Piscicultorii, la un pas de faliment!

default

Dimensiune font:

| 21-02-2017 07:00

În agricultură, pentru a aloca 10% din recoltă hrănirii gâştii cu gâtul roşu, fermierul primeşte 200 de euro/ha * pentru piscicultură, care asigură hrana a peste 100 de specii de păsări şi mamifere cu circa 30 - 40% din producţia sa, investitorului nu i se acordă nimic

O hotărâre de Guvern emisă în urmă cu zece ani şi care a fost pusă în aplicare abia acum face ca majoritatea piscicultorilor din România să intre în faliment, iar producţia de peşte autohton, şi aşa puţină, să fie compromisă. Unii dintre fermierii piscicoli din România – cu preponderenţă din bazinul hidrografic Prut - Bârlad, dar vor urma toţi cei care desfăşoară activitate de acvacultură în lacuri de acumulare cu folosinţă complexă – au primit notificări din partea Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), prin administraţiile bazinale, prin care li se comunică imposibilitatea încheierii unei locaţiuni în temeiul HG 632/2007, din cauza faptului că acumulările respective nu sunt cuprinse în anexa aferentă Ordinului MMAP nr. 1222/2008 şi, pe cale de consecinţă, se pune în vedere scoaterea producţiei de peşte existentă în acumulări în termen de 20 de zile, lucru imposibil din punct de vedere tehnic.

Consecinţe devastatoare

ANAR ar urma să scoată la licitaţie acumulările piscicole, iar preţul de pornire, de 500 de euro pe hectar, este cu mult peste posibilităţile administratorilor. Consecinţele pe plan economic ale punerii în aplicare a unei astfel de notificări sunt legate în primul rând de intrarea în faliment, în maximum şase luni a unor operatori economici, ca urmare a imposibilităţii de a-şi desfăşura obiectul de activitate, piscicultura.

De asemenea, se vor pierde investiţiile realizate, dintre care o parte din fonduri europene, iar producţia de peşte pe care ar fi urmat să o realizeze agenţii economici respectivi va fi înlocuită cu peşte provenit din import. În plan social, punerea în aplicare a notificărilor primite deocamdată se soldează cu pierderea a 350 de locuri de muncă directe şi a altor 150 de job-uri indirecte. Din punct de vedere a impactului asupra mediului, se estimează că cele peste 300 de tone de peşte ce ar urma a fi utilizat ca material de populare pentru anul 2017 doar de către fermierii ce au primit notificări vor muri, nemaivând unde să îl populeze, ceea ce va genera, pe lângă pierderea economică, şi un dezastru ecologic. Totodată, circa 120 de ferme piscicole dintre cele circa 500 înregistrate legal în Romania nu pot şi nu vor putea accesa fonduri europene, fiind excluse de la finanţare din cauza acestui blocaj.

În judeţul Bacău există două acumulări aflate în această situaţie, cele de la Antoheşti şi Fichiteşti, însă administratorii de aici spun că, deocamdată, nu au primit notificările respective.

Zero euro pentru piscicultori

Semnalul de alarmă este tras de Cătălin Platon, directorul executiv al Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Pescărie „ROMFISH”, reprezentantă legitimă a intereselor producătorilor din acvacultură din România. El spune că, „în ultima perioadă, din cauza H.G. nr. 632/2007 şi a Ordinului MMAP 1222/2008, lacurile de acumulare în care se practică acvacultura au o soartă ambiguă: pe de o parte, ANAR a emis notificări de părăsire a acestora de către fermieri, nu există temeiul legal prin care în acestea să se poată continua activitatea, cu excepţia contractului-abonament pentru utilizarea resurselor de apă, dar pe care ANAR refuză să-l prelungească. Astfel, activitatea de piscicultură în lacuri de acumulare cu folosinţă complexă va înceta, iar România va spori importul de peşte din Ungaria, Bulgaria şi Grecia”.

Directorul „ROMFISH” a trimis până acum mai multe memorii preşedintelui Senatului, Camerei Deputaţilor, ministrului Agriculturii, dar şi preşedinţilor comisiilor de agricultură din cele două Camere, în care a prezentat starea pisciculturii româneşti. Conform raportului, România este un importator net de peşte şi produse pescăreşti, cumpărând anual peste 100.000 de tone şi realizând din producţie internă circa 15.000 de tone. Pe lângă peştele congelat (macrou, hering, cod) pe care nu îl produce, ci îl importă, piaţa românească apelează şi la importuri pentru specii care se produc în România (crap, păstrăv) adus mai ales în stare vie, de la ţările vecine (Ungaria şi Bulgaria), la preţuri aflate mult sub costurile de producţie autohtone.

România are 103.000 de hectare amenajate pentru piscicultură înregistrate în Registrul Unităţilor de Acvacultură şi încă circa 40.000 neînregistrate. Totalul suprafeţei amenajate pentru piscicultură, în zona continentală, la nivelul UE 28, este de circa 400.000 de hectare. Specificul activităţii de piscicultură al României este similar cu cel al altor ţări din Europa Centrală şi de Est (Ungaria, Polonia, Cehia, Germania), şi anume creşterea crapului în policultură cu alte specii de apă dulce, ce valorifică potenţialul trofic al apelor din amenajările piscicole, utilizând toate nişele trofice disponibile (de la alge, la vegetaţia macrofită şi până la răpitori, care asigură un echilibru sanitar al efectivelor piscicole). Totuşi, acest potenţial uriaş pe care România îl are nu poate fi confirmat şi în producţia efectivă, situându-ne, în medie, la producţii de 100 kg/ha, faţă de peste 500 kg/ha, în Ungaria, Cehia şi Polonia.

Toate programele de subvenţionare şi de investiţii de care a beneficiat sectorul agricol au ocolit sistematic piscicultura, mai ales din cauza asocierii pisciculturii, care e o activitate care îmbină activităţile agricole, cu zootehnia, cu pescuitul care nu poate fi subvenţionat deoarece extrage resurse naturale din mediul înconjurător. În acest mod simplu, peştele a devenit singurul produs agricol care nu a primit subvenţie niciodată, spre deosebire de porcine, bovine, ovine, galinacee, albine sau viermi de mătase. În vreme ce, la agricultură, pentru a aloca 10% din recoltă hrănirii gâştii cu gâtul roşu fermierul primeşte 200 de euro/ha, pentru piscicultură, care asigură hrana a peste 100 de specii de păsări şi mamifere, cu circa 30 – 40% din producţia sa, nu se acordă nimic”, a mai spus directorul executiv al „ROMFISH”.

Ce ar trebui făcut

Conducerea „ROMFISH” vine şi cu propuneri concrete pentru rezolvarea problemei. Astfel, trebuie clarificată, printr-o hotărâre de Guvern, modalitatea de practicare a pisciculturii / acvaculturii şi lista celor aproximativ 180 de lacuri de acumulare în care se poate practica acvacultura, cu sau fără furajare. Nivelul chiriei sau al costului apei trebuie corelat cu productivitatea piscicolă naturală a acumulărilor, pe zone climatice. În prezent, nivelul acestei chirii percepute de ANAR nu poate fi plătit de activitatea de piscicultură şi orice încercare de a achita aceste sume va avea efecte negative asupra calităţii apei.

În ce priveşte sprijinirea acvaculturii, „ROMFISH” propune, printre altele, emiterea unui ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Ministerului Apelor şi Pădurilor cu privire la lista lacurilor în care se practică acvacultura şi la legislaţia aplicabilă pentru utilizarea resurselor de apă pentru aceasta. Florin CRĂCIUN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei