« Inapoi

Un nou operator regional de apă în Oneşti

Un nou operator regional de apă în Oneşti#1
Mărime font - +

Prin ultima decizie a consilierilor locali oneşteni, întruniţi în şedinţă extraordinară, noul operator regional de apă în municipiu este Regia Autonomă Judeţeană de Apă (RAJA) Constanţa * operatorul ce va prelua, de la SC Domeniul Public și Privat SA, furnizarea apei potabile și exploatarea rețelelor de canalizare din municipiu, a venit cu o ofertă de 8,78 lei/mc, cu TVA, faţă de 12,99 lei/mc, preţul solicitat de firma concurentă, Apavital Iaşi

Operatorul constănţean a precizat că va furniza apă 16 ore pe zi

timp de şase luni, după care va trece la furnizarea în regim non-stop. În mod surprinzător, Compania Regională de Apă Bacău (CRAB), cea care era abonată an de an la contractele cu Primăria Oneşti, nu a continuat demersul de a obţine aprobarea, în ciuda faptului că, iniţial, depusese dosarul cu documentaţia necesară.

A fost o comisie formată din consilieri din toate partidele, Putere şi Opoziţie, care au făcut vizite şi au analizat minuţios fiecare ofertă şi au ales-o pe cea mai convenabilă. Conform legii, dacă până la 31 mai nu se prezintă o ofertă mai bună, operatorul va rămâne cel stabilit în Consiliul Local”, spun oficialii din Primăria Oneşti.

Datorii şi pierderi de milioane la CRAB

Problema apei apasă ca un blestem asupra oneştenilor. Rețeaua de apă și canalizare din municipiu, veche de zeci de ani, a devenit o adevărată sită, pierderile înregistrate fiind imense. Asta face ca trei sferturi din apa Oneştiului să se scurgă aiurea, iar costurile să fie enorme. Din acest motiv, CRAB a decis să sisteze, în luna octombrie 2016, furnizarea apei în municipiul Oneşti, după ce SC Apă Canal acumulase la CRAB datorii de 4.113.461,28 de lei. Problemele păreau să se fi rezolvat la începutul acestui an, când Primăria Onești și-a recuperat rețeaua de apă și canal, după crize succesive și zeci de litigii în Justiție cu firma Apă Canal SA. Activitatea a fost preluată de Secția de Apă-Canal a Primăriei, prin SC Domeniu Public și Privat SA, dar, după numai o lună, cifrele arătau un adevărat dezastru în Oneşti.

În ianuarie, s-au cumpărat de la CRAB aproape 495.000 mc de apă, în valoare de 1,61 milioane de lei, pentru care s-a facturat către beneficiari doar puțin peste un milion de lei. Bilanțul arată că, la pierderi tehnologice de 75%, pierderile financiare au ajuns la 577.000 de lei.

Pentru prima oară în Bacău

SC RAJA SA Constanţa a devenit primul operator regional de apă ce funcţionează nu numai în judeţul Bacău, ci şi în toată Moldova, cu toate că Regia este cel mai mare operator regional din România în domeniul alimentării populației cu apă potabilă și al epurării apelor uzate.

Totodată, este membru cu drepturi depline în Asociația Internaţioanală a Apei (IWA) şi primul operator care a primit Licența de Operare Clasa I pe o perioadă de cinci ani. Are un acționariat format din 34 de consilii locale și județene şi deservește peste 3.000.000 de locuitori din județele Constanța, Ialomița, Ilfov, Călărași, Dâmbovița, Brașov și Prahova. Florin CRĂCIUN

Data publicarii: 20/04/2017
loading...
Adauga comentariul tau
Nume:
E-mail:
Comentariu:
Security Code Imagine nouaAlte titluri din evenimentul > MOLDOVA > BACAU

Ultima ora

CELE MAI CITITE STIRI

Horoscop 28 iunie 2017

Horoscop 28 iunie 2017

 BERBEC: Veselia şi cheful de aventuri de care dai dovada te vor face remarcat(...)
Oportunități de lucru în Danemarca

Oportunități de lucru în Danemarca

 Din ce in ce mai multe persoane aleg să muncească pentru o perioadă în(...)
Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani " 28 iunie 1917 GALERIE FOTO

Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani – 28 iunie 1917 GALERIE FOTO

 Astăzi a avut loc înmormântarea medicilor francezi Dubois, Clunet şi(...)

 

 

editia online din 28.06.2017 - 18:42

Copyright © SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi. In varianta tiparita, cotidianul Evenimentul are o arie de distributie care cuprinde 6 judete: Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui

Statistici T5

Tel - 0232246000 | Fax - 0232246002
Orange - 0752266266
E-mail - contact@evenimentul.ro

Link exchange