Secretul legumelor uriaşe de la Dumbrăveni
Dimensiune font:
Vasile Mătrăşoaie, din comuna suceveană Dumbrăveni, este un agricultor pasionat care a obţinut multe recorduri * în această toamnă, în grădinile sale au crescut vinete de două kilograme şi ardei de 500 de grame * el susţine că nu foloseşte îngrăşăminte chimice şi că are alte secrete
Vasile Mătrăşoaie are 60 de ani şi de meserie este mecanic auto. Pe vremuri a lucrat la IRA, dar nu a mai vrut să se bage sub maşini, după cum chiar el ne-a spus, şi a fost trimis la serele Codlea, unde a început să înveţe să facă agricultură de performanţă. „La Codlea am tras cu urechea, am învăţat, am scris pe un caiet toate notiţele. Când m-am întors acasă mi-am mărit solarul. Acum am 60 de hectare de teren, dar legume am plantat pe un hectar şi ceva”, ne-a declarat legumicultorul, care are doi copii. De fapt, de dragul copiilor şi-a extins serele. „Acum am trei solarii. Băiatul meu a vrut să devină slugă acasă, pe pământul lui şi nu în străinătate”, a explicat legumicultorul.
Şi-a salvat roşiile de la moarte
Roadele unei munci fizice, dar şi intelectuale de peste 30 de ani se văd acum. Legumele din serele lui Vasile Mătrăşoaie sunt mari frumoase şi sănătoase. „Am cultivat ardei, gogoşari de patru tipuri, roşii de şapte tipuri, vineri de 11 tipuri. Am capia, am castraveţi, am broccoli. Eu am testat până acum 100 de soiuri de roşii. Am adunat informaţii de la simpozioane, de la conferinţe, din reviste şi din documentare. Se miră şi vecinii, dar şi specialiştii de ce am reuşit să fac eu în serele mele”, ne-a spus agricultorul.
Anul acesta, legumele din sera de la Dumbrăveni au fost în mare pericol. Sera a fost inundată, iar plantele au fost la un pas de distrugere. „Am apelat la o firmă de la Bucureşti şi mi-au trimis specialiştii un leac. Am stropit plantele şi vreo două zile au fost veştejite, dar a treia zi şi-au revenit. S-au pătat puţin frunzele şi atât”, ne-a spus Vasile Mătrăşoaie.
Secrete de agricultor
Legumicultorul este mulţumit de cultura pe care a obţinut-o anul acesta. Unele dintre vinetele sale au crescut până au atins greutatea de două kilograme. Are şi ardei de 500 de grame bucata. Performanţa este cu atât mai lăudabilă cu cât agricultorul susţine că nu foloseşte produse chimice pentru creştere sau împotriva dăunătorilor. Vasile Mătrăşoaie are alte secrete. De exemplu, ca să ţină la distanţă dăunătorii, agricultorul şi-a construit solariile pe structură din lemn. Fiecare stâlp de susţinere a fost decojit şi vopsit cu var alb în prealabil. Apoi, spre deosebire de alte sere, în cea de la Dumbrăveni nu este sufocant de cald. „Trebuie să circule aerul că altfel plantele au de suferit. În roşiile mele nu a dat mana, în schimb vecinii mei le-au dat la gârlă din această cauză. Oxigenul este secretul”, a completat legumicultorul. „Le ud (plantele – n.r.) pe rigole cu apă din fântână odată la zece zile, dacă-i soare, dacă-i vremea mohorâtă chiar şi mai rar, la 15-20 de zile, pentru că se menţine umiditatea în sol”, a completat bărbatul.
Serele de la Dumbrăveni sunt o afacere de familie. Vasile Motroşoaie munceşte alături de cei doi copii ai săi, însă nici soţia acestuia nu stă degeaba. Femeia vinde la piaţă legumele.
Oana ŞLEMCO
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau