Tradiţii de Ignat în Moldova

default

Dimensiune font:

| 20-12-2014 05:15

Pe 20 decembrie, în tradiţia populară este sărbătoarea Ignatului, asociată în primul rând cu tăierea porcului * practica nu este specifică doar Moldovei, ci are origini preistorice * în vechiul Egipt, deşi porcul era considerat un animal dezgustător, oamenii îl jertfeau şi îl mâncau în mod ritual în cinstea zeului Osiris

 Despre Ignat se crede că ar fi o divinitate solară care a preluat numele şi data de celebrare de la Sfântul Ignatie Teoforul (sărbătorit pe 20 decembrie) din calendarul ortodox. Sacrificiul sângeros al porcului şi ritul funerar de incinerare (pârlitul porcului) în ziua de Ignat (ignis însemnând foc) este o practică preistorică ce supravieţuieşte şi astăzi în majoritatea ţinuturilor româneşti.
Pentru comunităţile arhaice din spaţiul românesc, sângele porcului era un element important pentru practicile de revigorare a soarelui. Observând că astrul intra treptat într-un proces de dispariţie, ziua fiind mai scurtă, oamenii considerau că trebuie să intervină în ajutorul lui şi făceau acest lucru prin sacrificarea porcilor în cinstea zeului Saturn. „La fiecare familie de gospodari se tăia porcul. Exista chiar o superstiţie că dacă nu tai porc, în anul care venea nu aveai noroc. O altă superstiţie era că în ziua de Ignat trebuia neapărat să vezi sânge ca să fii sănătos în anul următor. şi cei care nu aveau porc trebuia să taie o pasăre sau măcar să înţepe creasta unei păsări ca să vadă sânge”, a explicat Florentina Buzenschi, muzeograf la Muzeul de Etnografie din Piatra Neamţ
Obiceiuri şi superstiţii
Cunoscută şi cu numele de Ignatul porcilor sau Crăciunul ţiganilor, sărbătoarea este încărcată de obiceiuri şi superstiţii. Se credea că în noaptea de Ignat porcii se visează cu mărgele roşii la gât, ceea ce însemna că vor muri. Se mai credea că în această noapte vrăjitoarele umblă să ia belşugul casei, de aceea pentru a le îndepărta se presăra mei şi sare împrejurul casei, al hambarelor şi al curţii. Tăierea porcului era un adevărat ritual, nu se făcea oricum şi oriunde. „Porcul era văzut ca un simbol al agriculturii şi pentru că era un sacrificiu ritualic, trebuia să se facă într-o zonă curată a curţii, într-o zonă delimitată chiar uneori de o linie. După ce se tăia porcul, se făcea o cruce pe frunte sau pe ceafă pe care se presăra sare. Acasta este încă din vremea romanilor un simbol al purităţii, existând credinţa că prin tăietură va ieşi sufletul porcului. După ce era sacrificat, animalul era acoperit cu un ţol, pe care se aşeza un copil, ritualul fiind necesar păstrării în bune condiţii a cărnii”, a mai spus muzeograful.
În zona Neamţ, untura de pe maţele porcului era folosită pentru a trata bolile animalelor în anul următor. Pentru ca oamenii să fie sănătoşi, se ungeau pe faţă cu sânge de la animalul sacrificat.
Se mai spune că la tăierea porcului nu trebuie să fie de faţă oameni miloşi pentru că porcul va muri mai greu, iar carnea nu va mai fi la fel de bună. Cei care ajută la tăiat primesc pomana porcului, de la care este nelipsită ţuica fiartă. Oamenii încercau însă să nu se înfrupte din carnea de porc până la Crăciun.
Ţăranii ghiceau timpul probabil după splină
În satele din judeţul Vaslui se mai păstrează doar în mică parte tradiţiile legate de sărbători. Totuşi, tăierea porcului de Ignat a rămas un obicei preluat şi de generaţiile mai tinere, chiar dacă cei mai mulţi nu ştiu exact că acest obicei vine de la indieni. Denumirea de Ignat are rădăcini indo-euro. La indieni antici, zeu focului era numit Agni, iar Ignat este considerat un om al focului.
Crăciunul a fost iniţial închinat Zeului Soarelui şi se sărbătorea pe 6 ianuarie, apoi s-a mutat pe 25 decembrie. Odată cu acestă schimbare s-au preluat şi obiceiuri. Primul, tăierea porcului pe 20 decembrie. Iniţial, sacrificarea porcului avea la origini caracter ritualic, acum are caracter practic. „De la an la an, această perioadă a devenit una comercială şi cei mai mulţi îşi bat joc de tradiţii şi religia ortodoxă. Organizează din început de decembrie, în post, târguri cu produse de Crăciun. Tradiţia spune că se posteşte până la naşterea Domnului, iar sacrificiul porcului venea în întâmpinarea acestei mari sărbători. Odată cu tăierea porcului de Ignat au apărut şi alte obiceiuri, cum sunt cele de ghicit în organele interne. Ţăranii ghiceau timpul probabil după splină. Acest caracter ritualic a rămas de la haruspiţii romani care aveau obiceiul de a prezice vremea în ficat”, a spuns şi etnograful Dan Ravaru.
Acestea sunt observaţii de-a lungul timpului şi sunt adevărate pentru că animalele au reacţii de conservare împotriva intemperiilor. Porcul, de exemplu, are strat protector împotriva frigului. „Pomana porcului vine de la ideea de sacrificiu. Anumit părţi se ardeau, restul erau consumate. Prelucrarea unui porc la modul serios s-a produs ca un proces de desacralizare şi este nevoie de mai multe persoane pentru tăiere, de aici şi pomana de după terminarea tranşării”, ne-a mai spus Dan Ravaru.
Turte în ulei în loc de pomana porcului
Î
n gospodăriile unde se păstrează cu sfinţenie postul, gospodinele oferă tutre în ulei celor care se ocupă de sacrificare. „Ne sculăm dis-de-dimineaţă, frământăm, punem oale mari de apă la încălzit ca să spălăm porcul după ce e tăiat. Cum e post, cei care tranşează porcul îi servim cu turte în ulei alde, atunci pregătite. Bineînţeles că facem şi pâine în vatră, cu borş de fasole. Carne de porc nu mâncăm decât în ziua de Crăciun, după ce venim de la biserică. Şi tot ca un obicei, acolo unde sunt copii, când se taie porcul cel mic se urcă pe el pentru a fi carnea fragedă”, a spus mătuşa Ileana Creţu din comuna Ştefan cel Mare.
Alina FERENŢ, Simona POP

Între Ignat şi Crăciun, femeile nu trebuie să toarcă, însă ele pisează grâu ca să aibă până la Crăciun şi fac un fel de turte, numite „cârpele Domnului Hristos”, sau turte cu julfă, care se mănâncă în Ajunul Crăciunului cu miere şi nuci sau cânepă. În ziua de Ignat nu se lucrează, iar cine nu ţine cont de această interdicţie, cade bolnav şi „ignează” adică are convulsii - ca porcul când este tăiat. În satele de altădată, odată cu sărbătoarea Ignatului oamenii se considerau deja în perioada sărbătorilor de iarnă.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei