« Inapoi

Prăpăd în Moldova din cauza ninsorilor abundente

Prăpăd în Moldova din cauza ninsorilor abundente#1
Mărime font - +

Peste 100 de localităţi şi aproape 20.000 de băcăuani au rămas fără curent electric * probleme similare au avut loc şi în celelalte judeţe ale Moldovei

Ninsorile şi vântul au lăsat în beznă peste o sută de localităţi şi aproape 20.000 de abonaţi din judeţul Bacău. Dacă la primele ore ale dimineţii erau afectate 105 localităţi şi 15.031 de abonaţi din judeţul Bacău, la ora 13.00 doar localităţile Asău, Ghilăveşti, Bolătău, Sascut, Pânceşti, Valea Seacă, Orbeni, Oprişeşti, Ştefan Vodă, Dofteana, Racova, Gârleni, Lespezi, Frumoasa, Schitu Frumoasa şi Câmpeni nu erau alimentate cu energie electrică, iar Moineşti, Târgu Ocna, Buhuşi şi Dărmăneşti erau parţial alimentate. „Au fost afectate zece linii electrice şi 202 posturi de transformare sunt nealimentate cu energie electrică, fiind afectaţi 19.145 de abonaţi. Se lucrează cu zece echipe de intervenţie pentru depistarea defecţiunilor şi control pe linii, se defrişează vegetaţie, se îndreaptă stâlpi şi se refac conductele rupte”, a declarat ieri Andrei Grecu, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău.

Nici în ceea ce priveşte drumurile situaţia nu a stat mai bine. Ieri dimineaţă, circulaţia pe DN 11 Bacău - Oneşti a fost parţial întreruptă pe dealul Măgura, pentru degajarea unui arbore înclinat ce punea în pericol participanţii la trafic, iar, ca urmare a fenomenelor meteorologice deosebite, a fost activat comandamentul de deszăpezire instituit la nivelul Serviciului Public Judeţean de Drumuri Bacău. S-a acţionat cu utilaje specifice în zonele Buhuşi - Runc, Buda - Poduri, spre Moineşti, iar, pe DJ 252, au existat copaci căzuţi sub greutatea zăpezii care au trebuit toaletaţi. „Pe DJ 252, în pădurea Buhoci, la Răchiţeaua, au fost copaci care s-au aplecat şi s-au rupt crengi, dar am trimis un operator care taie crengile şi curăţă carosabilul”, a spus Lenuţa Ardeleanu, directorul SPJD Bacău. Aceasta a adăugat că a trimis un autogreder şi în zona Izvoru Berheciului - Coloneşti, unde se circula greu şi erau maşini ce nu erau echipate corespunzător. Au mai fost trimise utilaje în Buhuşi - Runc, satul Buda, din comuna Poduri, şi în Găiceana. Lenuţa Ardeleanu a arătat că, pe drumurile judeţene, se circula normal, nefiind probleme deosebite.

Cod galben

Municipiul Bacău rămâne sub avertizarea „Cod galben” de precipitaţii însemnate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare, până azi, la ora 14.00, potrivit atenţionării emisă de către Administraţia Naţională de Meteorologie.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Bacău monitorizează permanent evoluţia fenomenelor meteorologice, fiind dispuse măsurile aferente intervenţiei pentru îndepărtarea zăpezii de pe partea carosabilă şi trotuare sau a copacilor căzuţi ori doar cu crengi rupte. Contractele de deszăpezire sunt în vigoare în municipiul Bacău, firmele care au contractat servicii de deszăpezire pentru sezonul rece 2016- 2017 fiind înştiinţate pentru a interveni în cazul depunerii unui strat de zăpadă consistent”, a precizat Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău.

Probleme şi în alte judeţe

Condiţiile meteo din ultimele ore au afectat alimentarea cu energie electrică în mai multe zone din Moldova. Vântul puternic şi precipitaţiile căzute în ultimele 24 de ore au cauzat mai multe avarii în zonă, în special la liniile electrice aeriene. Au fost afectate în special elemente de izolaţie şi conductoare electrice, precum şi consolele de susţinere ale acestora. Astfel, în judeţul Neamţ au fost stâlpi de medie tensiune rupţi în zonele Potoci şi Vaduri, fiind întreruptă alimentarea cu energie la staţiile de pompare a apei din zonă. În ciuda condiţiilor neprielnice, echipele Delgaz Grid au intervenit pentru identificarea şi remedierea avariilor apărute.

În pofida condiţiilor dificile, intervenţiile vor continua până la remedierea tuturor avariilor şi reluarea alimentării cu energie. Ieri erau nealimentate (total sau parţial) linii electrice şi posturi de transformare din judeţele Botoşani, Bacău, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. Florin CRĂCIUN

Data publicarii: 21/04/2017
loading...
Adauga comentariul tau
Nume:
E-mail:
Comentariu:
Security Code Imagine nouaAlte titluri din evenimentul > MOLDOVA > BACAU

Ultima ora

CELE MAI CITITE STIRI

Euro stagnează la 4,57 lei

Euro stagnează la 4,57 lei

Media euro a urcat de la 4,5673 la 4,5733 lei, într-o şedinţă în care(...)

 

 

 

editia online din 27.06.2017 - 3:15

Copyright © SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi. In varianta tiparita, cotidianul Evenimentul are o arie de distributie care cuprinde 6 judete: Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui

Statistici T5

Tel - 0232246000 | Fax - 0232246002
Orange - 0752266266
E-mail - contact@evenimentul.ro

Link exchange