Turiştii sunt în pericol pe trasele neomologate din Ceahlău

default

Dimensiune font:

| 11-10-2017 06:53

 Problema a fost pusă pe tapet de Raul Papalicef, şeful salvatorilor montani. El spune că unele rute neomologate şi marcate de persoane cu experienţă redusă pun în pericol viaţa turiştilor. De cealaltă parte, Direcţia Silvică precizează că acţiunea a fost corectă

 Salvamontiştii nemţeni atrag atenţia turiştilor, dar şi altor instituţii asupra unei situaţii grave înregistrate în judeţ. În ultima perioadă au apărut noi trasee, realizate şi organizate fără îndeplinirea condiţiilor legale, care pun în pericol turiştii. „Salvamont Neamţ se confruntă în ultimul timp cu probleme deosebit de grave privind efectuarea de marcaje turistice neautorizate, efectuate haotic, neprofesionist şi fără respectarea prevederilor legale. Situaţia a fost identificată în toată zona montană a judeţului unde persoane sau instituţii, relativ bine intenţionate, dar fără cunoştinţe temeinice, execută cu ajutorul unor sponsori, la fel de bine intenţionaţi şi cu acordul unor instituţii care nu au nicio bază legală în acest sens, lucrări de marcare/remarcare”, a spus Raul Papalicef, şef Serviciului Salvamont Neamţ. El consideră că aceste operaţiuni pun în pericol viaţa şi integritatea turiştilor, iar cei care le execută, dar şi cei care îi susţin financiar trebuie să conştientizeze că răspund penal şi civil în cazul producerii unor accidente pe aceste rute.

Trasee neomologate depistate la telefon

Legislaţia românească prevede, în HG 77/2003, reguli clare prin care pot fi organizate traseele turistice şi condiţiile de omologare. Salvamontiştii dau şi un exemplu concret. După ce au fost întrebaţi telefonic, prin dispecerat, de către un turist, „Unde este Vârful Bobeica şi pe unde e traseul?”, o echipă formată din doi salvatorii montani atestaţi a aflat de traseul Sarata- Vârful Bobeica- Vârful Prihodistei- Mănăstirea Bistriţa, „realizat în bătaie de joc pe banii sponsorilor de către Liceul Tehnologic Roznov”, după cum a precizat Papalicef. Salvamontiştii spun că în aceeaşi situaţie sunt mai multe trasee din zona Munţilor Stânişoarei, Parcul Natural Vânători Neamţ, Lacul Cuiejdel, „care vor fi analizate de către echipe specializate de la Salvamont Neamţ”.

Situaţia va fi adusă şi la cunoştinţa autorităţilor judeţene, dar şi Ministerului Turismului şi cel de Interne pentru „a fi luate măsurile care se impun şi tragerea la răspundere a persoanelor şi/sau a instituţiilor care au realizat abuziv aceste trasee”, a mai spus şeful salvamontiştilor.

Reprezentanţii Direcţiei Silvice, care administrează cea mai mare parte a fondului forestier unde au fost semnalate problemele de către Salvamont, susţin că în cazul traseului Sarata- Vârful Bobeica- Vârful Prihodistei- Mănăstirea Bistriţa există un protocol încheiat cu asociaţia prin care se permite accesul în fondul forestier. „Referitor la Parcul Natural Vânători Neamţ şi Lacul Cuiejdel avem avize de la minister”, a spus Viorel Timişescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice.

Ce spun marcatorii

De partea cealaltă, prof. coordonator Mihai Capşa, cadru didactic la Liceul Tehnologic Roznov, susţine că acţiunea de remarcare face parte dintr-un proiect aflat la cea de-a doua ediţie. În 2015, cu ajutorul Liceului Carol I” din Bicaz, s-a făcut remarcarea unui traseu sub directa supraveghere a Ocolului Silvic Bicaz şi a Parcului Naţional Ceahlău. Ediţia din acest an s-a concretizat prin revopsirea unui traseu turistic deja existent. Alături de câţiva elevi ai Liceului Gheorghe Ruset Roznovanu” din Roznov s-a revopsit marcajul turistic aflat între Biserica din cartierul Sarata, Piatra Neamţ şi Mănăstirea Bistriţa. Este vorba despre traseul Pârâu Sarata- Vârful Bobeica (+688m)- Vârful Prihodiştei (806,2 m)- Dealul Slatinei- Mănăstirea Bistriţa. „Denumirea completă a proiectului este Remarcat-Proiect Educaţional de Voluntariat, înţelegând în mod limpede prin aceasta o activitate-extraşcolară educativă ce se realizează prin munca voluntară atât a profesorilor coordonatori, cât mai ales a elevilor participanţi, ori a colaboratorilor şi are ca principal scop împrospătarea prin revopsire a marcajelor turistice deja existente”, a precizat Mihail Capşa, unul dintre cei vizaţi de conducerea Serviciului Salvamont Neamţ. „Atât proiectul de faţă, cât şi cele ce vor urma, sunt guvernate de legea română, implicit de Hotărârile de Guvern privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor de turism în România, precum şi instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane şi organizarea activităţii de salvare în munţi, cu modificări şi completări ulterioare”, a mai precizat prof. Mihai Capşa.

Gianina BUFTEA

 

Persoane sau instituţii, relativ bine intenţionate, dar fără cunoştinţe temeinice, execută cu ajutorul unor sponsori, la fel de bine intenţionaţi şi cu acordul unor instituţii care nu au nicio bază legală în acest sens, lucrări de marcare/remarcare” - Raul Papalicef, şef Serviciului Salvamont Neamţ 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei