Prima sinucigaşă din Breazu, îngropată pe uliţă

default

Dimensiune font:

| 06-11-2013 06:00

* se întâmplă la Iaşi în anul 2013 – prima sinucigaşă din Breazu este disputată de parohia din localitatea ieşeană, de familie şi de proprietarul terenului unde se află îngropată * proprietarul terenului a aşteptat creştineşte să treacă 7 ani pentru ca parohia să-i ia mortul de pe teren şi să-l reânhumeze în cimitirul satului * preotul paroh susţine că femeia este îngropată bine, pe terenul parohiei, că nu va da curs niciunei decizii a instanţei şi că singurul care va face dreptate este doar Dumnezeu * până când instanţa divină sau cea lumească va face dreptate, mormântul sinucigaşei va continua să blocheze, ca un blestem, multe dintre lucrurile lumeşti din jurul cimitirului din Breazu

O femeie care s-a sinucis în anul 2006 pe raza comunei Breazu, nu îşi găseşte liniştea nici în ziua de astăzi. Îngropată conform ritualului ortodox, în fundul cimitirului, Viorica Hartanu, prima femeia care s-a sinucis în Breazu, a purtat şi după moarte blestemul de a nu-şi găsi liniştea, mormântul fiindu-i scos în afara cimitirului, pe o fâşie de pământ care a deschis o stare permanentă de conflict între Victor Buzilă, cumpărătorul terenului, parohia din Breazu şi o altă familie care a ocupat samavolnic o bucată din acel teren. „Preotul mă ponegreşte în fel şi chip în biserică că i-am luat mortu şi terenul parohiei, uitând în mod intenţionat să spună enoriaşilor că ei eu îngropat-o pe acea femeie pe terenul meu, numai ca să nu pot intra în posesia lui. Acu, în marea lui ură, preotul m-a dat în judecată pentru profanare de morminte, da eu nici nu m-am atins de femeie. Oamenii din comună se uită chiorâş la mine şi chiar cineva a spus în biserică că ar trebui să fiu mutat cu terenu, undeva, sus pe deal, ca să stau acolo singur ca un babuin. Instanţa mi-a dat câştig de cauză şi măsurătorile la fel. Parohia şi câţiva dintre vecini mi-au ocupat abuziv 334 de metri pătraţi iar pentru femeia care e îngropată pe terenul meu, nu îşi dau acordul pentru exhumare. Practic, ca să nu mai revendic acel teren, parohia a îngropat pe el o spânzurată”, a declarat Victor Buzilă, cetăţeanul aflat în posesia unei sentinţe civile prin care un număr de 5 pârâţi sunt somaţi să ridice semnele de hotar şi să îi degajeze terenul de construcţii, dar care, totodată, respinge cererea formulată către parohie de deshumare a cadavrului.

Ca să o dăm la pace, el ar vrea ca să scot mortul de acolo şi să pierd astfel şi 118 metri pe care el doreşte să-şi facă drum de acces prin cimitir. Nu e atributul nostru să exhumăm mortul, ci al familiei. La ortodocşi se pot exhuma morţii doar dacă e vorba de sfinţi, de înhumare într-un alt loc în care se mută familia sau de suflete necurate care continuă să bântuie”, ne spune preotul Coroamă.

Mormântul răzleţ din drumul de acces

Toată această poveste începe în anul 2006, când, pe terenul cumpărat de ieşeanul Victor Buzilă în anul 2001, parohia din Breazu oficiază înmormântarea unei femei care s-a sinucis. De aici începe lungul drum al citaţiilor, înfăţişărilor în faţa judecătorilor şi a deciziilor eronate sau în contradictoriu. În sentinţa Tribunalului Iaşi din martie 2013 se arată că familia Buzilă este proprietara de drept a suprafeţei de 334 metri pătraţi, cea care face obiectul litigiului, având categoria de folosinţă drumuri, teren dobândit prin cumpărare, în anul 2001, an în care şi parohia comunei Rediu a devenit proprietara unui teren de 2634 metri pătraţi, dispus în vecinătatea celui cumpărat de familia Buzilă. „Terenului dobândit de parohie prin contract de vânzare cumpărare, i s-a atribuit folosinţa de cimitir sătesc. Reprezentanţii bisericii locale au depăşit limitele proprietăţii lor şi au intrat în folosinţa unei suprafeţe de 176 de metri. În luna martie 2006, parohia şi-a permis să oficieze o înmormântare pe acel teren al familiei Buzilă, a unei persoane care s-a sinucis, având în vedere obiceiurile locale de a înhuma sinucigaşii în marginea cimitirelor. În ce-i priveşte pe pârâţii Prisecariu şi Aiostinei, aceştia le ocupă familiei Buzilă, 158 de metri pătraţi din proprietate, construind nişte adăposturi improvizate pentru păsări”, se arată în decizia Tribunaului Iaşi. Anterior, în anul 2009, Judecătoria Iaşi se pronunţă irevocabil în ce priveşte „lăsarea în deplină proprietate şi linişitită posesie” a terenului de 151 de metri pătraţi de către cei 5 pârâţi care şi-au construit ilegal coteţe pe acel teren, şi obligă parohia să lase familiei Buzilă, în aceleaşi condiţii, terenul în suprafaţă de 118 metri, pe care este amplasat „un mormânt răzleţ”. Familia Buzilă declară apel împotriva acestei decizii, pe motiv că suprafeţele de teren sunt mai mari, eroare corectată anul acesta de Tribunalul Iaşi. Acelaşi complet de judecată din anul 2009, a mai comis o altă eroare şi anume aceea de a respinge cererea de deshumare a persoanei decedate, pe motiv că acest lucru este „de competenţa unui procuror”. „Prima instanţă se află în eroare, considerând că pentru deshumare trebuie o autorizare prealabilă din partea parchetului. Organele de cercetare penală se implică, din oficiu, în asemenea activităţi de deshumare în situaţiile în care decesul persoanei este suspect şi sunt necesare activităţi de investigare pentru stabilierea cauzei decesului, lucru care nu se impune în acest caz”, se arată în decizia Tribunalului.

„Cine a încercat de 2000 şi ceva de ani să lupte împotriva lui Hristos şi a învins?Dumnealui (n.r. Victor Buzilă) crede că poate să se mute aici şi să mai rămână şi în armonie cu satul după ce a făcut?Aici nu e loc de negociere, pentru că cu Dumneazeu nu se negociază”, a conchis preotul parohiei din Breazu

La Breazu, doar Judecata de Apoi poate să dea o sentinţă

În ciuda acestor dispoziţii ale instanţelor de judecată, dar şi a măsurătorilor care îi dau dreptate reclamantului Victor Buzilă, nici parohia, dar nici cei cinci pârâţi care i-au ocupat acestuia terenul cu coteţe neautorizate, nu au catadicsit să lase liber acel teren. După cimitirul din Breazu şi „fâşia sinucigaşei” care a aprins spiritele în această localitate, se află construită o vilă al cărui proprietar a ajuns la rându-i să trăiască un calvar. „Vin oamenii şi mă iau pe mine la împrejur, crezând că eu sunt cel cu terenul. Unii mă ponegresc iar alţii mă iau chiar la mişto, că „ ce faci mă, ţi-ai luat teren de vilă cu mortu în curte?”. Eu dacă eram în locu lu domnu Buzilă, luam un om şi într-o seară aruncam mortu dincolo, în cimitir”, ne spune vecinul ”cel cu frică de Dumnezeu”. Mult mai cu frică de cele sfinte, „care le rezolvă pe toate cele de pe pâmânt”, este protul paroh, Gabriel Coroamă. „După ce s-a săvârşit acea înmormântare, domnul Buzilă a venit după un an şi a spus că i-am îngropat intenţionat o persoană pe terenul lui. Când parohia a luat pământul pentru cimitir, Buzilă nici nu avea teren acolo. De ce până în 2006, atunci când a fost îngropată acea femeia acolo, nu i-a spus nimic preotului care era atunci? Din acte reiese că biserica nu are pâmânt decât acolo. Ca să o dăm la pace, el ar vrea ca să scot mortul de acolo şi să pierd astfel şi 118 metri pe care el doreşte să-şi facă drum de acces prin cimitir. Nu e atributul nostru să exhumăm mortul, ci al familiei. La ortodocşi se pot exhuma morţii doar dacă e vorba de sfinţi, de înhumare într-un alt loc în care se mută familia sau de suflete necurate care continuă să bântuie”, ne spune preotul Coroamă. Şi cum încurcate sunt căile pe acest pământ şi limpezi lucrările Domnului, preotul paroh ne spune cu sinceritate că cel care va rezolva acest caz este însuşi Domnul Isus Hristos, ci nu instanţele şi măsurătorile pământeşti. „Domnul Buzilă nu are nici o hotărâre judecătorească de exhumare a cadavrului şi de mutare a hotarului. El a făcut peste noapte, pe ascuns, acel gard, şi şi-a luat şi persoana decedată în curte. Cine a încercat de 2000 şi ceva de ani să lupte împotriva lui Hristos şi a învins? Dumnealui (n.r. Victor Buzilă) crede că poate să se mute aici şi să mai rămână şi în armonie cu satul după ce a făcut?Aici nu e loc de negociere, pentru că cu Dumneazeu nu se negociază”, a conchis preotul parohiei din Breazu. (Nelu Păunescu)

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

marius

Dec 06, 2013

in legatura cu acest caz controversat si a mijloacelor folosite in dobandirea acelei bucate de teren, tin sa precizez ca nu orice om care se imbraca in negru este neaparat un preot.daca biserica ar fi avut acele acte doveditoare le-ar fi folosit pana acum.in zona se merge pe premiza pamantului lasat de dupa razboi,de stramosii stramosilor nostri.s-au facut anumite masuratori si inainte de 2006 si dupa aceea,drept urmare acest mormant a fost amplasat exact cand dl victor a vrut sa-si revendice bucata de teren,situatia ajungand pana la amentitari directe si indirecte din ambele parti.in plus nici nu se pune problema de o deshumare a pers decedate ci ar trebuii facuta dezgroparea de 7 ani.

mariana

Nov 07, 2013

desi va place sa vb despre acest lc, nu stiti nimic concret, este foarte usor sa arunci cu noroi in preot si in biserica pentru ca nu va iesi sa riposteze in fata voastra, daca dl buzila ar fi avut deptate acum ar fi avut acel teren care nu ii apartine, el este singurul vinovat ca atunci cand si-a achizitionat acel teren in spatele cimitirului nu si-a pus intrebarea pe unde va avea cale de acces, (deci este un cascat), ii este mai usor sa se certe cu biserica decat cu neamurile care i-au vandut terenul, si pentru acea bucata de teren biserica are act de proprietate, contract vanzare cumparare in care nu este mentionat nici o cale de acces a vecinului. deci dl buzila nu mai profitati ca sunteti politist si mutati gardurile aiurea dupa bunul plac si mai dati si prin presa pentru ca acea biserica s-a facut din munca taranului de rand si acel teren sa achizitionat la fel nimeni nu a furat de la tine, asa cum incerci tu sa faci! si biata femeie las-o sa se odihneasca in pace nu te gandesti la familia ei care este si asa indurerata? le mai infingi si tu cutitul in rana????

gogu

Nov 06, 2013

era probabil vorba de de â din a, dar mâncătorii se vede că sunt la servici cu noaptea in cap.

lina

Nov 06, 2013

in acest caz e mult cinism si nemernicie.victor buzila,proprietarul de drept al terenului in cauza,are deplina dreptate,dar este purtat prin instante de atata amar de vreme si silit sa accepte niste ilegalitati,infaptuite de catre niste persoane care nu au frica nici de dumnezeu,nici de lege.se zvoneste prin breazu (se poate de verificat la medicul de familie) ca aceasta biata sinucigasa o fi fost bolnava psihic.in acest caz ea nu trebuia sa fie ingropata in afara cimitirului.e bine stiut,conform legislatiei,ca, intre cimitir si casele celor ce locuiesc in preajma,trebuie sa existe o distanta anumita.este absurd sa-l invoci pe dumnezeu,daca faptele tale sunt nedemne,iar in lacasul sfant nu se instiga la ura.dupa astfel de clerici trebuie sa sfintesti bisericile.

andree

Nov 06, 2013

"reinhumeze", nu "reanhumeze". vai de ea, limba romana!

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei