Operaţii demonstrative la sărbătoarea Spitalului din Moineşti FOTO

default

Dimensiune font:

| 29-06-2015 14:00

Peste 700 de medici, asistenţi medical şi kinetoterapeuţi au fost prezenţi la manifestări * aproximativ 20 de operaţii au fost efectuate în două zile de medici de renume internaţional din Israel, Statele Unite ale Americii dar şi din cele mai importante centre universitare din România

A zecea ediţie a evenimentului „Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti” s-a finalizat în acest an cu un număr impresionant de participanţi şi invitaţi, dar şi cu evenimente care au acoperit o gamă largă de activităţi din domeniul medical. La manifestări au fost prezenţi peste 700 de participanţi, dintre care 300 de medici, 300 de asistenţi şi 120 de kinetoterapeuţi. Tema abordată în acest an a fost „20 de ani de Chirurgie Laparoscopică”, prilej cu care au fost efectuate 20 de operaţii prin această tehnică. Ca în fiecare an, manifestările nu au fost lipsite de noutăţi, printre acestea numărându-se introducerea unei secţiuni de prezentări de lucrări ştiinţifice ale medicilor rezidenţi şi decernarea titlului de Doctor Honoris Causa prof. dr. Wilhelm Friedl, şeful Clinicii de Ortopedie, Traumatologie şi Chirurgia Mâinii din cadrul Spitalului din Aschaffenburg din Germania.

„Este o prezenţă constantă în spitalul nostru din anul 2010, ocupându-se îndeaproape de pregătirea celor trei medici ortopezi ai spitalului nostru, care au progresat foarte mult în urma acestei colaborări”, a declarat dr. Adrian Cotîrleţ, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti.


Prima zi a manifestărilor, 25 iunie, a fost dedicată asistenţilor medicali care au participat la cursuri susţinute de Ordinul Asistenţilor Medicali din România şi la sesiuni de comunicări ştiinţifice. „Am fost foarte încântaţi să vedem anul acesta o prezenţă mult mai mare a participanţilor la eveniment. La Ziua Asistentului Medical au participat peste 300 de asistenţi medicali”, a declarat Adina Datcu, director de îngrijiri la Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti. Cea de a doua zi a manifestărilor, vineri, 26 iunie a debutat la ora 9.00 cu un workshop de Oncogenetică şi cu o sesiune de demonstraţii operatorii transmise în direct, în diferite locaţii.


Personalităţi marcante prezente la manifestări
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc începând cu ora 14:00 în sala de conferinţe a Primăriei Municipiului Moineşti, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale şi naţionale. Printre aceştia s-au numărat prof. dr. Mircea Beuran, preşedintele Societăţii de Chirurgie Bucureşti, prof. dr. Nicolae Suciu, preşedintele Societăţii Române de Obstetrică-Ginecologie, conf. dr. Vasile Cepoi, preşedintele Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), ÎPS Arhiepiscop Ioachim, Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Radu Ababei, viceprimarul Bacăului şi ing. Viorel Ilie, primarul municipiului.

„Acest eveniment este parte din calendarul de activităţi pe care noi le desfăşurăm şi este important ca acest eveniment să fie dus în fiecare an mai departe. Cu cât efortul depus este mai mare, cu cât provocările sunt mai multe, cu atât bucuria noastră este mai mare atunci când realizăm ceva”, a menţionat ing. Viorel Ilie, primarul municipiului Moineşti în cadrul deschiderii oficiale.

„Evenimentul este cu siguranţă o onoare pentru oraş, iar echipa de medici este un model pentru orice alt spital din ţară, indiferent de mărimea sa. Acest lucru este evidenţiat şi de prezenţa personalităţilor din străinătate, care se datorează tocmai echipei medicale de aici, pentru că nu clădirea în sine contează, ci medicii care profesează”, a subliniat conf. dr. Vasile Cepoi, preşedintele CoNas.


Manifestările au continuat cu o masa rotundă pe tema „Etică şi deontologie în practica medicală”, unde s-a avut în discuţie dezvoltarea strategiilor pentru creşterea siguranţei pacienţilor în spitale. „Siguranţa pacientului este o problemă actuală, de nivel european, deoarece cu cât tehnologiile medicale se dezvoltă, cu atât cresc şi riscurile dacă nu se respectă procedurile de lucru. Comisia Europeană a constatat că în 2014 s-au cheltuit în jur de 5.4 miliarde de euro pentru efectele adverse asociate actului medical. Spitalul trebuie să fie cel care identifică toate riscurile şi care stabileşte măsuri pentru prevenirea lor”, a declarat conf. dr. Vasile Cepoi, preşedintele CoNAS.


20 de operaţii în două zile
În cele două zile, pe 26 şi 27 iunie, echipe operatorii din ţară şi din străinătate au efectuat în blocul operator al unităţii medicale aproximativ 20 de intervenţii care au putut fi urmărite în direct printr-un sistem de transmisie video. Intervenţiile au fost din domeniul gastroenterologiei, ortopediei, chirurgiei şi al ginecologiei. Pacienţii au beneficiat de aceste operaţii în mod gratuit. „Cazurile sunt de o complexitate deosebită, care au fost selectate în funcţie de gravitatea bolii şi pe baza experienţei echipelor. Mare parte dintre intervenţii sunt din sfera chirurgiei oncologice, vorbim aici şi despre tumori, şi putem menţiona că am avut un caz cu o tumoră de dimensiuni impresionante”, a mai spus dr. Adrian Cotîrleţ, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti.

Echipele au fost alcătuite din profesori universitari ai clinicilor din România, medici ai spitalului din Moineşti şi au fost supervizate de chirurgi ai spitalelor din Israel şi New York. Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti a fost al doilea centru din Moldova şi al şaselea din ţară în care a fost introdusă chirurgia laparoscopică. Din 1995 şi până în prezent au fost realizate peste 9000 de astfel de intervenţii. „Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti” au devenit o tradiţie în societatea medicală din România. An de an, în oraşul din judeţul Bacău ajung medici renumiţi din toată ţara, dar şi din centre universitare importante din străinătate.

Citeşte şi: Maraton chirurgical la Moineşti

Mădălina OLARIU

***
„Echipa de medici de la Spitalul din Moineşti este un model pentru orice alt spital din ţară, indiferent de mărimea sa. Acest lucru este evidenţiat şi de prezenţa personalităţilor din străinătate”, a subliniat conf. dr. Vasile Cepoi, preşedintele CoNas.
***
9002
Acesta este numărul de operaţii laparoscopice realizate la Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti în 20 de ani

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei