Revoltă la Spitalul de Psihiatrie Grajduri

default

Dimensiune font:

| 25-10-2016 13:27

Angajaţii Spitalului de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Grajduri au intrat în conflict deschis cu actuala conducere a unităţii * oamenii au protestat ieri indicând abuzurile managerului, lipsa acută de personal, dar mai ales „spionajul” care se petrece între pereţii instituţiei * totul a pornit însă de la faptul că unor angajaţi găsiţi în stare de ebrietate li s-a desfăcut contractul de muncă


Zeci de angajaţi ai Spitalului de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Grajduri au protestat ieri împotriva modului în care instituţia spitalicească a fost condusă în ultimii ani. Personalul este nemulţumit de lipsa de transparenţă, modul în care se cheltuie fondul spitalului, lipsa personalului şi de faptul că sistemul video nu supraveghează pacienţii, ci mai degrabă activitatea angajaţilor, şi aşa istoviţi de surplusul de muncă. „A fost o mişcare de protest spontană a salariaţilor de la Grajduri, nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de atitudinea conducerii. Aceştia se simt ameninţaţi, hărţuiţi şi mai ales nedreptăţiţi că prevederile regulamentelor interne se aplică discreţionar, pentru unii în litera şi spiritul regulamentului, iar alţii îşi permit orice, inclusiv să lipsească de la serviciu şi nu li se întâmplă nimic. Noi am negociat un regulament de ordine interioară pe care actuala conducere nu vrea să îl mai recunoască, deşi s-a dat garanţie în scris că după ce va trece procesul de acreditare se va semna. Astăzi, nu se aplică”, a declarat Iulian Cozianu, liderul Sanitas Iaşi.

 

Scrisoare deschisă

 

Angajaţii spitalului au înaintat şi o scrisoare deschisă Ministerului Sănătăţii, în care semnalează probleme grave şi cer rezolvări în acest sens. „În ultimii trei ani, în timpul manageriatului domnilor Sebastian Potomeanu şi Viorel Idriceanu s-au întâmplat următoarele: aproximativ 10% dintre angajaţi au fost daţi afară sau forţaţi să-şi dea demisia prin ameninţare şi intimidare; lipsa cronică de personal face ca uneori un asistent şi un infirmier să aibă grijă de 50-90 de pacienţi bolnavi psihic; în aceste condiţii, angajările au fost făcute pentru TESA şi funcţii de şef, toate aceste persoane fiind cunoscute/apropiate fostului sau actualului manager”, se arată în scrisoarea deschisă.

 

Angajaţi găsiţi băuţi la serviciu

 

Potrivit managerului spitalului, Victor Idriceanu, scandalul s-ar fi iscat ieri de la faptul că la trei dintre angajaţi li s-a desfăcut contractul de muncă, după ce ar fi fost găsiţi în stare de ebrietate la serviciu, iar alţi doi angajaţi cercetaţi disciplinar din acelaşi motiv, îmbolnăvindu-se subit. „Angajaţii sunt nemulţumiţi de volumul de muncă, dar mai ales de sancţiunile disciplinare pe care le-au primit colegii lor, care au fost surprinşi în timpul unui control în stare de ebrietate la locul de muncă şi cărora li s-a desfăcut contractul de muncă. De aici exacerbăm, într-adevăr, cu condiţiile de muncă. Eu am acceptat propunerea de desfacere a acestor contracte, pentru că, mai ales într-o instituţie cu caracter special, cu pacienţi speciali, consumul de alcool la serviciu şi introducerea băuturilor alcoolice aici sunt fapte asupra cărora planează o gravitate deosebită”, a declarat Victor Idriceanu, managerul Spitalului de Psihiatrie Grajduri.

Potrivit acestuia, cinci angajaţi au făcut obiectul controlului, fiind vorba de patru infirmieri şi un asistent medical, trei dintre ei alegându-se cu contractul de muncă desfăcut, în timp ce doi dintre ei s-au îmbolnăvit subit în această perioadă, fiind, potrivit managerului, în acte internaţi în spital, dar ieri, la poarta spitalului, la protest.

Conducerea promite angajări

Totodată managerul Spitalului de Psihiatrie Grajduri, Victor Idriceanu a mai declarat ieri că va face angajări în rândul personalului medical. În plus, acesta promite că va rezolva situaţia utilităţilor, însă dă vina pe E.ON pentru problemele la reţeaua de energie electrică. „Oamenii au dreptate în legătură cu condiţiile dificile de muncă, cu supraaglomerarea din spital, acestea sunt adevărate. Echipa de conducere face tot ceea ce poate să rezolve aceste situaţii dar în mod legal. În perioada următoare este programată scoaterea la concurs, în limita bugetului disponibil, pe partea medicală a cel puţin zece posturi”, a mai declarat Victor Idriceanu.

În replică, angajaţii spitalului spun că fondurile spitalului au fost cheltuite pe înlocuirea mobilierului care era funcţional cu unul nou şi un sistem de supraveghere menit să verifice activitatea lor, şi nu a pacienţilor, în loc să fie rezolvată problema utilităţilor. „În urmă cu circa un an şi jumătate, la pavilionul unde lucra liderul de sindicat a fost montată o cameră de supraveghere camuflată în senzor de mişcare, în camera de gardă a asistenţilor; atunci când a fost descoperită şi s-a reclamat ilegalitatea acesteia, conducerea unităţii a venit cu o hârtie de la aceeaşi firmă care instalează şi monitorizează transmisiile audio-video, ca montarea camerei a fost făcută din greşeală”, spun angajaţii unităţii spitaliceşti. Oamenii sunt dispuşi să nu cedeze până la rezolvarea conflictelor. Andrei DASCĂLU, Roxana NĂSTASĂ

 

La spitalul din Grajduri sunt la acest moment 160 de angajaţi la 400 de bolnavi. Aici ajung cei mai periculoşi bolnavi psihic din nouă judeţe, respectiv Iaşi, Vaslui, Bacău, Botoşani, Suceava, Neamţ, Vrancea, Covasna şi Harghita.

 

 Proiecte ratate din cauza unui aviz

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei