Reţete pentru cele mai bune grătare de 1 Mai EXCLUSIV
Dimensiune font:
La români, nicio sărbătoare nu este completă dacă nu are şi o întâlnire la grătar, fie la iarbă verde, în faţa blocului sau în curtea amicilor * oamenilor le place să stea la poveşti, să fie alături de familie, rude sau prieteni * ca totul să fie bine, caută cele mai savuroase reţete pe care le vor pune în valoare pe grătarele încinse
1 Mai fără grătare ar fi precum Crăciunul fără brad împodobit ori Paştele fără ouă roşii. Pe cărbunii încinşi pot fi pârpolite de la legume, până la celebrii mici, fleicile de porc, cotletele de miel, aripioarele de pui ori, mai nou, caracatiţele şi fructele de mare şi peştele. În concluzie, ne dăm în vânt după orice este pus pe grătar şi poate fi mâncat.
Detalii importante
Creveţii pe grătar sau muşchiul ori antricotul de vită sunt deja pentru un alt nivel al gratargiilor, pentru cei premium care în primul rând îşi permit aceste ingrediente, apoi ştiu să le pregătească şi cum să obţină aroma finală, asociind cu o garnitură perfectă şi cu un pahar cu vin bun.
Clasicul grătar se face pe un tăpşan, lângă o pădure, şi poate fi alimentat fie cu lemnele adunate de prin pădure, fie cu cărbuni cumpăraţi dintr-un market. Eiii, pentru cunoscători deja intră în discuţie piatra vulcanică ori cărămida de sare. Pentru cei pretenţioşi contează însă şi esenţa lemnului folosit, cireşul sau lemnul de prun ori corzile de vie tăiate în primăvară fiind esenţe care înnobilează carnea pusă la grătar. „Contează foarte mult şi timpul cât a stat carnea la marinat”, am aflat de la un botoşănean pasionat de bucătărie.
La modul general, reţeta nu e complicată - poţi să iei nişte pulpe sau aripioare de pui din magazin, ai plecat la iarbă verde, le pui sare şi piper şi le aşezi pe grătar. „Dar poţi să cumperi carnea de pui cu o zi înainte, le laşi peste noapte la marinat într-o combinaţie de cimbru, boia de ardei dulce sau iute ori afumată, curry pudră, puţină sare, un pic de zahăr, o jumătate de lămâie stoarsă. În cazul în care pui carne de porc la marinat, în amestec poate fi introdusă şi nucşoara, dar şi un anason stelat. Desigur totul va fi diferit la gust dacă marinata este făcută cu bere neagră ori cu vin alb sau roşu”, a continuat bucătarul de ocazie. Dacă se doreşte o marinată picantă este important să ştim că atunci când carnea este deja pe grătar şi mai are nevoie doar de patru sau cinci minute pentru a fi gata, se poate unge cu miere de albine pentru a completa perfect totul.
Secretele mititeilor
Micii sunt cu siguranţă preferaţii românilor când vine vorba despre grătar.
Fostul deputat Roxana Anuşcă Ţurcanu, actualmente proprietarul unui restaurant, ajută mereu la prepararea bucatelor. Când vine vorba despre mici, reţeta folosită este una proprie, iar cel mai important este ca la prepararea micilor carnea să fie cât mai proaspătă şi de o calitate cât mai bună. „Eu am o reţetă personală pe care o folosesc şi acasă, dar şi la restaurant. În primul rând tocăm carne de porc, vită şi oaie, apoi punem bicarbonat în funcţie de cantitate, apă minerală şi supă de oase, sare, piper, cimbru, ienibahar, fulgi de ardei, coriandru şi usturoi, toate după gust. Important este ca după ce se toacă carnea să fie lăsată la rece. Abia a doua zi se amestecă şi se mai face proba gustului, după care dacă sunteţi mulţumiţi puteţi să puneţi micii pe grătar”, ne-a invitat Roxana Anuşcă Ţurcanu.
Un alt detaliu este legat de grătarul în sine, ca şi instrument. Pentru ca micii să nu se lipească de grătar este ca fierul să fie încins, iar mâinile stropite cu apă pentru ca micii să nu se lipească. Grătarul poate fi uns cu slănină, peste care se pulverizează de ulei. O altă sugestie ar fi să fie frecat cu măr sau ceapă, după care poate fi aşezată carnea.
Cotlete de miel pentru pofticioşi
Cei care preferă carnea de oaie au la dispoziţie celebra rasă autohtonă Karakul de Botoşani. Oaia karakul este o mare vedetă şi în bucătărie pentru că are frăgezime şi o savoare deosebite. Înainte de a fi date la cuptor, cotletele de miel se dau mai întâi în tigaie şi mai apoi în cuptor alături de un mix de chimen, şofran, piper, nucşoară şi puţin turmeric.
Muştarul, mujdeiul de usturoi ori sosul de iaurt amestecat cu muştar pot completa perfect carnea făcută la grătar alături de o salată la care puteţi folosi varză, leurdă, frunze de păpădie în loc de rucola, roşii şi castraveţi, alături de ceapă verde. Pe grătar se pot aşeza felii de cartofi, dovlecei sau vinete asezonate. La final, o ţuică semeaţă ori un pahar de vin roşu, alături de prieteni buni.
Alina CALINIUC
Sosul perfect pentru grătar – într-un pahar cu iaurt grecesc se pune o lingură de muştar dulce. Se amestecă şi dacă mesenii cer, se poate adăuga şi usturoi pisat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau