Păstrăvul din Bucovina ajunge la Paris EXCLUSIV
Dimensiune font:
V-aţi gândit vreodată că pasta de păstrăv afumat ar putea fi şi mai gustoasă dacă este combinată cu merişoare, gălbiori, soc sau albăstrele? * studenţii de la Facultatea de Inginerie Alimentară a Universităţii „Ştefan cel Mare” nu numai că s-au gândit, dar au dezvoltat şi un concept de marketing ca să-şi vândă noul produs alimentar * conserva creată în laborator a cucerit juriul de la etapa naţională a concursului „Ecotrophelia”, iar un agent economic vrea să cumpere reţetele
Loredana Elena Sîrghie, Mariana Violeta Bejinariu, Ecaterina Flavia Iiloaiei, Ovidiu Marian Apetrei, Alexandru Iulian Buchi, Alexandru Buțerchi sunt studenţii de la Facultatea de Inginerie Alimentară care au creat în laborator produsul „ForestRout”, o pastă de păstrăv afumat pe care au combinat-o cu merişor şi hrean, gălbiori şi leurdă, flori de soc, albăstrele şi cimbrişor. Conservele care au nuanţe de roşu, galben şi albastru au fost ambalate în borcănele estetice, în aşa fel încât să poată fi vândute şi ca suveniruri. „Face parte din categoria produselor conservate de tip pastă. Într-un singur ambalaj avem trei sortimente de pastă de peşte. Cea roşie este cu merişor şi hrean, cea galbenă cu gălbiori şi leurdă şi cea albastră este cu flori de albăstrele, dulceaţă de soc şi cimbrişor”, ne-a spus studenta Loredana Sârghie.
Cele trei tipuri de pastă nu conţin conservanţi sau aditivi alimentari. Sunt făcute din produse naturale. „Pasta albastră ne-a dat cea mai mare bătaie de cap. Nu ieşea albastru. Am încercat flori de salcâm, soc. În laboratoarele FIA am făcut diferite variante şi am ajuns la albăstrele. Pasta nu este albastră, are doar nişte puncte albastre”, ne-a spus conf. univ. dr. ing. ec. Adriana Dabija, coordonatoarea studenţilor.
Vor reprezenta România la un concurs internaţional
Conservele studenţilor de la Facultatea de Inginerie Alimentară sunt gustoase. Aşa se explică şi faptul că produsul a cucerit juriul de la faza naţională a concursului „Ecotrophelia”. Competiţia s-a desfăşurat la Sibiu în perioada 26-28 iunie. Tinerii de la Suceava se pregătesc să reprezinte România la faza internaţională a competiţiei, care va avea loc în luna octombrie la Paris. „Toate ingredientele pe care le-am folosit sunt luate de la firme specializate. Gălbiorii şi fructele de pădure de la o firmă din Vatra Dornei, albăstrelele, socul şi cimbrişorul le-am luat de la Plafar. Nu ne putem juca cu siguranţa alimentară şi trebuie să dovedim că nu sunt plante sălbatice. Toate au declaraţii de conformitate şi autenticitate”, ne-a spus Adriana Dabija.
Cele trei reţete concepute în laboratorul de la Universitatea „Ştefan cel Mare” şi-au găsit deja un cumpărător. O societate comercială privată din Pojorâta ar vrea să producă conservele de păstrăv cu ingrediente speciale la scară mare. Oana ŞLEMCO
„Prin conţinut şi culoare produsul nostru simbolizează România” - studenta Loredana Sârghie
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau