medalie andrei
medalie bianca
IMG_8997
medalie manu
diploma andrei
diploma manu
38643180_10214361996538490_290688068107632640_n

Dimensiune font:

Olimpicii de aur ai Iaşului - performanţă şi pasiune

| 11-08-2018 06:35

Sunt tineri, au vise minunate şi ştiu să le transforme în realitate * muncesc mult, sunt pasionaţi de ştiinţă, respectă educaţia şi pe toţi cei care fac performanţă * este vorba despre cei trei ieşeni care au poziţionat România pe primul loc în lume la Olimpiada Internaţională de Geografie

 Pasiunea pentru natură şi plăcerea de a lucra cu elevii i-a adus profesorului Dorin Fiscutean, de la Colegiul Naţional Iaşi, o carieră foarte frumoasă, la care adaugă în fiecare an realizări deosebite. Când răspunde la întrebări despre tineri şi despre educaţie, profesorul Fiscutean zâmbeşte uşor şi lasă vorbele să curgă domol, ca într-o poveste în care personajul principal este elevul. El, geograful de la catedră, este doar un îndrumător, un mentor care este alături mereu de cei care vor să cunoască toate tainele pământului şi care se bucură de reuşitele lor, aşa cum a fost şi la Olimpiada Internaţională de Geografie, desfăşurată la începutul lunii în Quebec (Canada). Împreună cu soţia sa, Cornelia Mihaela Fiscutean, a antrenat şi în acest an lotul naţional, care a poziţionat România pe primul loc pe naţiuni, cu trei medalii de aur şi una de argint.

Premieră naţională, adusă de trei ieşeni

Ediţia din acest an a fost o premieră pentru Iaşi şi pentru întreaga ţară, cele trei medalii fiind câştigate de tot atâţia tineri din Capitala Moldovei – Bianca Solomon (Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”), Manuel Foşalău (Colegiul Naţional Emil Racoviţă”) şi Andrei Sandu (Colegiul Naţional), argintul fiind dobândit de cel de-al patrulea component al lotului, Omar Hamod (Bucureşti). Cornelia şi Dorin Fiscutean se ocupă de mulţi ani de antrenarea lotului olimpic, iar pregătirea are loc la Iaşi, aşa cum a fost şi în această vară.

La olimpiade, prof. Fiscutean a participat de mulţi ani cu elevii pe care îi coordona ca profesor îndrumător la clasă. Rezultatele lor foarte bune i-au determinat pe inspectori le solicite să antreneze şi lotul naţional. „Ne ocupăm de câţiva ani de acest lucru, am dobândit experienţă, ştim ce se cere, unde să punem accent, unde să mai lucrăm. Spre exemplu, în acest an am lucrat mai mult la proba de teren, aşa au cerut şi membrii lotului, aşa am simţit şi noi”, a continuat prof. Dorin Fiscutean.

La concursul din Canada au participat elevi din 43 de ţări. Ei au avut de susţinut trei probe o teză scrisă, apoi o probă pe teren, a treia fiind una multi-media. „Comparativ cu anii anteriori, concursul a fost puţin mai dificil, mă refer la proba practică. În acest an am avut un lot foarte bun, cu toţii s-au implicat, şi-au dorit câştige şi s-a văzut. Pentru prima oară Iaşul a adus trei medalii de aur”, a spus prof. Fiscutean.

Pregătirea pentru Canada început în iulie şi s-a încheiat cu o săptămână înainte de olimpiadă: „Aşa procedăm în fiecare an, pentru ca ei să ajungă la maximum de potenţial în perioada concursului”. Chiar dacă sunt din Iaşi, au locuit într-un cămin al UAIC pe timpul pregătirii lotului, aşa cum a făcut şi profesorii lor. Programul a fost destul de greu, ei lucrând practic mai toată ziua, de dimineaţă până seară. „Locuind în acelaşi cămin, s-au cunoscut mai bine, iar echipa s-a omogenizat. Este foarte important acest lucru la olimpiada internaţională pentru că acolo toţi suntem unul”, a completat prof. Fiscutean.

Cine sunt învingătorii din Canada

Dintre cei trei olimpici, Manuel Foşalău a decis să aleagă o carieră tot în Geografie, el fiind admis la facultatea de profil din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. I-a plăcut mereu această ştiinţă, la început fiind atras de hărţi. La concursurile de specialitate participă de opt ani. A început cu Terra, apreciat drept Mica Olimpiadă, la care a mers până în casa a opta, când a participat la etapa naţională la Geografie. Este absolut minunat, a fost mereu între primii zece. Anul trecut a câştigat medalia de argint la Balcaniada din Slovenia, un rezultat foarte frumos. În acest an şi-a dorit din toată inima să ajungă la internaţională. Mă bucur enorm pentru reuşita lui şi a colegilor săi, mai ales că au obţinut o performanţă unică în România. Au mai fost medaliaţi cu aur, dar niciodată trei dintr-un oraş. Nu s-a mai întâmplat la nicio disciplină”, am aflat de la prof. Mihaela Lesenciuc, care l-a antrenat în timpul liceului. A fost o adevărată competiţie, mai ales că punctajele au fost foarte apropiate”, a spus Manuel. În timpul său liber, tânărul cântă la pian şi, după cum a mărturisit public prof. Roxana Ota, „ar fi reuşit să facă pian de performanţă cu ochii închişi, aşa cum ar fi reuşit orice”.

Pentru Bianca Solomon, participarea la Internaţionala de Geografie a fost o dorinţă care i s-a sădit în suflet după ce prietena ei ei, Sonia Şortan, a obţinut o calificare similară. „Mi-a fost model, recunosc. Mi-am dorit şi eu să fiu ca ea şi mi-ar plăcea ca visul nostru să fie urmat şi de alţi copii. Eu consider geografia drept ştiinţa cu de toate pentru că este nevoie să ai informaţii din foarte multe domenii”, ne-a spus Bianca, apoi ne-a împărtăşit emoţiile unui moment foarte frumos trăit în Canada: „O doamnă care a fost profesoară la Colegiul Naţional a venit la noi, ne-a întâmpinat foarte călduros. Am trăit o zi românească foarte frumoasă”. Olimpica a reunoscut i-au plăcut momentele pregătite de gazde, dansurile lor, dar „tot hora noastră şi Braşoveanca sunt mai frumoase”. Până la ediţia din acest an, ţările gazdă ale concursului ofereau un spaţiu public pentru fiecare participant, care putea prezenta tradiţiile, obiceiurile. În anii anterior am pregătit şi Ciuleandra, şi Braşoveanca, repetam cu elevii în cabinet”, a zâmbit prof. Dorin Fiscutean. Bianca îşi doreşte o carieră în domeniul geografiei, iar profesoara ei, Simona Iancu, este convinsă că va avea un viitor minunat. „Suntem foarte bucuroşi şi mândri în acelaşi timp de rezultatele extraordinare obţinute de echipa României. În mod special ne bucurăm pentru eleva noastră, Bianca Solomon, care a dovedit, o dată în plus, că atunci când faci cu pasiune un lucru performanţele sunt obţinute la nivel înalt. Este o adevărată plăcere pentru mine ca profesor, să lucrez cu Bianca. Este extraordinară, cu o minte sclipitoare, foarte ambiţioasă şi perseverentă. Medalia de aur obţinută de ea a însemnat ani de pregătire continuă, cu dăruire şi dedicare şi cu dorinţa de a fi cel mai bun”, a spus prof. Simona Iancu.

România poate străluci pe multe podiumuri

Andrei Sandu a ales să participe la Olimpiada de Geografie după succesul repurtat anul trecut la Internaţionala de Ştiinţele Pământului, unde a luat medalia de aur. „Am învăţat şi geografie, este nevoie şi de aceste noţiuni şi mi-am dorit să le valorific”, a spus Andrei, despre care profesoara sa, Cornelia Fiscutean, spune mereu că „este extraordinar”, lucru dovedit de medaliile sale, dar şi de locul al treilea la individual obţinut la concursul din Canada. El nu spune niciodată că este greu, ci doar că studiază lucruri interesante, aşa cum face acum, când se pregăteşte pentru o altă internaţională, cea de Astronomie şi Astrofizică, care va avea loc în China, în noiembrie. „Îmi doresc o carieră în domeniul astronomiei, vreau să studiez rachetele”, am aflat de la Andrei. Al patrulea membru al lotului, Omar Hamod, a ales să urmeze Facultatea de Automatizări şi Calculatoare din Bucureşti, unde a fost recent admis. „Este un tânăr excepţional, cu rezultate foarte bune. Nu este la prima medalie, el obţinând argint şi anul trecut”, a punctat prof. Dorin Fiscutean.

Când îi priveşti pe aceşti tineri care au adus bucurii imense profesorilor şi părinţilor, care au oferit dovada că România poate străluci pe multe podiumuri, nu poţi să nu te întrebi cât de mult muncesc şi gândul te duce la un birou ticsit cu tomuri. Muncesc, este adevărat, dar se bucură şi de tinereţe şi de lucrurile frumoase din jur. Au prieteni, se distrează, călătoresc şi, poate cel mai important, ştiu să-şi transforme visele în realitate. Stăpânesc deja ştiinţa de a-şi construi un viitor frumos.

Maura ANGHEL

 

Cu 276 de puncte, România a obţinut primul loc la Olimpiada Internaţională de Geografie. Poziţia secundă a fost ocupată de Singapore, iar cea de-a treia de către SUA.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

Licitaţie publică 22.10.2018 1.Informaţii generale privind locatorul: Comuna Bivolari, cu sediul în Bivolari, CIF 4540682 Adresa poştală: localitatea Bivolari, judeţul Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 2. Obiectul concesionării: Proprietăţi imobiliare aparţinând domeniului privat al comunei Bivolari: T16 p50/16 Tabara 582,70 mp. Proprietăţi imobiliare aparţinând domeniului public al comunei Bivolari: T26 1133/1 Bivolari 210,0 mp. 2.1 Procedura aplicată - Licitaţie publică cu ofertă în plic; 3. Informaţii privind documentaţia de atribuire; comuna Bivolari, cu sediul în Bivolari, CIF 4540682 Adresa poştală: localitatea Bivolari, judeţul Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 3.1. Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentaţiei de atribuire: documentaţia se obţine de la sediul locatorului; 3.2. Denumirea şi adresa compartimentului de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Bivolari, jud. Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 3.3. Preţul documentaţiei de atribure este de 50 lei. 3.4. Data limită pentru solicitarea clarificărilor 18.10.2018, ora 14.00; 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data limită de depunere a ofertelor 19.10.2018, ora 14.00 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Bivolari, cu sediul în Bivolari, jud. Iaşi; 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 ex. (plic închis şi sigilat); 5. Data şi locul la care se va desfăşura şedinţa publică de deschidere a ofertelor 22.10.2018, ora 9.00;
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al SC STEK INDUSTRY SRL vinde prin licitaţie publică în temeiul Legii 85/2006 în bloc următoarele active: - Bunuri mobile constând în echipamente, instalaţii şi materii prime specifice obiectului de activitate al debitoarei, respectiv lucrări de tâmplărie şi dulgherie, precum şi mobilier, birotică, produse finite, mijloace fixe şi obiecte de inventar la preţul de pornire de 93.421 lei (reprezentand 20% din pretul de evaluare). Licitaţiile vor avea avea loc în zilele de 26 octombrie, 02 noiembrie, 09 noiembrie, ora 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, Clădirea 30 Avenue Business Center, et. 3, cam. 2, jud. Bacau, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune cu cel puţin 24 ore înainte de ziua licitaţiei o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitatie; - dovada achitării caietului de sarcini în valoare de 500 lei; - dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei; - documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxele se vor achita în contul RO46BRDE380SV41329193800 RON deschis pe numele SC Stek Industry SRL la BRD-GSG SA Huşi. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cel târziu cu doua zile inainte de fiecare sedinta de licitatie. Informaţii suplimentare la telefon: 0746153363. Lichidator judiciar LD EXPERT GRUP IPURL
Au venit „fraţii” din Jilin!
17/10/2018 18:05

O delegaţie a provinciei chineze Jilin, provincie infrăţită cu judeţul Iaşi incă din anul 1994, a fost ieri oaspetele Consiliului Judeţean Iaşi. „În urmă cu 24 de ani, s-au pus bazele unei ...

O timişoreancă, pasagerul 1.000.000 al aerogării ieşene
17/10/2018 18:01

Aeroportul Internaţional Iaşi a sărbătorit astăzi pasagerul cu numărul 1.000.000 din acest an, cu o lună mai devreme faţă de 2017, rezultat ce se datorează extinderii reţelei de rute şi creşterii t ...

  Senatorii au decis:  Iaşi, capitală istorică a României!
17/10/2018 17:57

* proiectul vizand atribuirea acestui titlul oraşului Iaşi urmează a fi dezbătut in Camera Deputaţilor, for decizional Senatul a adoptat, in şedinţa plenului de ieri, in unanimitate (83 de voturi &bdquo ...

Participarea la ExpoReal Munchen, mai mult decât o plimbare pentru reprezentanții județului
17/10/2018 14:25

Consiliul Judeţean Bacău a fost prezent, in perioada 8-11 octombrie, la cel mai mare Targ de Investiţii din Europa, ExpoReal Munchen, Germania. Delegaţia, condusă de vicepreşedintele Adrian Popescu, inso ...

 

EXCLUSIV! Măcel în duba Penitenciarului
17/10/2018 12:26

    Un detinut condamnat pe viată i-a infipt de mai multe ori un pix metalic in gatul si in inima unui coleg cu care era transportat. Autorul era condamnat pentru că i-a tăiat gatul unui tanăr, ...

ACCIDENT rutier cu victimă, pe Pasarela Alexandru cel Bun: unul dintre şoferi, cu alcoolemie! GALERIE FOTO
17/10/2018 12:10

Un accident rutier a avut loc miercuri, in jurul orei pranzului, pe Pasarela Alexandru cel Bun.  Din primele informaţii reiese că impactul a avut loc intre două vehicule, respectiv un autoturism şi un ...

Anchetat din pricina alcoolului
17/10/2018 12:00

Agentii din cadrul Secţiei IV de Poliţie Rurală Miroslava au oprit zilele trecute, pentru control, pe DJ 246, in comuna Ţibăneşti, un autoturism condus de un bărbat in varstă de 43 de ani, din localitat ...

Servicii medicale noi la Spitalul Judeţean Suceava
17/10/2018 10:34

    Servicii medicale noi, de la 1 ianuarie 2019, la Spitalul Judeţean Suceava. Este vorba despre servicii contracost, tarifele urmand să fie aprobate in şedinţă de consiliu judeţean. Spitalul ...

Sancţionat din cauza lemnului
17/10/2018 10:00

Agentii din cadrul Secţiei IV de Poliţie Rurală Miroslava au oprit recent, pentru control, pe DJ 248A, in comuna Ţibăneşti, o autoutilitară condusă de un bărbat in varstă de 30 de ani, din localitatea ...