă sunt din Iaşi, au locuit într-un cămin al UAIC pe timpul pregătirii lotului, aşa cum a făcut şi profesorii lor. Programul a fost destul de greu, ei lucrând practic mai toată ziua, de dimineaţă până seară. „Locuind în acelaşi cămin, s-au cunoscut mai bine, iar echipa s-a omogenizat. Este foarte important acest lucru la olimpiada internaţională pentru că acolo toţi suntem unul”, a completat prof. Fiscutean.

Cine sunt învingătorii din Canada

Dintre cei trei olimpici, Manuel Foşalău a decis să aleagă o carieră tot în Geografie, el fiind admis la facultatea de profil din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. I-a plăcut mereu această ştiinţă, la început fiind atras de hărţi. La concursurile de specialitate participă de opt ani. A început cu Terra, apreciat drept Mica Olimpiadă, la care a mers până în casa a opta, când a participat la etapa naţională la Geografie. Este absolut minunat, a fost mereu între primii zece. Anul trecut a câştigat medalia de argint la Balcaniada din Slovenia, un rezultat foarte frumos. În acest an şi-a dorit din toată inima să ajungă la internaţională. Mă bucur enorm pentru reuşita lui şi a colegilor săi, mai ales că au obţinut o performanţă unică în România. Au mai fost medaliaţi cu aur, dar niciodată trei dintr-un oraş. Nu s-a mai întâmplat la nicio disciplină”, am aflat de la prof. Mihaela Lesenciuc, care l-a antrenat în timpul liceului. A fost o adevărată competiţie, mai ales că punctajele au fost foarte apropiate”, a spus Manuel. În timpul său liber, tânărul cântă la pian şi, după cum a mărturisit public prof. Roxana Ota, „ar fi reuşit să facă pian de performanţă cu ochii închişi, aşa cum ar fi reuşit orice”.

Pentru Bianca Solomon, participarea la Internaţionala de Geografie a fost o dorinţă care i s-a sădit în suflet după ce prietena ei ei, Sonia Şortan, a obţinut o calificare similară. „Mi-a fost model, recunosc. Mi-am dorit şi eu să fiu ca ea şi mi-ar plăcea ca visul nostru să fie urmat şi de alţi copii. Eu consider geografia drept ştiinţa cu de toate pentru că este nevoie să ai informaţii din foarte multe domenii”, ne-a spus Bianca, apoi ne-a împărtăşit emoţiile unui moment foarte frumos trăit în Canada: „O doamnă care a fost profesoară la Colegiul Naţional a venit la noi, ne-a întâmpinat foarte călduros. Am trăit o zi românească foarte frumoasă”. Olimpica a reunoscut i-au plăcut momentele pregătite de gazde, dansurile lor, dar „tot hora noastră şi Braşoveanca sunt mai frumoase”. Până la ediţia din acest an, ţările gazdă ale concursului ofereau un spaţiu public pentru fiecare participant, care putea prezenta tradiţiile, obiceiurile. În anii anterior am pregătit şi Ciuleandra, şi Braşoveanca, repetam cu elevii în cabinet”, a zâmbit prof. Dorin Fiscutean. Bianca îşi doreşte o carieră în domeniul geografiei, iar profesoara ei, Simona Iancu, este convinsă că va avea un viitor minunat. „Suntem foarte bucuroşi şi mândri în acelaşi timp de rezultatele extraordinare obţinute de echipa României. În mod special ne bucurăm pentru eleva noastră, Bianca Solomon, care a dovedit, o dată în plus, că atunci când faci cu pasiune un lucru performanţele sunt obţinute la nivel înalt. Este o adevărată plăcere pentru mine ca profesor, să lucrez cu Bianca. Este extraordinară, cu o minte sclipitoare, foarte ambiţioasă şi perseverentă. Medalia de aur obţinută de ea a însemnat ani de pregătire continuă, cu dăruire şi dedicare şi cu dorinţa de a fi cel mai bun”, a spus prof. Simona Iancu.

România poate străluci pe multe podiumuri

Andrei Sandu a ales să participe la Olimpiada de Geografie după succesul repurtat anul trecut la Internaţionala de Ştiinţele Pământului, unde a luat medalia de aur. „Am învăţat şi geografie, este nevoie şi de aceste noţiuni şi mi-am dorit să le valorific”, a spus Andrei, despre care profesoara sa, Cornelia Fiscutean, spune mereu că „este extraordinar”, lucru dovedit de medaliile sale, dar şi de locul al treilea la individual obţinut la concursul din Canada. El nu spune niciodată că este greu, ci doar că studiază lucruri interesante, aşa cum face acum, când se pregăteşte pentru o altă internaţională, cea de Astronomie şi Astrofizică, care va avea loc în China, în noiembrie. „Îmi doresc o carieră în domeniul astronomiei, vreau să studiez rachetele”, am aflat de la Andrei. Al patrulea membru al lotului, Omar Hamod, a ales să urmeze Facultatea de Automatizări şi Calculatoare din Bucureşti, unde a fost recent admis. „Este un tânăr excepţional, cu rezultate foarte bune. Nu este la prima medalie, el obţinând argint şi anul trecut”, a punctat prof. Dorin Fiscutean.

Când îi priveşti pe aceşti tineri care au adus bucurii imense profesorilor şi părinţilor, care au oferit dovada că România poate străluci pe multe podiumuri, nu poţi să nu te întrebi cât de mult muncesc şi gândul te duce la un birou ticsit cu tomuri. Muncesc, este adevărat, dar se bucură şi de tinereţe şi de lucrurile frumoase din jur. Au prieteni, se distrează, călătoresc şi, poate cel mai important, ştiu să-şi transforme visele în realitate. Stăpânesc deja ştiinţa de a-şi construi un viitor frumos.

Maura ANGHEL

 

Cu 276 de puncte, România a obţinut primul loc la Olimpiada Internaţională de Geografie. Poziţia secundă a fost ocupată de Singapore, iar cea de-a treia de către SUA.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA
Pe scurt

00:00

 

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași – Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bun imobil – proprietate agro - industrială, (tip “ferm[ creștere suine”) situată în extravilanul Com. Ibănești, punctul Condrea, T119, P3068/7; 3068/8, jud. Vaslui, format din teren extravilan în sup. de 8.432 mp, Construcția C1 în sup. de 98 mp, Construcția C2 în sup. de 720 mp și Construcția C3 în sup. de 720 mp, dotate cu echipamente interior grajd creștere suine și panouri fotovoltaice – Preț de pornire 100% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare - 379.562 Euro (exclusiv TVA). 2. Bunuri mobile conform Raport de evaluare - Preț de pornire 100% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr. crt. – Denumirea bunurilor – Buc – Valoare de piață lei – fără TVA 1 – Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 – 1 – 306.153 2 – Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 – 1 – 78.300 3 – Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 – 1 – 54.527 Licitațiile vor avea loc în data de 08,15,22 și 29.06.2018, ora 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr.4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud.Iași, Complex de Birouri ”NH BUSINESS”, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei; - dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei fără TVA – pentru bunul imobil; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector deschis pe numele debitoarei la Piraeus Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare și contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul lichidatorului judiciar decshis la Piraeus Bank Iaşi. În cazul în care creditorul garantat Piraeus Bank România SA îşi exprimă intenția de a adjudeca în contul creanţei bunul imobil, acesta va putea participa la licitaţiile organizate fără alte cheltuieli (taxă de participare la licitație, caiet de sarcini, cauţiunea de 10% etc.) şi fără a fi necesar a prezenta documentele de participare. Creditorul garantat poate adjudeca în contul creanţei bunul asupra căruia poartă garanţia sa la un preţ care se încadrează în strategia de valorificare aprobată de către creditori. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508, 0744994490; fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ANUNŢ Privind organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11, a selecţiei de oferte în vederea desemnării unor evaluatori în vederea efectuării rapoartelor de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei Subscrisa CASA DE INSOLVENŢĂ A&B SPRL, în calitate de lichidator judiciar al SC OPEN SERVICE SA IAŞI, anunţă organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11 a selectie de oferte în vederea desemnării a 2 evaluatori (unul pentru evaluarea bunurilor imobile şi unul pentru evaluarea bunurilor mobile ale debitoarei) care să efectueze rapoartele de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei. Bunurile imobile constau în teren şi cladiri situate în Iaşi, Calea Chişinăului nr. 45 iar bunurile mobile constau în utilaje, autoturisme şi stoc de marfă (piese auto). Ofertele vor fi depuse în plic la sediul lichidatorului judiciar în Iaşi, str. A. Panu nr. 13-15 mezanin sau trimise prin fax la nr. 0232/211090 cel mai târziu până la data de 10.07.2018 ora 16. În ofertă se va menţiona onorariul solicitat de evaluator şi perioada de execuţie a lucrării. Desemnerea ofertei câştigătoare va avea loc la data de 11.07.2018 ora 11 la sediul lichidatorului. Criteriile de desemnare a ofertelor câştigătoare atât pentru evaluarea bunurilor imobile cât şi pentru evaluarea bunurilor mobile sunt: onorariul cel mai mic solicitat de evaluator – 20 de puncte maxim şi perioada ce mai scurtă de execuţie a lucrărilor – 10 puncte maxim. Lichidator Judiciar, Casa de Insolvenţă A&B SPRL.
ANUNȚ SELECȚIE FIRMĂ SPECIALIZATĂ ÎN SERVICIUL ARHIVISTIC Subscrisa EuroBusiness LRJ S.P.R.L., cu sediul în Iași, str. Zorilor nr. 11, jud. Iași, înregistrată în Registrul Societăţilor Profesionale de Practicieni în Insolvenţă sub nr. RFO II 0022/2006, Cod de Identificare Fiscală 16605670, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C. GARDIAN PRIVAT SECURITY S.R.L, cu sediul social în: Iași, Calea Chișinăului nr. 33, bl. Constr. C1, ap. birouri, jud. Iași, înmatriculată la Oficiul Registrului Comerţului Iaşi sub nr. J22/108/2006, Cod de Identificare Fiscală 18291905, astfel desemnat prin Sentinţa Civilă nr. 62 din data de 30.01.2018 pronunţată de Tribunalul Iaşi, secţia II Civilă-Faliment, în dosarul nr. 4062/99/2014 (format vechi: 285/2014) primește oferte, pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 20.08.2018, orele 13.00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 20.08.2018, orele 14.00. Plata se va face după valorificarea bunurilor din patrimoniul debitoarei. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente, modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului, a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale, precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr. 137/27.09.2013 și a art. 18 indice 4, din Legea nr. 138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc. ale societăţii falite S.C. GARDIAN PRIVAT SECURITY S.R.L, cu sediul social în Iași, Calea Chișinăului, nr. 33, bl. Constr. C1, ap. birouri, jud. Iași – în cantitate de aproximativ 8 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmează a fi primite vor fi supuse atenţiei Comitetului Creditorilor debitoarei GARDIAN PRIVAT SECURITY S.R.L. - in faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Comitetului Creditorilor. Relații suplimentare la tel./fax 0232/220777, mail: office.is@lrj.ro, www.lrj.ro.
A rupt totul în cale şi a plonjat în albia râului
22/08/2018 00:01

Şoferul unui SUV BMW X5 a scăpat ca prin minune după ce a fost implicat intr-un accident spectaculos in municipiul Oneşti. Evenimentul rutier a avut loc duminică după-amiază, in jurul orei 16,15, in ca ...

Subcarpaţi şi Elisabeta Lipă vin la Zilele Nordului
22/08/2018 00:00

Cel mai mare festival din judeţ transformă Nordul Moldovei. Zona se transformă pentru al cincilea an la rand in scenă de festival. Ediţia din acest an a Zilelor Nordului ii aduce, in perioada 30 augu ...

Moldova n-are noroc la autostradă
22/08/2018 00:00

* este oficial: lucrările pe primii km de autostradă din Moldova mai aşteaptă! * CNSC a admis contestaţia firmei turce Ictas Insaat şi obligă Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii ...

Ursul a atacat din nou la Ceahlău
22/08/2018 00:00

O stană aparţinand Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Bovine „Floare de Colţ a fost atacată de urs, iar astăzi se va intruni comisia de la nivel local pentru a stabili pagubele şi despăg ...

 

Amendă pentru un ieşean care fuma într-un parc de joacă
22/08/2018 00:00

Avand in vedere faptul că parcurile de joacă pentru copii sunt tot mai populate, poliţiştii locali au intensificat activităţile zilnice de patrulare pentru asigurarea unui climat de siguranţă publ ...

Un nou proiect marca ATOR
22/08/2018 00:00

Asociaţia Tineretul Ortodox Roman Iaşi impreună cu de Primăria Municipiului Iaşi a lansat un nou proiect destinat tinerilor - Investeşte in TINE(ri). #Experienţă. #COOL(tură). #Formare. Proiectul, care ...

Axialul, buba turismului nemţean
22/08/2018 00:00

Lucrarea la DJ 155F, aşteptată de turişti şi de cei care indrăgesc zona de un pitoresc rar intalnit, a fost mulţi ani amanată, tergiversată sau trecută cu vederea şi asta, spun oamenii locului, ...

Revoltă la Bârnova!
22/08/2018 00:00

Ca in multe alte situaţii, realitatea din teren diferă radical de ceea ce susţin edilii, fie ele declaraţii enunţate in conferinţele de presă sau promisiuni cu iz electoral. Ultimul exemplu este cel ...

Concurs „cu dedicaţie” la Ansamblul Folcloric ieşean
22/08/2018 00:00

* prezent la concursul pentru funcţia de dirijor la Ansamblul Folcloric, Ciprian Chiţu, cadru didactic la Universitatea de Arte Iaşi, susţine că a semnalat, in diferite memorii, erorile grave care s-au ivi ...

Preotul Penitenciarului Bacău, un gardian şi un avocat au căzut în ispită
22/08/2018 00:00

Nu mai este un secret pentru nimeni că telefoanele mobile sunt introduse in inchisori prin intermediul unor vizitatori, colaboratori sau angajaţi ai penitenciarelor, aparatele fiind ascunse in alimente, ...