FOTO Şeful SIPI Suceava, comisarul-şef Cristian Macsim, reţinut pentru favorizarea infractorului UPDATE

default

Dimensiune font:

| 23-12-2014 12:10

 Cristian Macsim ar fi respins un raport care prezenta muşamalizarea unui caz de către un procuror * este vorba despre un accident rutier petrecut în anul 2010, în care ar fi fost implicat un agent de poliţie de la un post comunal * şeful SIPI a fost dus la audieri

 UPDATE: Comisarul-şef Cristian Macsim, şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava, fost „doi şi un sfert”, a fost reţinut aseară pentru o perioadă de 24 de ore. El este acuzat de comiterea a patru infracţiuni de abuz în serviciu şi două infracţiuni de favorizarea infractorului.

Ancheta în acest caz a început încă de la primele ore ale dimineţii, iar locuinţa lui Cristian Macsim din cartierul Burdujeni a fost percheziţionată timp de mai multe ore. Reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au verificat şi maşina ofiţerului, marca BMW.

După ce au ridicat mai multe documente, dar şi unitatea calculatorului personal, comisarul-şef Cristian Macsim a fost urcat într-o maşină a DNA Suceava şi condus la sediul acestei instituţii, fără a răspunde la întrebările adresate de jurnalişti.

Aseară, după mai multe runde de audieri, Cristian Macsim a fost trimis după gratii pentru 24 de ore, iar cel mai probabil astăzi va fi dus la arestare pentru o perioadă de 30 de zile.

Ioan Bulboacă, avocatul care-l reprezintă pe şeful SIPI Suceava, a declarat că acuzaţiile aduse nu sunt probate în nici un fel.

„Este vorba despre un document la nişte informări ale unui subordonat şi despre care se face vorbire în acuzaţii, potrivit cărora în calitate de şef nu le-a dat curs. Din punctul de vedere al apărării, sunt doar simple speculaţii nesusţinute de probe, deoarece dacă ne raportăm la normele interne ale SIPI nu era de competenţa şefului acestui serviciu să dea curs procedurilor ce urmau acelor informări, fiind de competenţa exclusivă a şefului de birou. Clientul meu a respectat întru-totul normele şi procedurile interne”, a arătat avocatul Ioan Bulboacă.

 

Trei poliţişti din Gălăneşti au fost aduşi la audieri

La sediul DNA Suceava au mai ajuns pentru audieri şi trei poliţişti de la Sediul Poliţiei Rurale Gălăneşti. În fruntea lor se află chiar şeful acestei structuri, comisarul Marius Ciotău, dar şi doi agenţi-şefi, Ilie Pârghie, nimeni altul decât soţul primăriţei Maria Pleşca din Voitinel, şi agentul Constantin Checheriţă.

Aseară, în jurul orei 20.30, împotriva ultimei persoane menţionate se luase măsura controlului judiciar, infracţiunile reţinute în sarcina lui Checheriţă fiind fals intelectual, uz de fals şi cercetare abuzivă.

Potrivit procurorilor DNA Suceava, poliţiştii de la Gălăneşti erau suspectaţi de fapte de corupţie în baza unor acte emise de procurori suceveni, dar prin felul în care au procedat au dus la împiedicarea tragerii la răspundere a celor vinovaţi. Aseară, procurorii DNA au decis să-i reţină pentru o perioadă de 24 de ore pe comisarul Marius Ciotău şi pe agentul-şef Ilie Pârghie.

Pe lista suspecţilor se afla şi Florin Timu, şef birou în cadrul SIPI Suceava. Acesta a fost audiat aseară târziu, o măsură în ceea ce-l priveşte fiind luată după închiderea ediţiei. Mai trebuie spus că ieri la prânz a fost percheziţionat şi sediul SIPI Suceava, de unde au fost ridicate, de asemenea, mai multe probe în dosar.

 

Percheziţii

Procurorii DNA Suceava au făcut, ieri, percheziţii la şeful Serviciului de Informaţie şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava, Cristian Macsim, şi la cinci agenţi de poliţie, suspectaţi de abuz în serviciu, cercetare abuzivă şi favorizarea infractorului, fapte care ar fi fost comise în perioada 2013-2014.
Afacerile unii şef pătat
La finalul percheziţiilor, comisarul Cristian Macsim a fost dus la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Suceava, unde a fost audiat. De asemenea, la DNA Suceava vor fi audiaţi şi ceilalţi cinci agenţi de poliţie.
În documentele anchetatorilor se arată că şeful SIPI Suceava ar fi respins oficial un raport informativ referitor la implicarea procurorului Dâmbu Dumitru în muşamalizarea unui accident rutier petrecut în anul 2010, în care a fost implicat agentul de poliţie Lămăşanu Iulian, din cadrul postului de poliţie comunal. „Există suspiciuni că procurorul l-ar fi favorizat pe agent în mod abuziv, cu încălcarea normelor de procedură penală, pentru a omite tragerea la răspundere penală a acestuia, în sarcina căruia se reţinuse infracţiunea de conducere pe drumurile publice având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală”, spun procurorii.
Cristian Macsim refuza rapoarte investigative
Anchetatorii susţin că procurorul Dumitru Dâmbu ar fi primit bani pentru a dispune o soluţie de netrimitere în judecată a lui Iulian Lămăşanu, care atunci când a provocat accidentul conducea maşina poliţiei. Incidentul a avut loc în localitatea Costişa. Procurorii au mai arătat, în documentul citat, că şeful SIPI Suceava ar fi refuzat şi alte rapoarte investigative documentate de ofiţerii din subordinea sa. „Fiind în prezenţa unei scurgeri de informaţii din care rezultau indicii de comitere a unor fapte grave de contrabandă cu ţigări în care erau implicaţi şi poliţiştii din zonă, care anchetau pe informatori ai DIPI, comisarul şef Macsim Cristian era obligat, prin prisma atribuţiilor sale de serviciu, să ia măsuri urgente de atenţionare a ofiţerilor de informaţii, pentru a înceta legătura telefonică cu informatorul său ori să anunţe, de îndată, procurorul de caz”, au mai scris procurorii în document.
Dumitru Dâmbu acuzat de fapte de corupţie
DNA arată, într-un comunicat de presă, că procurorii suceveni fac cercetări în această cauză pentru „infracţiuni asimilate celor de corupţie, infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei şi infracţiuni de fals, comise în perioada 2013-2014”. Dumitru Dâmbu, fost procuror şef al Secţiei de urmărire penală din Parchetul Tribunalului Suceava, a fost cercetat în stare de arest preventiv, pentru fapte de corupţie şi trimis în judecată în luna octombrie, alături de primarul suspendat al municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, judecătorii Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea, de la Judecătoria Rădăuţi, şi omul de afaceri Constantin Babiuc. Potrivit procurorilor, în perioada 27 ianuarie 2011 - 3 aprilie 2014, primarul Aurel Olărean, judecătorii Prandea şi Bărbuţă şi procurorul Dâmbu l-ar fi sprijinit pe omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc să exercite presiuni pentru a determina o persoană să renunţe la dreptul de proprietate asupra unei părţi dintr-un imobil situat în municipiul Rădăuţi, având destinaţia magazin alimentar şi bibliotecă, în favoarea unei alte persoane aflate în anturajul omului de afaceri.
Andrei CĂLĂTORU

„Şeful structurii, Macsim Cristian, punea multiple piedici. El refuza categoric unor subordonaţi rapoarte investigative documentate, din care rezultau indicii de comitere a unor infracţiuni de către poliţişti şi de către un procuror din judeţul Suceava. Rezulta că Macsim Cristian protejează, în acest mod, persoanele vizate în informaţiile respective” –procurorii DNA

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei