Reguli noi în pieţe vechi
Dimensiune font:
Potrivit noilor norme, producătorii agricoli îşi pot vinde marfa în pieţe doar dacă au un atestat eliberat de către primăria din zona unde au terenurile * documentul este valabil un an de la data emiterii şi este vizat semestrial, prin aplicarea ştampilei şi a semnăturii edilului din localitate * angajaţii Camerelor Agricole şi ai Direcţiei Agricole au început controalele în comune pentru a verifica existenţa culturilor * în municipiul Bacău sunt trei pieţe
Începând cu 1 mai, comercianţii au nevoie de atestat de producător şi carnet de comercializare a produselor agricole, dacă vor să îşi mai vândă produsele pe tarabele din piaţă. Pe lângă atestat, care va înlocui actualul certificat de producător, comercianţii au nevoie şi de un carnet de comercializare în care trebuie trecută cantitatea de produse aduse la vânzare, precum şi cantitatea celor care rămân nevândute. Astfel, în fiecare zi, comercianţii vor fi nevoiţi să îşi facă inventarul produselor.
EXCLUSIV Portretul inspectorului antifraudă FOTO
„În momentul în care apar la noi cu atestatul respectiv avem obligaţia să le dăm aceste abonamente. Nu au atestat, nu eliberăm abonamente şi nu au voie să vândă pe piaţă“, a declarat Ion Iacob şef serviciu administraţia pieţelor. Noua lege a stârnit un val de nemulţumiri în rândul comercianţilor. „Avem şi certificat, dar e problemă cu atestatul. Ne dă nouă atestat la nişte femei în vârstă. Noi suntem producători, în loc să ne încurajeze, ne fac greutăţi. Nu ştim ce să scriem în atestat”, a spus o comerciantă din Bacău.
În Bacău sunt trei pieţe en detail: Piaţa Centrală, Piaţa Sud şi Piaţa Nord, o piaţă de gros şi o piaţa privată (fosta piaţa publică Aviatori). Piaţa centrală a fost reabilitată în 2008, iar investiţia de 1,7 milioane de lei este menită să faciliteze desfacerea şi comercializarea produselor în condiţii europene. Banii au venit de la Consiliul Local şi modernizarea pieţei a constat în igienizarea, utilarea şi dotarea halelor de carne, lactate, dar şi a pavilionului de flori, cu încă 20 de module noi faţă de cele existente.
Cele 3 zone modernizate au fost prevăzute cu grupuri sanitare, vestiare şi duşuri pentru lucrători pentru asigurarea dar şi păstrarea condiţiilor optime de igienă. Vechile hale de lactate dar şi carne/peşte au fost modernizate şi extinse. Astfel, 50 de producători îşi pot desface produsele în Piaţa Centrală, iar investiţia mai presupune instalaţie de aer condiţionat, încălzire pe timp de iarnă şi monitorizare video. Lucrări s-au mai făcut şi în 2010, când a fost modernizată şi parcarea de la subsolul pieţei şi a fost schimbat tavanul de sticlă cu policarbonat. Tot atunci s-au reparat jgheaburile, ulucele şi scheletul metalic.
În 2011 s-au mai făcut lucrări de modernizare a zonei „producători” şi s-a înlocuit pavimentul cu pavele de granit rezistente la trafic intens, s-a supradimensionat reţeaua de apă şi canalizare şi s-a modernizat iluminatul.
Piaţa Sud Bacău se află într-o stare funcţională, deşi nu a fost reabilitată de curând, în schimb Piaţa Nord este închisă complet. Piaţa de gros Bacău a fost construită în anul 2005 când municipalitatea a demarat lucrările de construcţie la prima piaţă de gros pe Calea Moldovei, în cartierul Gherăieşti.
Investiţia totală pentru reamenajarea clădirilor de pe Calea Moldovei s-a ridicat la aproximativ 15 miliarde de lei.
Mare parte a acestor fonduri au fost utilizate pentru achiziţionarea de aparatură modernă -o reţea figorifică, precum şi instalaţii de ambalat în saci de diferite dimensiuni legumele şi fructele care sunt scoase aici la comercializare.
Sonia PAVELESCU
Atestatul va cuprinde numele şi prenumele producătorului agricol, precum şi denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv efectivele de animale, care sunt înregistrate în registrul agricol al autorităţilor administraţiei publice locale pe a căror rază se afla terenul sau gospodăria.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau