REGIONALIZARE- Vasluiul vrea să gestioneze agricultura din Moldova

default

Dimensiune font:

| 08-04-2013 19:03

* Vasluiul vrea să scape de eticheta „cel mai sărac judeţ din ţară” * şefii administraţiei locale spun că indicatorii economici şi sociali nu arată acest lucru * în contextul regionalizării, primarul din Vaslui revendică Direcţia Regională pentru Agricultură * „nu sunt partizanul reorganizării administrative”, declară, în schimb, şeful CJ * în opinia celor doi lideri, principalele proiecte regionale sunt refacerea infrastructurii, realizarea unei reţele informatice la nivelul tuturor instituţiilor din regiune şi continuarea înfiinţării de sisteme de alimentări cu apă * la şefia regiunii, cei doi nu au în mod neapărat un om politic preferat * în schimb, primarul social-democrat Pavăl agreează ideea de conducere prin rotaţie

 

Cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” continuă campania de informare a opiniei publice privind regionalizarea. Deschidem astăzi seria interviurilor cu oficialităţile regiunii cu şefii administraţiei publice din judeţul Vaslui. Mai multe detalii despre campanie şi articolele publicate anterior puteţi citi pe site-ul cotidianului nostru, www.ziarulevenimentul.ro, în cadrul secţiunii „Regionalizare”.

 

Liderii judeţului Vaslui privesc cu un optimism moderat reorganizarea administrativ-teritorială a ţării. Atât primarul Vasile Pavăl, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Buzatu, spun că regionalizarea este un proces complex care are puţine şanse de realizare spre sfârşitul acestui an, precum doresc autorităţile centrale. Cel mai optimist termen pentru o implementare coerentă şi practică a politicilor regionale este anul 2016, în opinia acestora. „Eu nu sunt atât de vesel şi optimist precum unii colegi. Sau, sunt optimist, cred că se poate şi mai rău. Eu nu sunt partizanul regionalizării, sunt împotriva acestei idei magice. Se va aplica în mod greşit un principiu biblic, celui ce are i se va mai da, iar celui ce n-are i se va mai lua”, a declarat şeful judeţului Vaslui. Buzatu a adăugat că, până în prezent, nu s-a exprimat în mod clar necesitatea regionalizării. În schimb, primarul din Vaslui, Vasile Pavăl, spune că reorganizarea trebuie făcută în contextul asigurării de fonduri pentru dezvoltare. „Toate cele şase judeţe să se aşeze la masa de lucru şi să identifice pârghiile legislative şi de altă natură pentru o dezvoltare echilibrată. Vrem ca aceşti bani să vină mai aproape de autorităţile locale, să nu mai fie atât de birocratic tot procesul”, a spus Pavăl. Ambii lideri se pun însă de acord asupra faptului că viitoarea regiune a Moldovei trebuie să cuprindă cele şase judeţe: Botoşani, Bacău, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Iaşi, în condiţiile în care cele mai multe şanse de a deveni capitală le are municipiul reşedinţă a ultimului judeţ amintit.

 

 

Agricultura din Moldova, coordonată de la Vaslui

 

 

Cei doi şefi ai administraţiei vasluiene au idei diferite şi în ceea ce priveşte repartizarea instituţiilor regionale în cele şase judeţe. În timp ce Buzatu afirmă că acestea trebuie concentrate în centrul administrativ principal al zonei, Pavăl afirmă că, în funcţie de specificul fiecărui judeţ, municipiile reşedinţă să găzduiască instituţii regionale. „Dacă ne uităm pe structura întreprinderilor şi a ocupaţiilor, vom vedea că noi avem peste 60% în agricultură. Respectiv, industria agro-alimentară, prelucrătoare, prestări servicii. Sigur că ar fi bine ca Direcţia Agricolă să aibă centrul regional la Vaslui. Pentru perioada 2014 - 2020, noi pregătim un proiect regional pentru un parc industrial în care una dintre activităţi să fie repararea şi service-ul pentru utilaje agricole. O altă activitate în parc va fi service pentru turbine eoliene, avem 18 câmpuri în Vaslui”, a spus Pavăl. De cealaltă parte, şeful CJ a precizat că agricultura este unul din punctele forte ale judeţului, dar a subliniat că, în general, este un sector „slab productiv”, atât în ţară, cât şi în străinătate. „Economia vasluiană are nevoie de investiţii foarte mari, de o diversificare a producţiei şi de resurse. Noi refacem infrastructura, dar nu avem nicio carieră de balast. Noi suntem nevoiţi, în prezent, să ne axăm pe sectorul agricol. Dar, în general, agricultura este o ramură slab productivă, trebuie completată cu alte lucruri, cu ramuri care aduc plus valoare - comerţ dezvoltat, producţie industrială etc. Ne-am bucura foarte mult dacă ar veni Direcţia Agricolă la Vaslui, dar eu nu cred că e operant o asemenea chestiune”, a spus Buzatu.

 

 

Ce proiecte propun liderii din Vaslui pentru regiune

 

 

Întrebaţi despre principalele trei proiecte relevante pentru întreaga regiune, atât primarul, cât şi şeful CJ au nominalizat refacerea infrastructurii rutiere pe primul loc. În opinia lui Pavăl, reabilitarea de drumuri, alimentările cu apă şi crearea de locuri de muncă sunt prioritare. „Trebuie o cale rutieră modernă spre Vest, o reţea informatică a regiunii şi resurse pentru reţeaua de drumuri judeţene şi naţionale. În privinţa celui de-al doilea proiect mă gândesc la o conexiune la nivelul tuturor instituţiilor din regiune pentru un schimb de informaţii rapid şi eficient”, a spus Buzatu. În acelaşi timp, cei doi şefi administrativi au vorbit inclusiv de modernizarea Aeroportului din Iaşi. „Vreau să văd acel aeroport la Iaşi. Un investitor englez mi-a şi spus recent domn' primar eu de la Londra la Bucureşti fac patru ore, iar de la Bucureşti la Vaslui fac şase, de câte ori cred că am să mai pe la matale? La fel şi un neamţ, care mi-a spus despre lipsa de siguranţă pe şosele”, a explicat Pavăl, unul dintre motivele pentru care investitorii ocolesc Vasluiul.

 

 

Şeful CJ: „Unele sisteme naţionale trebuie să rămâne centralizate”

 

 

Pentru o dezvoltare unitară la nivel naţional, Dumitru Buzatu susţine ca, în momentul reorganizării administrative, să se aibă în vedere păstrarea la actualul nivel a unor sisteme naţionale. „Trebuie să putem ghidona într-un anumit fel această naţiune. Dacă fiecare facem după cum vrem noi, e clar că se vor produce rupturi. Mă gândesc aici, în special, la educaţie şi sănătate. Trebuie să facem instituţii regionale, dar toate trebuie să se supună aceloraşi reguli, să colectăm aceleaşi contribuţii, să avem acelaşi scop ş.a.m.d. După analiza sistemelor naţionale, trecem apoi la cele care pot fi transferate la nivel local”, a spus Buzatu. Şeful CJ Vaslui a dat, în acest sens, exemplul sectorului de administrare a drumurilor de interes judeţean sau regional.

 

 

Pavăl: „Conducere prin rotaţie la şefia regiunii”

 

 

 

Primarul din Vaslui, cu toate că este membru PSD, ne-a dezvăluit că el preferă o conducere prin rotaţie în fruntea regiunii, idee susţinută de liberali. „Obligatoriu, conducerea regiunii trebuie asigurată de un Consiliu Regional. Preşedintele acestui for să fie ales, prin rotaţie, la un an sau doi, dintre preşedinţii de consilii judeţene”, a spus Pavăl. La rândul lui, Buzatu a avut un punct de vedere asemănător, susţinând că ar fi benefică o desemnare a preşedintelui regiunii prin vot indirect pentru a asigura o competiţie echilibrată între pretendenţii la scaunul de „voievod”. „Nu cred că ar fi benefică o alegere directă pentru că e foarte puţin probabil ca un lider din Vaslui sau din altă zonă să fie atât de cunoscut în zonă. Avem o anumită notorietate, dar să nu ne îmbătăm cu apă rece”, a spus Buzatu. (Alex Andrei)

 

 

 

„Vasluiul nu este cel mai sărac judeţ din ţară!”

 

 

 

Şefii administraţiei publice vasluiene afirmă la unison că eticheta de „cel mai sărac judeţ din ţară” nu mai este de actualitate. Aceştia au indicat că judeţul se află în proces de dezvoltare şi s-au făcut progrese importante în acest sens. „Ideea această a celui mai sărac judeţ a fost promovată ca o chestiune pozitivă, oamenii crezând că va veni cohorta de investitori care să aducă bani la Vaslui. Trebuie abandonată această idee din discursurile noastre şi din documentele oficiale. Să fie înlocuită cu un activism”, a subliniat Buzatu. La rândul lui, primarul din Vaslui a precizat că cei care susţin că Vasluiul este polul sărăciei ar trebui să se informeze asupra indicatorilor economici şi sociali. „Eu nu sunt de acord cu această sintagmă care se pune pe fruntea vasluienilor. Cei care spun un astfel de lucru, nu sunt informaţi”, a spus primarul vasluian.

 

 

 

 

 

Miniinterviu

 

 

 

- Faceţi trei propuneri concrete pentru procesul de regionalizare pe care ar trebui să le aibă în vedere Ministerul Dezvoltării în elaborarea proiectului

Vasile Pavăl: În primul rând, regionalizarea să fie făcută pe actualele regiuni de dezvoltare. Conducerea fiecărei zone să fie asigurată de Consiliul Regional, iar şefia acestui organism să fie prin rotaţie. Nu în ultimul rând, trebuie prezentată o strategie pentru fiecare regiune şi modul în care fiecare componentă este atinsă de această reorganizare pe un anumit domeniu.

Dumitru Buzatu: Eu cred că regionalizarea nu poate fi făcută ca urmare a unei dezbateri de o zi în care se prezintă diverşi factori. Trebuie să mergem pe alt plan - să facem un studiu foarte serios din punct de vedere demografic, administrativ, economic, sociologic, etnografic. Cântărind toate aceste lucruri, să găsim o formulă care să ducă la o aşezare a unităţii administrativ-teritoriale care să dea satisfacţie într-un mod echitabil cerinţelor comunităţilor.

 

 

- Care credeţi că ar fi principalul avantaj pentru Vaslui în contextul reorganizării administrativ-teritoriale?

 

 

Vasile Pavăl: Valorificarea potenţialului agricol.

Dumitru Buzatu: În formula în care a fost enunţată până acum, nu văd niciun fel de beneficiu pentru judeţul Vaslui de la regionalizare. Dar nu văd niciun avantaj pentru majoritatea judeţelor, în afara de cele unde se vor constitui zonele metropolitane în care vor centrele de administrare ale regiunilor.

 

 

- Întocmiţi un portret robot al viitorului preşedinte al Regiunii de Nord-Est

 

 

Vasile Pavăl: Păi, uitaţi-vă la mine. În primul rând, trebuie să-l intereseze problemele comunităţilor, să pună mai presus interesul cetăţeanului decât cel personal. Dar faptic, nu declarativ. Să fie un om care acceptă idei, să nu se creadă atotştiutor. Să fie omul care vine din sistem şi se apleacă la probleme.

Dumitru Buzatu: Dacă cineva vrea să facă regiunile pentru a da satisfacţie unor lideri, atunci nu e o persoană pe care să o agreez eu. Nu prea mă interesează comentariile şi posibilele repercusiuni, sunt destul de vechi în politică.

 

 

- Gheorghe Nichita (PSD), Cristian Adomniţei (PNL) sau Gheorghe Flutur (PDL)?

 

 

Vasile Pavăl: Eu îi cunosc într-o mai mică sau mare măsură pe fiecare dintre cei trei, dar poate există şi un al patrulea.

Dumitru Buzatu: Deocamdată, nu suntem în situaţia de a alege.

 

 

 

*** „Nu se poate ca fiecare sătuc să fie centru de comună. Acel sătuc nu are bani nici de plătit două becuri din faţa primăriei. Nu este normal să aduni comune pe un areal mai mare? Astfel, vor veni şi impozite mai multe” - primarul din Vaslui, Vasile Pavăl

 

 

 

 

*** „Dacă facem regionalizarea după ureche şi entuziasm, asta ne va costa. O să avem un raport greoi centru-periferie şi tot timpul conflicte, chiar dacă unele nu vor fi vizibile” - preşedintele CJ, Dumitru Buzatu

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei