Primari acuzaţi de şmenuri cu fonduri europene

default

Dimensiune font:

| 14-03-2017 06:00

 

Edilul-şef al comunei Dimitrie Cantemir din Vaslui a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare * în total sunt trei primari care, în mai puţin de un an, şi-au pierdut mandatele * tot atâţia sunt şi la Neamţ, care însă şi-au primit sentinţele în acest an * cauzele sunt afacerile ilegale cu fonduri nerambursabile

 

 

După ce, o bună perioadă, dosarul a fost pasat de Tribunalele Vaslui şi Iaşi, fiind nevoie de intervenţia Curţii de Apel pentru a stabili competenţa şi a demara judecata, s-a dat sentinţa în dosarul în care Dumitru Roman, primarul comunei Dimitrie Cantemir, alături de alte cinci persoane erau cercetaţi penal pentru fraudă cu fonduri europene. Chiar dacă, condamnat la 2 ani de închisoare, judecătorii au decis suspendarea executării sentinţei, Dumitru Roman riscă să-şi piardă mandatul de primar, după ce, anul trecut, a fost reconfirmat prin vot. Dimitrie Cantemir este a treia comună vasluiană, după Fruntişeni şi Oşeşti, care a rămas fără primar la mai puţin de un an după alegeri. Din paguba de 3,3 milioane lei, calculată de procurorii DNA, judecătorii au reţinut doar o treime în sarcina celor 6 condamnaţi, care vor trebui să plătească în solidar peste un milion de lei.

Care sunt acuzaţiile

La începutul anului 2015, procurorii DNA au trimis în judecată întreaga comisie de recepţie a unei lucrări finanţată cu fonduri europene. Dumitru Roman, actualul primar al comunei Dimitrie Cantemir, la momentul comiterii faptelor doar membru în comisia de recepţie a lucrărilor, Corneliu Şerban (dirigintele de şantier), Radu Constantin Iordachi (inginer constructor), Liviu Cojocaru, Florin Dumitrache şi Romeo Stoica (foşti angajaţi ai primăriei), au fost acuzaţi de deturnare de fonduri europene, fals în înscrisuri şi uz de fals.

Fraudele de care sunt acuzaţi cei şase se referă la un proiect SAPARD derulat în anul 2003, la nivelul comunei Dimitrie Cantemir, cu o valoare eligibilă a finanţării nerambursabile de 3,6 milioane de lei, banii urmând a fi achitaţi la recepţia lucrărilor. Durata de execuţie a proiectului era de 11 luni, iar termenul limită de execuţie până la care proiectul trebuia finalizat a fost stabilit la 30 septembrie 2004. Contractul de finanţare a fost modificat prin trei acte adiţionale, stabilindu-se printre altele, noul termen de finalizare a lucrărilor, respectiv data de 20 octombrie 2004, iar data limită până la care beneficiarul putea depune ultima cerere de plată a fost stabilită la 31 octombrie 2004.

La data de 30.10.2004, inculpaţii, în calitate de membri ai comisiei de recepţie a lucrărilor, au atestat în mod nereal, în conţinutul procesului-verbal, finalizarea lucrărilor de construcţie, deşi acestea nu erau executate integral, conform proiectului. Ulterior, acest proces-verbal, împreună cu alte documente, a fost depus la autoritatea contractantă în vederea obţinerii ultimei tranşe a finanţării, în cuantum de 1.090.853 lei (fără TVA)”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

În fapt, drumurile în cauză au fost recepţionate doar pe hârtie, ele nefiind terminate, din această cauză riscându-se pierderea finanţării.

Vineri, după un an şi jumătate de proces, presărat cu numeroase amânări, audieri şi reaudieri de martori ori repetări de expertize, a fost dată o primă sentinţă. Primarul Dumitru Roman a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, fiind cea mai blândă. Pentru aceeaşi infracţiune, ceilalţi 5 inculpaţi, Corneliu Şerban, Radu Constantin Iordachi, Liviu Cojocaru, Florin Dumitrache şi Romeo Stoica fiind condamnaţi, fiecare, la câte 3 ani de închisoare, tot cu suspendare, cu 5 ani termen de încercare.

În cazul lui Corneliu Şerban şi Radu Constantin Iordachi, care mai au o condamnare tot cu suspendare pentru fapte similare petrecute în comuna vecină, Stănileşti, judecătorii au decis contopirea pedepselor, menţinând condamnarea de 3 ani cu suspendare, dar mărind perioada de încercare în care aceştia nu mai au voie să comită alte infracţiuni, la 8 ani. În afara cheltuielilor de judecată, a câte 1.300 lei pentru fiecare condamnat, cei 6 vor trebui să achite în solidar către AFIR suma de 1,09 milioane lei, actualizată cu dobânda legală de la data de 25.02.2008 şi până la data restituirii. Este vorba de contravaloarea prejudiciului, reprezentând tranşa a 3-a a obiectivului de investiţii „Modernizare drumuri comunale comuna Dimitrie Cantemir jud. Vaslui”, incriminată de procurori că ar fi fost plătită ilegal cu concursul acuzaţilor.

Primari fără mandat

Chiar dacă nu va face nicio zi de închisoare, Dumitru Roman îşi va pierde mandatul de primar, după rămânerea definitivă a hotărârii Tribunalului Vaslui. Este însă greu de crezut că, în cazul unui apel, primarul Dumitru Roman va avea câştig de cauză, dat fiind că, în alte două cazuri asemănătoare, ale lui Neculai Lupu, primarul comunei Fruntişeni, şi Grigore Lefter, primarul de la Oşeşti, Curtea de Apel a menţinut condamnările dispuse de instanţele vasluiene. La fel ca cei doi, reconfirmaţi în funcţie la alegerile din iunie anul trecut, şi primarul comunei Dimitrie Cantemir îşi va pierde mandatul încă de la începutul derulării, fără a apuca să pună în practică promisiunile din campania electorală.

Situaţii similare la Neamţ

În alte trei situaţii, trei primari din Neamţ aleşi în vara anului trecut şi-au pierdut funcţiile în urma unor condamnări definitive pronunţate de instanţele judecătoreşti. În luna februarie, Radu Viorel Ursache, primarul comunei Bălţăteşti şi Marcel Prună, primarul comunei Pipirig au primit condamnări pentru abuz în serviciu. Primul dintre ei a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, iar Marcel Prună a primit 2 ani de închisoare, dar cu suspendare, ambele sentinţe fiind pronunţate de Curtea de Apel Bacău. Pentru cei doi, prefectul judeţului Neamţ a emis dispoziţiile de încetare a mandatelor de primar şi a comunicat deciziile şi Autorităţii Electorale Permanente. Neculai Nastasă, primarul comunei Agapia a rămas fără funcţia câştigată la alegerile din 2016 după ce a pierdut un proces cu Agenţia Naţională de Integritate, care l-a acuzat de conflict de interese.

Ovidiu IANCU, Maura ANGHEL

 

3,3 milioane lei

Aceasta este paguba calculată doar în comuna vasluiană Dimitrie Cantemir.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei