Un romaşcan este cel mai bun specialist din ţară în prăjirea cafelei
Dimensiune font:
Andrei Oprişan se pregăteşte să reprezinte ţara la campionatul mondial, care va avea loc în Dubai * România are deja un campion mondial la prăjit cafea, pe Alexandru Nicolae, care a câştigat titlul acum doi ani
Un romaşcan a devenit cel mai bun specialist din ţară în prăjirea cafelei. Andrei Oprişan a câştigat competiţia naţională organizată de Specialty Coffee Association România la Bucureşti, în cadrul Bucharest Coffee Festival. Cei 7 concurenţi au avut de trecut 4 probe. Dintre ei, Andrei Oprişan a fost singurul reprezentant al Regiunii N-E a României, ceilalţi concurenţi reprezentând Cluj Napoca şi Bucureşti.
Concursul a durat trei zile, iar competitorii au avut de trecut proba „green grading” -- din 350 de grame de cafea verde trebuie să sortezi boabele după dimensiune, să măsori densitatea şi umiditatea, să verifici existenţa defectelor. A doua probă, „sample roast”, a presupus prăjirea şi gustarea a trei tipuri diferite de cafea. A treia, „production roast”, a constat în realizarea unui plan de prăjire pentru o cantitate de cinci kilograme dintr-o cafea stabilită de organizatori şi „blend”, care a însemnat amestecul trei tipuri de cafea.
Juriul a fost format din specialişti din România, Italia, Spania, Turcia, Guatemala, Franţa, Grecia şi Polonia. „Voi merge la mondiale, unde vin prăjitori de cafea din toată lumea. În urmă cu doi ani, am avut primul român care a câştigat campionatul mondial de prăjit cafea. Este vorba de Alexandru Niculae, care a fost şi în juriul competiţiei naţionale. Campionatul mondial anul acesta are loc în Dubai, în perioada 10-13 septembrie. Ţinem pumnii! Eu o să mă pregătesc cât pot, poate aducem al doilea titlu în ţară”, a spus Andrei Oprişan.
De unde vine această cafea?
Romaşcanul are 31 de ani şi o experienţă bogată în domeniul cafelei, lucrând şi specializându-se permanent. Am lucrat în domeniul HoReCa peste 11 ani, iar în ultimii 5 ani am lucrat ca barista. „Aşa mi-am descoperit şi pasiunea. Am făcut cursuri de specialitate în Bucureşti cu profesori de specialitate internaţionali din Marea Britanie, SUA, Polonia, Franţa. De când România a avut un campion mondial, în ţară s-a înregistrat un bum în acest domeniu”, spune Andrei.
Puţini sunt cei care privesc cafea cu ochiul specialistului, iar oferta de pe rafturile magazinelor este foarte variată. „Românul trebuie să se întrebe şi De unde vine această cafea? Ea nu trebuie să fie neagră şi nici nu se bea cu trei linguriţe de zahăr. La urma urmei, cafeaua e un fruct şi trebuie tratat ca atare! Cei care îşi doresc mai mult trebuie să cunoască mai mult, să se specializeze, trebuie să aibă încredere în ei, să îşi urmeze visele. Învăţând şi eu, aveam în gând Poate, poate să ajung cândva acolo sus. Nu mă aşteptam anul acesta, dar bucuria este imensă”, a mai spus Andrei Oprişan. Dacă până la Mondialul din Dubai mai este ceva vreme, romaşcanul are planuri mari aici, în România. În aceste zile, merge prin judeţele Moldovei să prezinte celor interesaţi cafeaua, aşa cum o vede el! Săptămâna viitoare ajunge şi în Piatra Neamţ, unde va povesti despre cafeaua pe care o vede el în ceştile românilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau