Patrimoniul Neamţului a intrat în atenţia Europei

default

Dimensiune font:

| 19-03-2018 04:30

 

Judeţul a fost inclus într-un proiect internaţional de valorificare a siturilor din cultura Cucuteni * obiectivele cercetate se află în special în Depresiunea Neamţ, zonă cu un bogat patrimoniu natural şi antropic, dar şi cu un important potenţial turistic * cercetătorii au mai investigat şi celebrul sit cucutenian de la Traian-Dealul Fântânilor, vechi de aproape 6.000 de ani

 

Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, prin intermediul Centrului Internaţional de Cercetare a Culturii Cucuteni Piatra Neamţ, a coordonat un amplu şi complex proiect internaţional de cercetare şi valorificare a patrimoniului cultural neo-eneolitic al judeţului, acesta devenind în epoca globalizării în egală măsură patrimoniu cultural naţional, european şi universal. Investigaţiile au fost efectuate de 15 specialişti de la 3 instituţii prestigioase din România, Germania şi Polonia şi au vizat 8 situri arheologice preistorice reprezentative, cu artefacte de valoare ştiinţifică şi culturală excepţională. În cadrul proiectului au fost întreprinse cercetări arheologice interdisciplinare, moderne, neinvazive, respectiv prospecţiuni geofizice, fotografii aeriene realizate cu drona şi modelări digitale ale terenului. Siturile preistorice conţin îndeosebi vestigii neo-eneolitice, aparţinând culturilor Starčevo-Criş fiind prima civilizaţie neolitică de pe actualul teritoriu al României; ceramicii liniare aparţinând civilizaţiei preistorice europene care a ocupat cel mai vast teritoriu, inclusiv în România, Polonia şi Germania; Cucuteni - cea mai importantă manifestare culturală din întreaga preistorie europeană. „Obiectivele cercetate se află în special în Depresiunea Neamţ, Ozana - Topoliţa a Subcarpaţilor Moldovei, zonă cu un bogat patrimoniu natural şi antropic, deci şi un important potenţial turistic. Acestea sunt: Grumăzeşti-Deleni - cea mai importantă aşezare aparţinând culturii Starčevo-Criş din arealul subcarpatic moldav, cu o vechime de aproximativ 8000 de ani; Ţolici-Hălăbutoaia care alături de Lunca-Poiana Slatinei reprezintă cea mai veche exploatare de sare din lume, valorificată neîntrerupt de peste 8 milenii; Oglinzi-Băi un alt punct de exploatare a sării utilizat încă din preistorie, de către primele comunităţi umane cu mod de viaţă sedentar de pe aceste meleaguri, precum şi importantele aşezări cucuteniene de la Ghindăoani-Dealul Ivaşcu, Valea Seacă - Ferma de Vaci, Valea Seacă - Dealul Ciritei şi Vânători-Neamţ - La Budăi, ale căror vestigii au o vechime de 5500-6500 de ani”, a precizat Constantin Preoteasa, reprezentantul Complexului Muzeal Judeţean.

Investigaţii în 21 de situri arheologice cu vestigii neo-eneolitice

Cercetătorii au mai investigat şi celebrul sit cucutenian de la Traian-Dealul Fântânilor, datând de aproximativ 6.000 de ani, situat în Depresiunea Cracău - Bistriţa a Subcarpaţilor Moldovei. De altfel, situl arheologic cu vestigii aparţinând culturii Starčevo-Criş de la Grumăzeşti- Deleni reprezintă cea mai veche aşezare umană din Europa cercetată neinvaziv până în prezent. În perioada 2015-2018 au fost efectuate astfel de demersuri asupra a 21 de situri arheologice cu vestigii neo-eneolitice şi medievale, de importanţă cultural-ştiinţifică deosebită. Cercetările au fost autorizate de către Direcţia Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi avizate de Comisia Naţională de Arheologie, iar fotografiile aeriene realizate cu drona au fost autorizate inclusiv de Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Investigaţiile au fost efectuate de instituţia nemţeană în parteneriat cu prestigioase centre universitare şi de cercetare din străinătate, respectiv Institutul de Pre- şi Protoistorie al Universităţii „Friedrich-Alexander” din Erlangen-Nürnberg (Germania), Institutul de Istorie al Universităţii din Regensburg (Germania) şi Institutul de Arheologie al Universităţii din Rzeszów (Polonia). „Rezultatele cercetărilor neinvazive prezintă importanţă cultural-ştiinţifică deosebită, ele permiţând localizarea precisă a siturilor în teren, stabilirea formei, dimensiunilor şi limitelor acestora, tipurile de complexe existente, organizarea lor, precum şi gradul actual de conservare a vestigiilor. Nu în ultimul rând, poate fi stabilită şi zona de protecţie a staţiunilor arheologice respective. Datele ştiinţifice nou-obţinute le completează şi uneori le corectează pe cele vechi, contribuind la actualizarea informaţiilor existente actualmente în Repertoriul Arheologic Naţional şi în Lista Monumentelor Istorice”, au mai precizat reprezentanţii Complexului Muzeal Judeţean Neamţ. Şi în 2018, specialiştii nemţeni vor derula numeroase investigaţii arheologice asupra unor situri din cuprinsul judeţului Neamţ, cu vestigii aparţinând diferitelor perioade şi civilizaţii, ce vor avea în vedere protejarea, cercetarea, valorificarea şi promovarea patrimoniului cultural material şi imaterial, mobil şi imobil, în beneficiul specialiştilor, publicului, autorităţilor locale şi centrale.

Gianina BUFTEA

 

Rezultatele cercetărilor neinvazive prezintă importanţă cultural-ştiinţifică deosebită şi permit localizarea precisă a siturilor în teren.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei