Oportunitate de afaceri cu un leac pentru diabet EXCLUSIV
Dimensiune font:
O vasluiancă a început să cultive castraveţi amari, foarte buni pentru persoanele care suferă de „boala dulce” * cunoscut ca şi „insulină vegetală”, leguma verde nu este pretenţioasă şi se vinde cu preţuri cuprinse între 30 şi 40 de lei pe kilogram
O vizită la un prieten din Ardeal i-a adus Eugeniei Ignat, din Vaslui, şi un leac pentru boala soţului ei, care suferă de diabet, şi o idee de afaceri. Amicul vasluiencei consuma castraveţi amari, despre care i-a spus că au certe proprietăţi terapeutice în tratamentul „bolii dulci”. „Am gustat, ne-au plăcut şi am spus să încercăm şi noi. M-am interesat pe Internet şi nu am găsit niciun furnizor în România. În schimb, am găsit în Ungaria de unde am cumpărat 450 de seminţe, cu 1,5 lei bucata. Am făcut un solar şi am pus în pământ 60 de seminţe. Spre bucuria noastră, am obţinut şi prima producţie”, a spus Eugenia Ignat.
Asta se întâmpla în 2015, la un an după vizita în Ardeal. Fiecare plantă a făcut câte 16 castraveţi, aşa că prima recoltă a fost mulţumitoare. „Am început să mâncăm zilnic castraveţi proaspeţi, în salate. Înainte de a face acest tratament glicemia soţului meu era 320, foarte mare (nivelul maxim admis este de 120 – n.r.). După ce castraveţii amari au intrat în obişnuinţa zilnic, glicemia a scăzut, după patru luni şi jumătate, la 160. Evident, au rămas în dieta noastră”, a spus Eugenia Ignat.
Anul trecut, ea a plantat o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi cu acest soi de castraveţi şi a obţinut, la final, 800 de kilograme. A început să vândă în toată ţara atât în stare proaspătă, cât şi uscată. „Am achiziţionat un uscător de legume pe care am aşezat feliile de castraveţi, din care se poate face un ceai foarte bun. şi seminţele au valoare terapeutică, testată deja de noi. Seminţele se macină cu râşniţa de cafea şi pulberea rezultată se combină ori cu suc, ceai sau chiar în mâncare. Noi punem o jumătate de linguriţă de pulbere la o farfurie cu ciorbă”, a continuat Eugenia Ignat.
O cultură nepretenţioasă
Cunoscut ca şi „insulină vegetală”, castravetele amar, Momordica Charantia, nu necesită condiţii speciale de creştere, merge foarte bine şi în solar, dar şi în câmp. La început are nevoie de ceva mai multă apă, dar apoi cultura merge bine, dacă nu sunt calamităţi. „Se poate înfiinţa chiar şi acum, în luna mai, iar ultimele legume pot fi culese de pe rug până la finalul lunii octombrie. Anul trecut am cules ultimii castraveţi pe 25 octombrie”, a spus Eugenia Ignat.
În acest an, ea a scos cultura şi în câmp, pe o jumătate de teren la Gura Bustei, o suburbie a Vasluiului. Dacă totul va merge bine, estimează o producţie de 20 de tone. „La un hectar se pot obţine şi 40 de tone”, a completat Eugenia Ignat.
Vasluianca a contactat şi marile reţele de magazine care ar fi interesate să preia marfa, doar că cer cantităţi mari pe care ea încă nu le produce. „Cei de la Kaufland au cerut, într-o primă fază, 100 de tone. Dacă am fi mai mulţi, dacă ne-am uni într-o asociaţie, ar fi altceva, cu siguranţă am putea obţine cantităţile cerute, dar şi un profit bun”, a completat Eugenia Ignat. Un kilogram de castraveţi amari se vinde cu preţuri cuprinse între 30 şi 40 de lei, chiar şi 45 de lei.
Castravele amar creşte în zonele tropicale din Amazon, Africa de Est, Asia, India, America de Sus şi Caraibe. Seminţele, fructele, fruzele şi rădăcina plantei au fost folosite în medicina tradiţională pentru tratarea unor infecţii microbiene, inflamaţii, febră, hipertensiune arterială şi diabet.
Maura ANGHEL
Eugenia Ignat este singura din judeţul Vaslui care cultivă castraveţi amari.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau