Portretul femeii de succes

default

Dimensiune font:

| 08-03-2015 14:26

Pasiune, ştiinţă şi drag de oameni, toate dublate de ambiţia de a face lucruri durabile, acestea sunt câteva dintre ingredientele reţetei prin care fiecare doamnă poate atinge performanţa * fie că sunt femei de afaceri, artiste ori educatoare sau mame devotate, toate au în comun – puterea de muncă, dragostea pentru ceea ce fac şi forţa de a-şi împlini misiunea * în Moldova sunt multe doamne ale căror poveşti de viaţă pot fi repere

Fiecare dintre noi are o definiţie proprie pentru succes. Pentru unii înseamnă afaceri, bani, pentru alţii sprijinul oferit celor din jur sau o familie închegată. Indiferent ce faci, important este să pui suflet şi să ai respect pentru cei din jur şi multe doamne din Moldova au demonstrat că pot urca oricând pe un podium al excelenţei.
„Musette” vinde pantofi la Paris
Cristina Bâtlan, din Huşi, cunoscută şi drept „doamna Musette”, este unul dintre puţinii antreprenori români din domeniul încălţămintei care a reuşit să vândă în New York sau Paris. Avea 18 ani si era studentă la Facultatea de Drept când a decis să îşi deschidă propria companie. Nu lucrase niciodata înainte, iar deschiderea propriei afaceri a făcut să devină şi să rămână de atunci până în prezent propria ei şefa. Între timp a hotărât să abandoneze studiile universitare pentru a-şi concentra atenţia asupra companiei care astăzi este prezentă în capitalele modei şi în curând la Londra şi München şi care a avut în 2013 venituri de 10,7 milioane de euro. Preţul unei perechi de pantofi de la Musette costă în medie 500 de lei. În România, producătorul de încălţăminte deţine două fabrici şi 28 de magazine dintre care 19 pe piaţa locală, iar restul în afara ţării, respectiv în Israel (2), Bulgaria (2), Mongolia (1), Liban (1), Franţa (1), Austria (1) şi SUA (1 - în curs de relocare) şi va deschide magazine în Londra şi Berlin sau München. „Vrem ca în 2020 să fim o marcă internaţională, cu circa 200 de magazine, cele mai multe în străinătate. Mai deschidem şi în România, în oraşe medii precum Sibiu, Brăila, eventual Arad, însă potenţialul pieţei locale este limitat“, spune Alin Bâtlan, unul dintre acţionarii companiei. Pe lângă pantofi Musette mai vinde genţi şi accesorii.

„O femeie poate reuşi în viaţă asumându-şi feminitatea”
Catrinel Zaharia are o experienţă de peste 17 ani în mediul de afaceri, din care 10 ani în sistemul bancar, unde spune că feminitatea este mai mult înghiţită decât pusă în valoare.  Ea crede că o femeie poate reuşi în afaceri, dar şi în viaţa personală, asumându-şi feminitatea şi coştientizând că lupta pentru egalitatea între femeie şi bărbat nu este firească. „În sistemul bancar, femeile vor să dovedească că pot fi egale bărbaţilor, că pot accede cu aceeaşi uşurinţă în poziţiile lor de management, iar asta se întâmplă cu un efort extraordinar, de multe ori în detrimentul vieţii personale şi al feminităţii. Chiar şi fizic, vedem femei îmbrăcate în costume cu tentă din ce în ce mai bărbătească, ceea ce duce invariabil la ascunderea feminităţii“, a explicat Catrinel Zaharia, Senior Business Consultant, al companiei Extind Management, şi autoarea cărţii „Totul pentru femei - mic tratat de regăsire“. Ea mai adaugă că succesul în business este datorat şi faptului că femeile pot să vadă frumosul în orice aspect, reuşind astfel să relaţioneze diferit faţă de bărbaţi, să asculte activ şi să aibă aibă îndrăzneala de a fi mai vizionare şi mai conştiincioase atunci când îşi asumă o anumită sarcină.

„Curajul este important

Nu există afaceri fără viziune şi ambiţie, iar exemplul Doinei Cepalis (Roman) este relevant. A intrat în mediul de business în 1994, iar acum conduce una dintre cele mai importante companii din România, Te-Rox Prod, producător de accesorii de scaune auto pentru copii, lider de piaţă pe nişa în care activează. „Am avut curaj şi asta le spun şi tinerilor cu care lucrez. Nu m-am dat bătută niciodată, am fost atentă la oportunităţi şi mi-am folosit toată experienţa”, a spus Doina Cepalis. Întreaga producţie este destinată exportului, iar scaunele şi accesoriile realizate de Te-Rox ajung în peste 60 de ţări.

Afaceri dure cu mănuşă de catifea

Carmen Solomonescu este un nume greu în afaceri atât la Botoşani, cât şi în ţară, având în vedere că produsele lactate Solomonescu se vând în toată țara și că firma din satul Miron Costin, comuna Vlăsinești, este printre cei mai mari jucători de pe piață. De 15 ani lucrează, alături de soțul ei, în compania Lacto Solomonescu, pe care au clădit-o de la zero și au transformat-o într-unul dintre cele mai puternice branduri în industria de profil. Cât de ușor îi este unei femei într-un astfel de business?
„O femeie trebuie să muncească 200% mai mult decât un bărbat pentru a avea succes, pentru a performa. Am muncit 15 ani în firmă și într-o periodă în care nu a fost ușor în afaceri”, a spus Carmen Solomonescu. Aceasta susține că un business de succes ar trebui să aibă în echipa de conducere și o femeie pentru că are calități care pot duce la creșterea afacerii. „Eu cred că în orice board al unei companii trebuie să fie și o femeie. O femeie este mult mai responsabilă, meticuloasă, intuituvă, mult mai puternică. De altfel, femeia duce greul și în viața de zi cu zi, nu bărbatul. Dacă este promovată și incurajată, femeia poate demostra că este în măsură să gestioneze performant un business. În plus, o femeie are în sânge meseria de mamă. La mine aceasta este rețeta succesului, nu știu dacă e un șablon, dar la mine asta e”, a completat Carmen Solomonescu, precizând că își încurajează toate subalternele să promoveze și să performeze în job-ul pe care îl au.
Femeia care conduce business-ul Lacto Solomonescu susține că succesul în afaceri are și o parte mai puțin văzută. „Cel mai mare regret al meu este că petrec puțin timp cu fetele mele. Cu soțul meu sunt împreună foarte mult timp în firmă, dar cu fetele mele petrec puțin timp și de asta dacă aș avea de unde aș cumpăra timp liber să stau cu ele, dar nu am de unde”, a concluzionat Carmen Solomonescu.

Multă muncă

Succesul femeilor în afaceri vine după multă, foarte multă mută muncă, este de părere Aurica Cozma, directorul dealerului auto Xandor. Aceasta spune că toate femeile care au succes în afaceri au muncit de câteva ori mai mult decât bărbații care au ajuns la același nivel de business. „Femeile muncesc de câteva ori mai mult în afaceri pentru a avea succes. Ele muncesc mult la locul de muncă, dar mai sunt și mame, dar și soții pe lângă femei de afaceri. Dar nu vreau ca de ziua femeilor să-i supăr pe bărbați pentru că ei sunt niște sensibili și niște eterni copii”, a declarat Aurica Cozma. Aceasta conduce cel mai mare dealer-auto din județul Botoșani, Xandor, care comercializează autoturismele mărcii Dacia. Și Marcela Florariu este o o femeie de succes în afaceri, conducând agenția imobiliară Venus, una dintre cele mai vechi și mai mari agenții din Botoșani. Aceasta este de părere că și femeile și bărbații muncesc mult în business, dar că fiecare are domeniile în care le este mai ușor. „De muncit în afaceri muncim cu toții, dar noi femeile putem performa mai ușor în servicii, pe când bărbații au clar domeniile lor, iar unul dintre ele este cel al construcțiilor”, a spus Marcela Florariu.

Talent şi forţă interioară

Mioara Iacob crede mult în talent şi în forţa interioară. Este cunoscută în Bacău şi pentru „Concertul Inimii”, un eveniment celebru pe care îl organizează în fiecare an în Parcul Catedralei şi care îi care ca protagonişti pe elevii talentaţi din localitate, cărora le-a pus la dispoziţie gratuit şi un spaţiu în care pot susţine oricând reprezentaţii. Ea este şi un iscusit om de afaceri, a pus la punct un lanţ de birouri de traduceri, dar cel mai mult iubeşte să lucreze cu sufletul oamenilor. Este pasionată de numerologie, ştiinţa care „te ajută să te descoperi şi să afli cine eşti”.

Acestea sunt câteva dintre doamnele din Moldova care pot fi oricând un exemplu. De fapt, fiecare femeie este o poveste în sine pe care ar fi bine să o rostească zilnic, pentru a-şi spori încrederea şi forţa interioară.

Citeşte şi: Moldova pierde produsele tradiţionale

Dan CONSTANTINESCU


În România, una din trei companii este condusă de femei, acestea deţinând 35% din IMM-urile din România, iar afacerile pe care le conduc au înregistrat în ultimii trei ani o creştere anuală cu 2% peste media naţională a companiilor.


Văduva cu zece copii
Nu a pus pe picioare o afacere, dar este o femeie de succes, în pofida greutăților cu care se confruntă în fiecare zi. Rodica Gheorghe din Șcheia, căci despre ea este vorba, este mama zece copii. Doar trei dintre ei sunt majori și la casele lor. Pe ceialalți șapte, îi crește singură, pentru că soțul ei l-a răpus cancerul. Cel mai mic dintre copii este elev în clas a aV-a, iar fata cea mare are 32 de ani. Rodica Gheorghe muncește cu ziua, ca să-și întrețină familia. Copiii ei nu suferă de foame și sunt premianții clasei.  „Nu mă ajută nimeni dar mulţumesc lui Dumnezeu că nu a fost zi în care să nu le dau de mâncare”, povesteşte Rodica Gheorghe. Anul trecut, Iriana, una dintre fetele femeii, a termina facultatea. Fata a luat licența cu 9,7. „Am zece copii pe care îi cresc singură de când mi-a murit soţul. A avut cancer şi s-a dus acum doi ani. Ultima lui dorinţă, pe patul de moarte, a fost să trimit copiii la şcoală, indiferent cât de greu îmi va fi. si asta fac. Irina a terminat anul trecut facultatea, a luat licenţa cu 9,70, iar acum îşi caută de lucru. Doi băieţi sunt la liceu, iar cei mici merg la scoala din scheia. Mai am o fată, căsătorită, locuieşte tot aici în sat. A fost diagnosticată cu tumoră cerebrală. O ajut şi pe ea cum pot. Are şi ea două fete, una de 11 ani şi una de doi ani. Nu ştiu ce se va întâmpla şi cu ea”, a mai spus Rodica Gheorghe. Deși de etnie rromă, deși s-a zbătut toată viața într-o sărăcie lucie, femeia nu și-a trimis niciodată copiii la cerșit. „Copiii mei nu au fost niciodată la cerşit, toţi au făcut şcoală. Doar Estera are doar trei clase. E bolnavă rău sărăcuţa. E diagnosticată cu nevroză mixtă cu ticuri şi are pensie de handicap. A stat internată pe la Socola dar acum e acasă. Am grijă de ea”, ne-a mai spus mama celor zece copii. Vineri, reperzentantele IMM Suceava au premiat-o pe Rodica Gheorghe, pentru curajul și voința de care a dat dovadă în viață.


Ziua Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909 în New York, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, care avusese loc cu un an mai devreme. În 1908, 15.000 de femei au mărşăluit cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune şi dreptul la vot. În 1910, în urma unei Conferinţe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 ţări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceeaşi zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

Bancul Zilei

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei