Şedinţă de Consiliu Local cu peste 30 de proiecte pe ordinea de zi

1sedinta

Dimensiune font:

| 29-11-2019 00:00

Construirea de grădiniţe, reabilitarea de terenuri de sport, modificarea tarifelor la salubritate şi energie termică, schimbarea denumirii unor străzi şi acordarea unor titluri de cetăţeni de onoarea, acestea sunt principalele proiecte ce vor fi analizate astăzi de aleşii locali



Consilierii locali se întrunesc astăzi în şedinţa ordinară aferentă lunii octombrie, pe a cărei ordine de zi se află mai multe proiecte importante pentru comunitate. La capitolul investiţii se înscrie proiectul vizând construirea unei grădiniţe în Dacia, prima care va fi finalizată dintr-o listă mult mai lungă. Consilierii locali vor trebui să avizeze actualizarea studiului de fezabilitate şi proiectul tehnic. Valoarea totală a proiectului este estimată la 7,95 milioane lei, durata de implementare a proiectului fiind de 36 de luni, din care 30 de luni reprezintă durata de execuţie a lucrărilor. Investiţia va consta în construirea pe str. Prof. I. Simionescu a unui corp de clădire compus din parter plus etaj, cu o suprafaţă construită desfăşurată de 2.375 metri pătraţi, rezultând 14 săli de câte 20 de copii, deci 280 de locuri. De asemenea, proiectul include echiparea funcţionalului şcolar şi amenajarea unui spaţiu de joacă pentru copii.

Suprafeţe noi pentru cinci terenuri de sport

Un alt proiect vizează documentaţiile tehnico - economice pentru modernizarea a câte un teren de sport la cinci instituţii de învăţământ. Este vorba despre Şcoala Generală „Alecu Russo”, Şcoala Gimnazială „Ştefan Bârsănescu”, Şcoala Gimnazială „Gh. I. Brătianu”, Liceul Economic de Turism şi Colegiul Tehnic „I. C. Ştefănescu”. Valoarea totală a devizelor generale pentru cele cinci terenuri de sport este de 2.494.974,24 lei, fără TVA. Toate cele cinci terenuri vor avea formă dreptunghiulară, cu lungimea de 40 de metri şi lăţimea de 20 de metri, iar în jurul terenul urmând a fi amenajată o zonă de siguranţă. Fiecare teren va fi împrejmuit cu plasă bordurată şi stâlpi metalici. Gardul va avea o înălţime de şase metri în spatele porţilor şi patru metri pe lateralele terenului. Totodată, pentru folosirea terenului în condiţii de luminozitate redusă, perimetral va fi montată o instalaţie de iluminat cu reflectoare de tip led.

Suprafaţa de joc a terenurilor de la Şcoala Generală „Alecu Russo”, Şcoala Gimnazială „Gh. I. Brătianu” şi Colegiul Tehnic „I. C. Ştefănescu” va fi din gazon sintetic, cu înălţimea firului de 40 de milimetri, având compoziţia firului 100% din polietilenă. Pentru asigurarea stabilităţii gazonului vor fi utilizate granule de cauciuc, care va fi montat pe stratul suport.

În cazul Liceului Economic de Turism şi a Şcolii Gimnaziale „Ştefan Bârsănescu”, suprafaţa de joc va fi din tartan, montat pe stratul suport.

Staţii de încărcare electrică

Primăria continuă eforturile pentru reducerea efectelor poluării. În acest sens, în şedinţa de astăzi va fi dezbătut un proiect care prevede aplicarea Municipiului Iaşi la „Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehiculele electrice în municipiile - reşedinţă de judeţ”, în vederea realizării proiectului „E-move - Staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în Municipiul Iaşi”. Valoarea totală a proiectului se ridică la 2.107.355,29 lei, cu TVA. Contribuţia municipalităţii ieşene va fi de 167.490,33 lei, cu TVA, reprezentând 10% din valoarea eligibilă a proiectului, precum şi susţinerea cheltuielilor neeligibile pentru realizarea proiectului, în cuantum de 432.451,98 lei, cu TVA. Implementarea proiectului va consta în amplasarea a opt staţii de reîncărcare şi a 16 locuri de parcare, destinate exclusiv reîncărcării autovehiculelor electrice. Amplasamentele vizate sunt următoarele: parcarea TVR (fosta clădire Romtelecom), parcarea Ciric, parcarea Spitalului Clinic „C.I. Parhon”, parcarea din şoseaua Naţională nr.43, parcarea Agatha Bârsescu, parcarea CEC (strada Bărboi), parcarea Spitalului Clinic de Recuperare şi parcarea Mitocul Maicilor.

Centrul multifuncţional în zona Cicoarei

Nu în ultimul rând, municipalitatea va realiza Centrul multifuncţional din zona Cicoarei cu ajutorul fondurilor europene. Valoarea totală a proiectului, care poară numele „Proiect integrat de regenerare urbană şi socială în zona Cicoarei – Centrul multifuncţional Cicoarei”, este de 16.846.646,85 lei, fără TVA, finanţarea urmând a se realiza prin intermediul Programului Operaţional Regional – Axa 4. Proiectul prevede construirea unei săli de spectacol cu o capacitate de 120 de locuri, unei săli de sport cu peste 150 de locuri în tribună, săli de IT, muzică, bibliotecă etc. Obiectivul va fi construit pe strada Sofia Nădejde (fostă Cicoarei), suprafaţa terenului studiat pentru Planul Urbanistic Zonal fiind de 7.700 metri pătraţi, din care 15% vor reprezenta spaţii verzi. Noua construcţie va avea un regim de înălţime P + 4E (înălţime maximă 20 de metri de la cota terenului natural în aria construită). În cadrul centrului se vor organiza spaţii pentru activităţi educative dedicate dezvoltării copiilor şi tinerilor care locuiesc în cartierul Cicoarei şi în zonele învecinate.

Se scumpeşte gunoiul. Căldura „îngheaţă” la valoarea de 245 lei/gcal

Utilităţile publice sau, mai excact, tarifele plătite de ieşeni pentru salubrizare şi energie termică vor avea parte de majorări pe care aleşii locali vor trebui să le analizeze. SC Veolia Energie Iaşi SA a depus o solicitare de ajustare a preţurilor la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), avizul favorabil fiind emis pe 25 iulie. Important de menţionat este faptul că preţul local pentru energia termică facturată populaţiei (206,21 lei/Gcal fără TVA, respectiv 245,39 lei/Gcal cu TVA) va fi menţinut la nivelul actual! „Diferenţa dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei în cuantum de 117,31 lei/Gcal fără TVA, respectiv de 139,60 lei/Gcal cu TVA, va fi suportată din bugetul local”, spun oficialii Primăriei.

La salubritate, prima modificare vizează locuitori de la blocuri şi care nu depozitează corect deşeurile. În acest caz, pentru o persoană, tariful creşte de la 10,28 lei la 13,01 lei. În schimb, ieşenii care depozitează corect, vor plăti 9,25 lei (8,85 lei preţ vechi).  Majorările îi vizează şi pe ieşenii care locuiesc la case şi care nu depozitează selectiv.  O persoana va plăti 18,09 lei (14,59 lei tarif vechi), cu aproape şase lei mai mult decât un cetăţean corect, care va achita 13.66 lei (12,90 lei tarif vechi). În aceeaşi notă, tarifele sunt diferenţiate şi pentru familiile cu două persoane: 30.96 lei (25,03 lei preţ vechi) pentru cele unde nu sunt respectate obligaţiile impuse, respectiv 23,56 lei (22,20 lei tarif vechi) pentru cele corecte. La trei persoane, avem următoarele valori: 42,49 lei (34,40 lei preţ vechi) pentru cele care nu colectează corect, respectiv 32,49 lei (30,58 lei tarif vechi) pentru cele care depozitează gunoiul unde trebuie. Evident, la patru şi mai mult de patru persoane, diferenţele de tarif ating diferenţe majore: 51,53 lei (41,69 lei tarif vechi) faţă de 39,31 lei (37,03 lei tarif vechi) în cazul famiilor cu patru persoane, respectiv 57,99 lei (46,92 lei tarif vechi) faţă de 44,26 lei (41,68 lei tarif vechi) în cazul celor cu mai mult de patru persoane.

Noi denumiri de străzi

Două străzi şi un parc din Municipiul Iaşi, recent modernizate, vor purta numele unor reprezentanţi marcanţi ai Casei Regale. Aceste modificări fac obiectul a trei proiecte de hotărâre care vor fi dezbătute în şedinţa de astăzi. Este vorba despre schimbarea denumirii Splai Bahlui Mal Drept în bulevardul Regele Mihai I al României, schimbarea denumirii Splai Bahlui Mal Stâng în bulevardul Regele Ferdinand I al României, precum şi schimbarea denumirii Parcului Podu Roş (cunoscut şi ca „Parcul Orăşel”, vizavi de Sala Polivalentă) în Parcul Regina Maria a României.

Iniţiativele vin la scurt timp după ce România a sărbătorit Centenarul de la Marea Unire, act istoric săvârşit după ce, în perioada 1916 – 1918, Iaşul a fost capitală de război a ţării şi reşedinţă a Casei Regale la acea vreme.

11 cetăţeni de onoare

Alte proiecte se referă la acordarea mai multor titluri de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi. O personalitate care va primi titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi este prof. dr. h. c. Horia - Nicolai Teodorescu, membru al Academiei Române, născut la Iaşi pe 14 noiembrie 1951.

La rândul său, profesorul universitar doctor Constantin Toma va primi acelaşi titlu pentru prodigioasa sa activitate ştiinţifică şi didactică desfăşurată pe parcursul a 60 de ani. De asemenea, va primi titlul şi profesorul universitar doctor Viorel Barbu, preşedintele filialei Iaşi a Academiei Române, dar şi academicianului Valeriu Matei, autorul principal al Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova faţă de imperiul sovietic, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 27 august 1991. Nu în ultimul rând, distincţia va fi conferită şi academicianul Vasile Tărâţeanu, poet român din Ucraina.

Vor fi şi titluri acordate port-mortem. Este vorba de cei patru membri ai echipajului SMUD căzuţi la datorie pe 2 iunie 2016 odată cu prăbuşirea eclicopterului EC 135 la marginea pădurii Haragâş (Republica Moldova):  medicul de urgenţă Mihaela Dumea, asistentul medical Adrian Gabriel Sandu, pilotul comandor Ilie Doru Gavril şi copilotul căpitan comandor Voicu Şocae. Un al doilea titlu post-mortem va fi acordat Părintelui Arhimandrit Justin (Iosif) Pârvu, cel care şi-a petrecut 17 ani din viaţa în temniţele comuniste. Evident, de pe această lipsă nu putea lipsi actorul Petru Ciubotaru, plecat recent dintre noi. Tudor DAMASCHIN

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei