Reguli speciale de vânzare pentru „vinul de streașină”
Dimensiune font:
Proprietarii de podgorii care produc vinuri fără denumire de origine controlată, fără indicaţie geografică şi fără denumire de soi vor trebui să respecte anumite reguli atunci când vor face vânzări în vrac * este vorba despre vinurile care nu sunt fabricate din struguri de soi nobil
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a supus dezbaterii publice trei acte normative care privesc viticultura. Unul stabileşte Normele metodologice privind condiţiile de comercializare cu amănuntul a vinului vrac care nu are nicio marcă specială. Sau, mai exact, a vinului obţinut din struguri din soiuri mai puţin nobile, „vinul de streaşină”, cum i se mai spune.
Ce spune legea
Potrivit proiectului, comercializarea cu amănuntul a vinului vrac „se va face exclusiv în spaţii comerciale autorizate în acest scop, care să asigure menţinerea caracteristicilor fizico-chimice şi organoleptice”. În aceste spaţii nu se vor vinde alte produse, alimentare sau nealimentare, neambalate. Pentru a fi autorizate, spaţiile de comercializare vor trebui să aibă sistem de ventilaţie, de climatizare şi vase în care vinul să nu se deprecieze. Autorizaţiile vor fi eliberate de către Direcţia Agricolă. Cei care vor vinde vinul vor trebui să pună la dispoziţie patru probe, care să ateste calitatea. „Din fiecare lot de vin se vor preleva câte 4 probe de minimum 750 ml. Una se va păstra la furnizor, alta la comercianţi şi două vor fi trimise la un laborator autorizat pentru analize”, se arată în normele metodologice.
Obligaţiile comercianţilor
Vânzătorii vor trebui să păstreze probele timp de 30 de zile de la epuizarea lotului respectiv şi vor trebui să ţină evidenţa lor conform Registrului de intrări/ieşiri pentru comercializarea vinurilor. Cerinţele par a fi cam mari pentru prodgoreni, mai ales că sunt mulţi care deţin suprafeţe de viţă-de-vie nu foarte mari şi pe care cultivă şi soiuri care nu intră în categoria celor nobile. În plus, sunt mulţi săteni care au vie pe lângă casă şi care mai scoteau ceva bani din vânzarea vinului. „Sunt cam multe cerinţe, dar pe de altă parte poate aşa vor fi eliminaţi cei care falsifică vinurile ori le produc în cine ştie ce condiţii. Dacă e vorba despre analize, lucrurile sunt clare”, ne-a spus Vasile Popa, proprietarul unor loturi mici de vie din jurul Bârladului.
În judeţul Vaslui, cele mai mari suprafeţe cu viţă-de-vie sunt în zona Huşiului.
Printre soiurile nobile existente în judeţ predomină Feteasca regală, Feteasca albă, Aligote, Zghihara de Huşi, Sauvignon blanc, Riesling italian, Merlot, Perla de Csaba, Victoria şi Muscat de Hamburg.
Mihai DĂNĂILĂ
11.566 hectare
Aceasta este suprafaţa de viţă-de-vie ocupată cu soiuri nobile.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau