Tot mai mulţi „stranieri” cad victime psihozelor

default

Dimensiune font:

| 17-08-2018 00:00

* specialiştii susţin că majoritatea persoanelor cu „Sindromul Italia” tratate la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi acuzau în special stări de depresie, însă este într-o creştere continuă numărul celor care se prezintă la medic cu psihoze * îngrijorător este faptul că multe dintre femeile „badante” din Italia prezintă, după 40 - 45 de ani, semne de îmbătrânire vizibile prin diminuarea performanţelor fiziologice şi apariţia bolilor degenerative

Plecaţi de acasă în căutarea unui trai mai bun, mii de români se întorc în ţară cu mult mai multe probleme decât în momentul în care au ales să se despartă de casă. Cea mai mare problemă cu care se confruntă aceştia o reprezintă depresia, o boală peste care cei mai mulţi nu reuşesc încă să treacă.

Anul trecut, numărul femeilor internate la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi cu depresie a fost de 3.177 (5% dintre acestea fiind încadrate în „Sindromul Italia”), după ce, în 2016, fuseseră internate 3.384 de femei cu depresie (5% cu „Sindrom Italia”), cifre similare fiind aşteptate şi pentru acest an.

Specialiştii din cadrul Institutului ieşean susţin că „Sindromul Italia” este un fenomen medico-social. A fost pus în evidenţă în anul 2005, de doi psihiatri ucraineni şi a fost preluat de specialiştii psihiatri români. Acest fenomen nu este considerat o patologie, nu a fost introdus ca diagnostic în tratatele de specialitate.

Sindromul Italia” - un fenomen medico-social

Psihiatrii ieşeni afirmă că „Sindromul Italia” nu este unul depresiv, ci reprezintă un fenomen medico-social ce include pacientul cu tulburări psihice şi familia acestuia rămasă în România. „Schimbarea mediului de viaţă are un impact negativ asupra persoanelor fragile emoţional. Dialogul într-o altă limbă, cultura diferită, persoanele necunoscute, toate acestea potenţează declinul psihic al persoanei expuse. În plus, lipsa unui contract de muncă, culminată cu lipsa asigurării medicale, produce adesea o neîncredere cu urmări nefaste”, apreciază dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Potrivit acestuia, persoanele care sunt angajate în străinătate, în special pe posturi de îngrijitoare pentru persoane vârstnice, fac parte din clase sociale sub medii, fiind dispuse la compromisul sănătăţii psihice. Ele acceptă condiţii improprii, fiind dispuse să lucreze în lipsa actelor, fără a avea o fişă a postului, un contract de muncă înregistrat şi chiar fără a li se respecta intimitatea cazării. Aceste persoane sunt nevoite să locuiască împreună cu familia angajatoare, fără a dispune de o cameră proprie, îşi petrec majoritatea orelor dintr-o zi în compania acestor persoane, neavând pauze şi nici program permisiv vieţii personale. „Acceptarea tacită, necomunicarea şi închiderea în sine creează o pantă abruptă emoţională, care devine din ce în ce mai greu de controlat, aspectele străine precum ţara, oraşul, casa, persoanele, limba conducând alunecos persoana către o tulburare psihică. Pacienţii afectaţi de munca în străinătate resimt într-o perioadă destul de scurtă de timp oboseala profesională fizică şi psihică, consideră dr. Andreea Nester, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului ieşean.

Drama „badantelor”

Astfel de drame ies la iveală în fiecare an la Institutul de Psihiatrie ieşean. Sute de femei care se întorc de la muncă, din străinătate, ajung la „Socola” şi povestesc specialiştilor prin ce au fost nevoite să treacă.

Multe ieşence merg la lucru ca „badante”. „Badantele” sunt româncele care îngrijesc bătrâni şi care, pentru salarii cuprinse între 600 şi 1.200 de euro/lună, ajung să trăiască drame pe care le plătesc cu sănătatea. Una dintre aceste femei, Elena, spune că, lună de lună, îşi făcea bagajele să plece acasă din Torino, unde avea grijă de o bătrână. Şi de fiecare data se gândea că este capul familiei, că are grijă de fiica şi de mama sa şi că un drum spre casă ar însemna dezastrul pentru ţoţi. „Am rezistat trei ani şi jumătate. Ieşeam pe după casă şi îmi venea să urlu ca lupul! De câte ori venea sfârşitul lunii, spuneam că îmi fac valiza că nu mai pot. Gândindu-mă la datorii, strâgeam din dinţi şi spuneam Doamne, dă-mi putere să mai rezist o lună! Camera nu avea geam, era săpată în deal, era igrasie, acolo m-am îmbolnăvit”. Şi tot acolo, încercând să o prindă pe femeia în vârstă, care se împiedicase, a căzut atât de rău încât şi-a fracturat două inele de la coloana vertebrală. A ajuns în cele din urmă în România mai bolnavă decât plecase şi cu probleme mult mai mari. Elena recunoaşte că se află pentru a 10-a oară la Socola. „Când spuneam că nu mai sunt eu şi o luam pe un drum, mergeam la psihiatrie. Azi, cu ajutorul medicilor care m-au tratat, sunt conştientă. Îi mulţumesc medicului că uneori mai zâmbesc”, a mai spus femeia.

Care sunt simptomele

Doctorii au precizat că cele mai multe persoane cu „Sindromul Italia” tratate la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi acuzau în special stări de depresie, însă este într-o creştere continuă numărul celor care se prezintă la medic cu psihoze - idei delirante de urmărire şi prejudiciu, de persecuţie sau halucinaţii auditive complexe ori halucinaţii vizuale.

De multe ori, primele simptome care apar sunt doar fizice, fără o legătură aparentă cu o tulburare psihică. Apar dureri de spate, de membre, tulburări gastrointestinale şi de somn sau modificări de apetit.

De asemenea, femeile se simt foarte obosite şi li se pare imposibil să ducă la capăt chiar şi cea mai banală activitate. Ajung să vorbească despre lipsa oricăror emoţii, despre o „goliciune” interioară şi despre senzaţia unei apăsări permanente în piept.

Multiple efecte negative

Pe de altă parte, ponderea cea mai mare a femeilor migrante vine din mediul rural şi constituie circa 70% din totalul acestora. Potrivit medicilor ieşeni, peste hotare pleacă femeile în vârstă fertilă, aproximativ două treimi dintre acestea având vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani. „Printre efectele negative mai semnificative ale migraţiei ar putea fi următoarele: copii rămaşi fără îngrijire părintească şi vârstnici fără suport, destrămarea familiilor migranţilor, depopularea localităţilor rurale, sate în care au rămas preponderent bătrânii şi copiii, precum şi lipsa specialiştilor şi a forţei de muncă în anumite domenii”, a menţionat dr. Nester.

Specialiştii spun că şi foarte multe femei trecute de vârsta tinereţii aleg drumul Italiei pentru a se ocupa de bătrânii diagnosticaţi cu demenţă. Totuşi, după vârsta de 40 - 45 de ani, unele semne de îmbătrânire devin vizibile prin diminuarea performanţelor fiziologice şi apariţia bolilor degenerative. Procesul de îmbătrânire este compus din declinul natural specific fiecăruia şi acţiunea condiţiilor sociale şi profesionale, astfel masa musculară este diminuată, forţa şi amplitudinea mişcărilor sunt scăzute, sensiblitatea la frig este scăzută odată cu diminuarea ţesutului adipos, instalându-se în multe cazuri osteoporoză cu o mare tendinţă la fracturi. „Coloana vertebrală se curbează, mişcările încetinesc, scad acuitatea vizuală şi cea auditivă, apar perturbări ale memoriei şi se diminuează precizia de efectuare a unei sarcini. În plus, femeia are o talie mai mică, ventilaţia pulmonară maximă şi capacitatea vitală sunt mai reduse, existând o diferenţă de până la 30% în ceea ce priveşte masa musculară. Cantitatea de hemoglobină este şi ea redusă cu 20%, comparativ cu aceeaşi greutate la sexul opus. Ţinând seama de aceste defavorizări structurale, greutatea maximă permisă pentru o femeie de a fi ridicată cu braţele este de aproximativ 10-15 kg, greutate care, de cele mai multe ori, se depăşeşte în cazul activităţii de badantă, de femeie care îngrijeşte un bolnav de demenţă, Alzheimer sau de altă natură, subliniază dr. Cozmin Mihai.

Potrivit acestuia, asigurarea unei alimentaţii corespunzătoare (mese regulate calitativ şi cantitativ) este absolut necesară din partea angajatorului, dat fiind faptul că persoana angajată petrece 24 de ore la locul de muncă, neavând posibilitatea să se deplaseze în afara locuinţei decât într-o pauză stabilită de angajator, de cele mai multe ori fiind cuprinsă într-un interval de o oră pe zi.

Ciprian NEDELCU

***

Cifrele guvernamentale arată că românii preferă ca ţară de emigrare Italia (1.152.000), urmată de Spania (1.005.564), apoi Germania (452.718), Marea Britanie (400.000), Franţa, Canada, Statele Unite ale Americii şi Belgia.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei