Război pe laptele şi cornul copiilor

default

Dimensiune font:

| 13-11-2018 00:00

* în disputa dintre primarul Iaşului, Mihai Chirica, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, pe tema întârzierii programului „Lapte şi corn”, au intrat, cum era de aşteptat, şi alţi lideri politici

Deşi acuzaţiile la adresa Consiliului Judeţean Iaşi, în privinţa întârzierii programului „Lapte şi corn”, vin din toate părţile, preşedintele instituţiei, Maricel Popa, susţine că totul este legal şi aruncă responsabilitatea în curtea primăriilor din judeţ şi a municipalităţii ieşene, acesta declarând că se observă, din partea primarului municipiului Iaşi, o confuzie „probabil voită în ceea ce priveşte citirea şi înţelegerea legislaţiei în vigoare şi interpretarea tendenţioasă a acesteia”.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Iaşi, întrucât Consiliul Judeţean Iaşi nu a putut organiza licitaţia de care era responsabil, a comis o „ilegalitate flagrantă, încercând să se spele pe mâini şi să paseze responsabilitate către cele 98 de consilii locale”, aceştia precizând că este singura instituţie din ţară care a procedat în acest mod. „Întrucât consilierul judeţean Popa a încălcat flagrant legea, justiţia trebuie să îşi spună cuvântul. Iar pentru că şi-a bătut joc de drepturile copiilor noştri, îi transmit public să îi fie ruşine”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Şi consilierul judeţean PMP Alin Aivănoaei se arată indignat de faptul că Maricel Popa fuge de răspundere, arătând cu degetul spre alte persoane. Indolenţă, nepăsare, incapacitate managerială, sau e o altă strategie a guvernului PSD şi Liviu Dragnea, prin care reduc cheltuielile, sacrificând copiii din judeţul Iaşi?”, se întreabă Aivănoaei.

Liberalii acuză: „Maricel Popa a dat cu cornul în lapte”

Şi cei din PNL Iaşi consideră că „lipsa de anticipaţie şi prevedere a lui Maricel Popa a privat 70.000 mii de elevi din judeţ de laptele şi cornul zilnic de două luni”. Liberalii îl acuză pe şeful CJ că nu a luat în calcul consecinţele ulterioare care pot apărea prin transmiterea către primăriile din judeţ abia la sfârşitul lunii septembrie a responsabilităţilor privind implementarea acestui Program. „Nu contează dacă a fost indiferenţă sau incompetenţă, este cert faptul că suntem la jumătatea lunii noiembrie şi în multe UAT-uri nu s-au definitivat încă procedurile de achiziţii pentru aceste alimente, unele primării nici nu au început demersurile pentru licitaţii, deoarece hotărârile Consiliului Judeţean iniţiate de Maricel Popa, prin care se transferă de la Consiliul Judeţean către primăriile din judeţ responsabilităţile şi fondurile privind distribuirea produselor alimentare din cadrul acestui Program, erau inaplicabile din punct de vedere legal la data adoptării lor, fapt care a fost ascuns consilierilor judeţeni”, au declarat Romeo Vatră, liderul consilierilor judeţeni, şi Costel Alexe, preşedintele PNL, filiala Iaşi.

Potrivit liberalilor, este o situaţie unică în România, judeţul Iaşi fiind singurul judeţ cu o întârziere atât de mare în implementarea programului de distribuire a laptelui şi cornurilor. „Avem în faţă încă un exemplu de management defectuos la nivelul Consiliului Judeţean Iaşi”, au adăugat aceştia.

Cine ce a votat

Având în vedere afirmaţiile lansate în spaţiul public de către unii consilieri judeţeni, referitoare la „Programul pentru şcoli al României în judeţul Iaşi începând cu anul şcolar 2018-2019”, Consiliul Judeţean a făcut, aseară, o serie de precizări.

Conform stenogramei întocmită de Biroul Relaţii Publice, Monitorul Oficial, Relaţiile cu Consiliile Locale, Consilierii Judeţeni şi Presă şi afişate pe site-ul C.J. Iaşi, pentru şedinţa ordinară din data de 19 septembrie 2018, Hotărârea nr. 329, care prevede că Programul pentru şcoli al României va fi aplicat în judeţul Iaşi, începând cu anul şcolar 2018 - 2019, de către consiliile locale comunale, orăşeneşti şi municipale, care vor fi responsabile de elaborarea documentaţiilor de atribuire şi documentelor-suport ale acestora, organizarea procedurilor de achiziţie publică, desemnarea câştigătorilor, încheierea contractelor/acordurilor-cadru cu furnizorii, monitorizarea şi controlul distribuţiei produselor şi al desfăşurării măsurilor educative, a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Mai mult, şi HCJ nr. 330, din aceeaşi dată, privind „repartizarea pe unităţile administrativ- teritoriale din judeţul Iaşi a sumelor alocate în anul 2018 din taxa pe valoarea adăugată destinate finanţării Programului pentru şcoli al României şi a estimărilor pe anii 2019 – 2021, a fost votată de toţi consilierii judeţeni participanţi la întrunire. „Aleşii judeţului care s-au remarcat în ultimele zile în declaraţii publice legate de acest subiect, au fost prezenţi la această şedinţă dar niciunul dintre ei nu a avut vreo obiecţie sau intervenţie în cadrul plenului CJ cu privire la derularea proiectului de hotărâre privind Programul pentru şcoli al României. Revenim cu precizarea că proiectul de hotărâre supus votului consilierilor judeţeni a avut în vedere raportul de specialitate privind aplicarea Programului pentru şcoli al României în judetul Iaşi începând cu anul şcolar 2018-2019, elaborat de către Direcţia Juridică, Legea nr. 55/2018 de aprobare a Ordonanţei Guvernului nr.13/, privind aprobarea participării României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, H.G. nr.533/2018 privind stabilirea bugetului pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017 - 2023, pentru anul şcolar 2018 - 2019, precum şi modificarea şi completarea H.G. nr. 640/2017 pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2017-2018. Conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Consiliului Judeţean HCJ 164/2010, în cadrul comisiilor de specialitate şi comisiilor reunite, consilierii judeţeni au obligaţia de a analiza proiectele de hotărâre înscrise pe ordinea de zi, de a întocmi avize pentru acestea (care în cazul de faţă au fost favorabile, fără obiecţiuni), amendamente, de a aduce propuneri sau de a solicita informaţii suplimentare acolo unde au neclarităţi”, au precizat reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi. Florentina SANDU

***

De programul „Lapte şi corn” beneficiau, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, 87.924 de copii de la grădiniţă pînă la clasa a VIII-a.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei